hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Új! Októbertől lehet jelentkezni az áfában az egyablakos rendszerbe

  • dr. Csobánczy Péter

Kevesebb, mint egy hét és október 1-jén hatályba lépnek az adózás rendjéről szóló törvénynek azon rendelkezései, amelyek a magyar adóigazgatás részéről kvázi „megágyaznak” a távolról is nyújtható szolgáltatásokat érintő, egyébként 2015. január 1-jén bekövetkező áfabeli változásoknak.

A következőkben a legfontosabb tudnivalókat, teendőket tekintjük át. Előbb azonban nem árt röviden megemlékezni ezekről az áfabeli változásokról.

A szolgáltatások teljesítési helyét érintő átfogó európai uniós jogharmonizációs folyamat utolsó állomásához érkezve most (i) a telekommunikációs szolgáltatások, (ii) a rádiós és audiovizuális médiaszolgáltatások, valamint (iii) az elektronikus úton nyújtott szolgáltatások kerülnek terítékre. (Az adózás rendjéről szóló törvény ezeket összefoglalóan tny-szolgáltatásoknak nevezi.)

Mindhárom szolgáltatáscsoportnál, amelyek egyébként maguk is legkülönfélébb egyedi szolgáltatásokat ölelik fel, a teljesítés helyét egységesen és lényegileg száznyolcvan fokos fordulatot véve a szolgáltatást igénybevevő letelepedettsége határozza meg, ha pedig nincs ilyen, akkor lakóhelye vagy szokásos tartózkodási helye, feltéve, hogy az igénybevevő nem adóalany. Hasonló helyzet áll elő, mint a vállalkozások (értsd: adóalanyok) egymás közötti kapcsolatában azzal a nem elhanyagolható különbséggel, hogy a nem adóalanyok nem kötelezhetők a forgalmi adó megfizetésére még a fordított adózás szabályai szerint sem.

Így a szolgáltatás nyújtójának kell teljesíteni azt, éspedig azon forgalmiadó-mérték és egyéb adózási kondíciók mellett, amelyek az igénybevevő tagállamában érvényesek, függetlenül attól, hogy ő maga gazdasági céllal letelepedett-e ebben a tagállamban, vagy nem.
OLVASSA TOVÁBB CIKKÜNKET, hogy megtudja: mit kell tenniük a tny-szolgáltatóknak az egyablakos rendszerben!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Rendezvényen adott utalvány adózása

Horváthné Szabó Beáta

adószakértő

Amerikából származó osztalékjövedelem bevallása

Horváthné Szabó Beáta

adószakértő

Szolgalmi jog, értékcsökkenés-kifizetés: szja-kötelezettség

Horváthné Szabó Beáta

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 november
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
hirdetÉs