Számlázhat-e alanyi adómentes egyéni vállalkozó elektronikus szolgáltatást külföldre?

  • adozona.hu
1

Alanyi adómentes, átalányadózást alkalmazó egyéni vállalkozó grafikai szolgáltatást végez EU-n belüli magánszemélyek részére. Elektronikus szolgáltatásnak minősül-e a grafikai szolgáltatás (ennek következtében OSS rendszer, 10 000 EUR)? Kell-e áfabevallást benyújtani és ha igen, melyik sorban kell feltüntetni a külföldi magánszemély felé történő számlázás összegét? Olvasói kérdésre Bunna Erika adótanácsadó válaszolt.

SZAKÉRTŐNK VÁLASZA:

Az alanyi adómentes adózó valóban nem járhat el ekként, amennyiben külföldre teljesít szolgáltatást, tehát a fő kérdés annak eldöntése, hová esik a teljesítési hely.

Az elektronikus szolgáltatásokat az általános forgalmi adóról szóló 2007. évi CXXVII. törvény (Áfa tv.) 45/A §-a a következőképpen definiálja: (1) A következő, nem adóalany részére nyújtott szolgáltatások esetében a teljesítés helye az a hely, ahol ezzel összefüggésben a szolgáltatást igénybevevő nem adóalany letelepedett, letelepedés hiányában pedig, ahol lakóhelye vagy szokásos tartózkodási helye van:

a) telekommunikációs szolgáltatások;

b) rádiós és audiovizuális médiaszolgáltatások;

c) elektronikus úton nyújtott szolgáltatások.

Megjelent! Áfa – speciális esetek című kiadványunk

(2) E § alkalmazásában elektronikus úton nyújtott szolgáltatás különösen:

a) elektronikus tárhely rendelkezésre bocsátása, honlap tárolása és üzemeltetése, valamint számítástechnikai eszköz és program távkarbantartása,

b) szoftver rendelkezésre bocsátása és frissítése,

c) kép, szöveg és egyéb információ rendelkezésre bocsátása, valamint adatbázis elérhetővé tétele,

d) zene, film és játék - ideértve a szerencsejátékot is - rendelkezésre bocsátása, valamint politikai, kulturális, művészeti, tudományos, sport- és szórakoztatási célú médiaszolgáltatás, illetőleg ilyen célú események közvetítése, sugárzása,

e) távoktatás,

feltéve, hogy a szolgáltatás nyújtása és igénybevétele globális információs hálózaton keresztül történik. A szolgáltatás nyújtója és igénybevevője közötti, ilyen hálózaton keresztüli kapcsolat felvétele és tartása – ideértve az ajánlat tételét és elfogadását is – azonban önmagában még nem elektronikus úton nyújtott szolgáltatás.

Fenti szempontokat szükséges megvizsgálni a grafikai szolgáltatás teljesítési helyének megállapításához.

Amennyiben a fenti kritériumoknak megfelel, a szolgáltatás teljesítési helye valóban a magánszemély megrendelők letelepedettsége szerint alakul, az ottani áfa terheli az ügyleteket, azonban adminisztrációs könnyítésként az OSS rendszer alkalmazható.

Abban az esetben, ha nem globális információs hálózaton keresztül történik a grafikai szolgáltatás, az nem minősül elektronikus szolgáltatásnak, ekkor a teljesítési hely a főszabály szerint alakul, azaz belföldi áfát kell az egyes számlákon felszámítani, bevallani, a szokásos sorokon. Tekintettel az alanyi mentes minőségre, ez az olvasói kérdésben megfogalmazottakra nem vonatkozik, alanyi mentes számlát lehet kiállítani a külföldi magánszemélyek felé, az értékhatárba is beleszámít ezek ellenértéke.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink


Hozzászólások (1)
Ruszin Zsolt

Kevés az információ, hogy el lehessen dönteni, hogy a grafikai szolgáltatás elektronikus szolgáltatás-e. Vélhetően nem került sor a kérdés pontosítására sem. Ha a kérdező olvassa a kommenteket, esetleg részletezhetné a szolgáltatás tartalmát és formáját.

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Üzemanyag-elszámolás

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Jogdíjból származó haszon megosztása

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Kottagrafika FEOR-szám

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 december
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
hirdetÉs