hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

A befektetéseknél a biztonság és a hozzáférhetőség a legfontosabb

  • MTI/Adózóna

A befektetési döntéseknél a teljes tőkevédelem és a likviditás a legfontosabb szempont, a vagyonosabb ügyfelek reálisan látják, hogy a jelenlegi kamatkörnyezetben mekkora hozamra számíthatnak kockázatmentesen – derül ki az Erste Bank felméréséből, amelyet a 2 millió forintnál nagyobb megtakarítással rendelkező ügyfelek körében végeztek. A bank szerint az idén az állampapír mellett az ingatlanalap lehet az egyik sláger.

A bank közleményében ismerteti: a vagyonosabb ügyfelek számára a száz százalékos tőkevédelem, az azonnali hozzáférés lehetősége a befektetett összeghez, valamint a fix, előre ismert hozam számít a legfontosabb döntési szempontnak, amikor befektetési formát választanak.

A válaszadók 45 százaléka számára fontos, hogy ne kockáztassák a befektetett tőkét, 14 százalék számára az azonnali hozzáférhetőség, míg 11 százalék számára a biztos hozam az elsődleges. A válaszadók tizedének a lehető legmagasabb hozam a legfontosabb.

Kállay András, az Erste prémium, world és private banking igazgatója szerint érezhetően óvatosabbá váltak a befektetők, és tanulva az elmúlt időszak történéseiből, nem kergetnek irreálisan magas hozamokat, hanem elsősorban a biztonságra törekszenek.

Ez annak is köszönhető, hogy az ügyfelek kezdik megszokni az állandósult alacsony kamatkörnyezetet, igazodnak ehhez az elvárásaik. A megkérdezettek háromnegyede reálisan látja, hogy jelenleg 1-3 százalék közötti hozamot lehet elérni gyakorlatilag kockázatmentesen, csupán 16 százalékuk lőtte be 5 százalékosra, és 3 százalékuk ennél magasabbra. Ráadásul a jövőben a nagy többség a hozamok stagnálására vagy csökkenésére számít.

Kállay András szerint a megtakarítással rendelkező ügyfelek egyre tájékozottabbak és körültekintőbbek. A kutatás azonban arra is rámutatott, hogy továbbra is viszonylag felszínes a befektetési termékek ismerete. A széles befektetési termékválasztékot névről még viszonylag sokan ismerik, ugyanakkor beszédes, hogy a válaszadók negyede semmilyen befektetési terméket sem tudott spontán megemlíteni.

A bank első negyedévi tapasztalatai szerint az állampapír mellett jelenleg az ingatlanalapok számítanak a leginkább keresett befektetési terméknek, emellett a hazai kötvényalapok iránt is tapasztalnak érdeklődést, míg a vegyes alapok népszerűsége valamelyest visszaesett. Utóbbiak közül az aktívan kezelt vegyes alapok tartják magukat, amelyek leveszik az ügyfél válláról a kockázatkezeléssel, eszközallokációval és időzítéssel kapcsolatos döntéseket. A bankbetétek folyamatosan veszítenek jelentőségükből.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST / VIDEÓAJÁNLÓ

Kérdések és válaszok

Mikrogazdálkodói beszámoló

Kis Gábor

számviteli és adótanácsadás

Finacont Kft

Visszadó

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Monitor előtti munkavégzés

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 május
H K Sze Cs P Sz V
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
hirdetÉs