hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

A korrupcióellenes és a nyugdíjreformot is fontosnak tartják az ukránok

  • adozona.hu

Az ukránok többsége szerint jelenleg a korrupcióellenes, az egészségügyi és a nyugdíjreform végrehajtása a legsürgetőbb az országban, a rendvédelmi szervek megújítása és a hivatalnokok átvilágítása mellett – derült ki abból a felmérésből, amelyet az Ilka Kucseriva Alapítvány végzett, és amelynek eredményét szerdán hozta nyilvánosságra.

A reformok közül a korrupció elleni küzdelem hatékonyságának javítását a megkérdezettek 63 százaléka jelölte meg elsődlegesnek, az egészségügyet 57, a nyugdíj- és a szociális rendszer reformját pedig 52 százalékuk. A bíróságok, az ügyészségek és a rendőrség reformját 37 százalék tartja prioritásnak, míg a hivatalnokok átvilágítását 33 százalék.

A július 21-ei parlamenti választáson bejutásra esélyes pártok közül a korrupcióellenes reformokat első helyre sorolta a Volodimir Zelenszkij elnök mögött álló Nép Szolgája (Szluha Narodu), a Petro Porosenko volt elnök által irányított Európai Szolidaritás, és a Szvjatoszlav Vakarcsuk rockénekes vezette Hang (Holosz) támogatóinak többsége (69, 69, illetve 76 százalék). A Julija Timosenko volt kormányfő vezette Haza (Batykivscsina) párt híveinek többsége (63 százalék) viszont a nyugdíjreformot nevezte meg elsődleges fontosságúnak, míg a Moszkva-barát Ellenzéki Platform – Életért párt támogatóinak több mint fele (66,5 százalék) az egészségügy reformját tartja a legégetőbbnek.

Ezenfelül a Hang szavazótábora (86 százalék), az Európai Szolidaritás (85 százalék), a Nép Szolgája (62 százalék) és a Haza támogatóinak 59 százaléka vélekedett úgy, hogy Ukrajnának a jövőben csatlakoznia kell az Európai Unióhoz.

Az Ellenzéki Platform – Életért párt híveinek 39 százaléka ugyanakkor úgy gondolja, hogy Ukrajnának az Oroszország irányította eurázsiai szabadkereskedelmi övezethez kell csatlakoznia Kazahsztán és Fehéroroszország mellé, 44 százalékuk szerint pedig sem az EU-ba, sem az eurázsiai gazdasági térségbe nem kell betagozódnia az országnak.

Azzal, hogy Ukrajna számára a legnagyobb biztonságot a NATO-tagság jelentené, Porosenko híveinek 80 százaléka, a Hang párt támogatóinak 75 százaléka, a Zelenszkij mögötti párt szavazóinak 47, és Timosenko pártjának szintén 47 százaléka értett egyet.   

A Moszkva-barát Ellenzéki Platform szavazóinak fele azt szeretné, ha Ukrajna semleges maradna, illetve 25 százalékuk amellett van, hogy Oroszországgal és a FÁK-államokkal legyen katonai szövetségben.

Porosenko és Vakarcsuk pártjainak szavazói (58, illetve 48,5 százalék) elfogadhatatlannak tartják a közvetlen tárgyalásokat a Donyec-medencei szakadárokkal, míg a Nép Szolgája és a Haza párt tábora ebben a kérdésben megosztott: Zelenszkij pártjának támogatói közül 44 százalék elfogadhatónak tartja, míg 39 százalék nem, Timosenko pártjának hívei közül 46 százalék támogatná a közvetlen tárgyalásokat, 38 százalék viszont ellenzi azokat. Egyértelműen támogatja az Ellenzéki Platform híveinek túlnyomó többsége (75 százalék).
Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Táppénzigényt hová kell küldeni?

Széles Imre

tb-szakértő

Egészségbiztosítás fizetése

Széles Imre

tb-szakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 augusztus
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close