hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

A befektetéseknél a biztonság és a hozzáférhetőség a legfontosabb

  • MTI/Adózóna

A befektetési döntéseknél a teljes tőkevédelem és a likviditás a legfontosabb szempont, a vagyonosabb ügyfelek reálisan látják, hogy a jelenlegi kamatkörnyezetben mekkora hozamra számíthatnak kockázatmentesen – derül ki az Erste Bank felméréséből, amelyet a 2 millió forintnál nagyobb megtakarítással rendelkező ügyfelek körében végeztek. A bank szerint az idén az állampapír mellett az ingatlanalap lehet az egyik sláger.

A bank közleményében ismerteti: a vagyonosabb ügyfelek számára a száz százalékos tőkevédelem, az azonnali hozzáférés lehetősége a befektetett összeghez, valamint a fix, előre ismert hozam számít a legfontosabb döntési szempontnak, amikor befektetési formát választanak.

A válaszadók 45 százaléka számára fontos, hogy ne kockáztassák a befektetett tőkét, 14 százalék számára az azonnali hozzáférhetőség, míg 11 százalék számára a biztos hozam az elsődleges. A válaszadók tizedének a lehető legmagasabb hozam a legfontosabb.

Kállay András, az Erste prémium, world és private banking igazgatója szerint érezhetően óvatosabbá váltak a befektetők, és tanulva az elmúlt időszak történéseiből, nem kergetnek irreálisan magas hozamokat, hanem elsősorban a biztonságra törekszenek.

Ez annak is köszönhető, hogy az ügyfelek kezdik megszokni az állandósult alacsony kamatkörnyezetet, igazodnak ehhez az elvárásaik. A megkérdezettek háromnegyede reálisan látja, hogy jelenleg 1-3 százalék közötti hozamot lehet elérni gyakorlatilag kockázatmentesen, csupán 16 százalékuk lőtte be 5 százalékosra, és 3 százalékuk ennél magasabbra. Ráadásul a jövőben a nagy többség a hozamok stagnálására vagy csökkenésére számít.

Kállay András szerint a megtakarítással rendelkező ügyfelek egyre tájékozottabbak és körültekintőbbek. A kutatás azonban arra is rámutatott, hogy továbbra is viszonylag felszínes a befektetési termékek ismerete. A széles befektetési termékválasztékot névről még viszonylag sokan ismerik, ugyanakkor beszédes, hogy a válaszadók negyede semmilyen befektetési terméket sem tudott spontán megemlíteni.

A bank első negyedévi tapasztalatai szerint az állampapír mellett jelenleg az ingatlanalapok számítanak a leginkább keresett befektetési terméknek, emellett a hazai kötvényalapok iránt is tapasztalnak érdeklődést, míg a vegyes alapok népszerűsége valamelyest visszaesett. Utóbbiak közül az aktívan kezelt vegyes alapok tartják magukat, amelyek leveszik az ügyfél válláról a kockázatkezeléssel, eszközallokációval és időzítéssel kapcsolatos döntéseket. A bankbetétek folyamatosan veszítenek jelentőségükből.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Készletlopás elszámolása

Gyüre Ferenc

adótanácsadó

Üzemanyag-elszámolás egyesületnél

Gyüre Ferenc

adótanácsadó

Adomány, támogatás

Pölöskei Pálné

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 március
H K Sze Cs P Sz V
27 28 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetÉs