hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Nem kell adózni a közjegyzői díj után

  • adozona.hu

Tévhit, hogy a devizahiteleseknek adózniuk kell a bank által fizetendő közjegyzői díj után.

 A valóság ezzel szemben az, hogy a közjegyzői díjat az eljárást kezdeményezőnek kell fizetni. A nemrég megjelent 25/2011 (VIII.22.) KIM rendelet 1.§ sa ugyanis a következőket tartalmazza:

A közjegyzői díjszabásról szóló 14/1991. (XI. 26.) IM rendelet a 30/D. §-t követően a következő 30/E. §-sal egészül ki:

„30/E. § A devizakölcsönök törlesztési árfolyamának rögzítéséről és a lakóingatlanok kényszerértékesítésének rendjéről szóló 2011. évi LXXV. törvény szerinti gyűjtőszámla-hitelre vonatkozó hitelkeret-szerződés és devizakölcsön-szerződés módosítás, valamint az azok alapján tett egyoldalú kötelezettségvállaló nyilatkozat közjegyzői okiratba foglalásáért járó közjegyzői munkadíj és költségtérítés megfizetésére a hitelező pénzügyi intézmény köteles; a közjegyzői díj megfizetése szempontjából a hitelező pénzügyi intézmény minősül az 1. § szerinti, a közjegyzői eljárást kezdeményező félnek.”

 A jogszabály egyértelműen rendelkezik arról, hogy a bank minősül eljárást kezdeményező félnek, és a bank a fizetésre kötelezett. Tehát nem a magánszemélytől való kötelezettség átvállalás esete áll fenn, ezért a magánszemélyt semmilyen adó és járulékfizetési kötelezettség nem terheli a gyűjtőszámla hitelre vonatkozó hitelkeret-szerződés és devizakölcsön-szerződés módosítás miatt.

Angyal József
okleveles adószakértő

 

 

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Ügyvezetés jogviszonya

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Gépjárműjótállás

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Cégalapítási és bejelentési dátumok

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 július
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close