hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

A 21 ezer milliárd dollárnyira becsült offshore vagyon pihen adóparadicsomokban

  • MTI

A világ pénzarisztokráciájának leggazdagabbjai legalább 21 ezer milliárd dollárnak megfelelő vagyont rejtegetnek hazájuk adóhivatalai elől külföldi adóparadicsomokban - áll az egyik vezető londoni üzleti tanácsadó cég új, vasárnap ismertetett globális felmérésében.

A becslés a McKinsey főközgazdásza, James Henry által a legnagyobb vasárnapi baloldali brit lap, a The Observer számára összeállított átfogó vizsgálati jelentésben szerepel. A jelentés hangsúlyozza, hogy a 21 ezer milliárd dollárnyira becsült offshore vagyontömeg az Egyesült Államok és Japán együtt számolt éves hazai össztermékének felel meg.
   
A McKinsey vezető szakértőjének felmérése szerint a felzárkózó térségi országokból az 1970-es évek óta kimenekített vagyonok értéke meghaladja ennek az országcsoportnak a teljes devizaadósságát.
   
Egyedül Oroszországból - a külföldön elrejtett vagyonok potenciális befektetési megtérüléseit is figyelembe véve - az 1990-es évek eleje óta több mint 800 milliárd dollárnak megfelelő tőkét vittek ki.
   
James Henry számításai szerint a külföldre menekített vagyonok fele, mintegy tízezer milliárd dollár mindössze 92 ezer ember birtokában van.
   
A The Observer kommentárja szerint mindez arra vall, hogy a vagyoneloszlási egyenlőtlenségek mérésére alkalmazott szabványos módszerek "radikális mértékben alábecsülik" a gazdagok és a szegények között tátongó vagyoni szakadék tényleges szélességét.
   
A McKinsey főközgazdászának jelentése szerint a vagyonukat az adózás elől külföldre menekítő szupergazdagokat "magas fizetésű profi kijárók falkája" segíti a magánbanki, jogi, könyvszakértői és befektetési ágazatokban, kihasználva "az egyre inkább határok nélküli" világgazdasági környezetet.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
Az Adózóna moderálási alapelveit ITT találja.
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Garantált bérminimum vagy minimálbér

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Ingatlan-bérbeadás adózása

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Mérlegbeszámoló tipusa

Pölöskei Pálné

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink