hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Törölték az adószámát, majd újat kapott: mi lesz a le nem vont áfával?

  • dr. Juhász Péter, HÍD Adószakértő és Pénzügyi Tanácsadó Zrt.
1

Gyakran merül fel kérdésként az áfaalany adózók részéről, hogy az adószámuk törlése, és az azt esetlegesen követő új adószám megállapítása hogyan érinti az adólevonási jogukat. Ez szorosan összefügg azzal, hogy számos olyan esetben is törölhető már az adószám, amire az adózók jellemzően nem gondolnak (például az összesítő jelentés benyújtásának elmulasztása miatt), így viszonylag könnyen kerülhetnek abba a helyzetbe, hogy ezt a kérdést komolyan mérlegelniük kell, hiszen annak helyes megítélése akár jelentős áfaösszeget is érinthet.

Az általános forgalmi adóról szóló 2007. évi CXXVII. törvény (áfatörvény) ominózus 137. paragrafusa szerint, ha az állami adó- és vámhatóság törli az adóalany adószámát, akkor az adólevonási joga az adószám törlését elrendelő határozat véglegessé válásának napjával elenyészik. Ez azt jelenti, hogy az adószám törléséről rendelkező határozat véglegessé (jogerőssé) válásának időpontját megelőzően keletkezett, eddig az időpontig még nem érvényesített levonási jog végleg elenyészik, tehát az adószám esetleges újbóli megállapítását követően sem gyakorolható.

A fentiekkel összefüggésben – tekintettel arra, hogy az adóalany az adólevonási jogát az áfabevallás benyújtásával gyakorolja – az adólevonási jog érvényesítése nem történt meg azon előzetesen felszámított adóösszegnél, mely a fentiekben jelzett időpontont megelőzően benyújtott bevallásban még nem szerepelt, akár azért, mert az adóalany tévedésből nem tüntette fel a kérdéses input adót a levonási jog keletkezése időpontjának megfelelő adómegállapítási időszakról benyújtott áfabevallásában, akár azért, mert egyáltalán nem nyújtott (nyújthatott) be bevallást arra az adómegállapítási időszakra, melyben a kérdéses tilalommal érintett adólevonási jog keletkezett.

Mindezekből következik tehát, hogy a korábban benyújtott bevallások az adószám törlését követően nem önellenőrizhetők, továbbá a bevallással még le nem fedett időszakokra bevallás már nem adható be abból a célból, hogy a fentiek szerinti elenyészett adólevonási jogot mégis gyakorolni lehessen. Ezzel szemben ugyanakkor fontos hangsúlyozni, hogy a fizetendő adó bevallása alól nem mentesít e rendelkezés, tehát azt akkor is be kell vallani, ha a fentiek szerint nincs lehetőség az adott időszakban bevallandó fizetendő adóval összefüggésben álló előzetesen felszámított adó levonására.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, amelyben konkrét példán keresztül is bemutatjuk, hogy néz ki ez a gyakorlatban!

A teljes cikkhez előfizetőink, illetve 14 napos próba-előfizetőink férnek hozzá, ha e-mail-címük és jelszavuk megadásával belépnek az oldalra.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (1)
Ruszin Zsolt

A cikk sajnos téves jogalkotásból eredő téves joggyakorlatot mutat be.

A román forgalmi adózásban is létezik az „inaktívvá minősítés”, vagyis az adószám törlése. Ennek alapján tagadta meg a román adóhatóság az áfa levonási jogát a szélerőművekkel foglalkozó Siemens Gamesa Renewable Energy România SRL-től. Az adószám törlése 2010. október 7‑től 2011. május 24‑ig állt fenn, mert egy naptári féléven át semmiféle, a törvény által előírt bevallást nem nyújtott be. A román adóhatóság 2014. november 26. és 2015. július 29. között adóellenőrzés során mintegy másfél millió euró összegű forgalmi adó megfizetését írta elő, többek között azon okból, hogy a fenti időszakban törölt adószáma volt.

Az Európai Unió Bírósága (EUB) ítéletében megállapította, hogy az irányelvvel ellentétes az a tagállami törvényi szabályozás, amely a törölt adószám időszakára jutó áfa levonási jogát megtagadja, mert a pótolt bevallásban az érvényesíthető! http://curia.europa.eu/juris/document/document.jsf?text=&docid=205607&pageIndex=0&doclang=hu&mode=lst&dir=&occ=first&part=1&cid=2889328

A magyar előírások szinte azonosak a román törvényekkel, Magyarországon se lehet törölt adószámú adózónak a beszerzési áfáit érvényesíteni az áfa bevallásában. Az adószám visszaállítása után azonban megnyílik a levonási jog, méghozzá a számlákon szereplő eredeti teljesítési időpontokban! Az ítélet szövege szerint a „reaktiválás” szükséges az áfa érvényesítéséhez!

A jelenlegi gyakorlatban az adószám visszaállítását követő időszakban lehetett a levonási jogot érvényesíteni, ez főleg a bevallások pótlásakor jelentett technikai problémát, mert a törölt adószám időszakában csak fizetendő adó volt, majd ki kellett várni, hogy a soron következő bevallásban vissza lehessen igényelni a levonható áfát. Az EUB ítélet szerint a fizetendő adóval szemben – akár önellenőrzéssel is – érvényesíthető a levonási jog, ha a törölt adószám már nem áll fenn.

Miután az EUB ítélet közvetlen joganyag, így nincs akadálya, hogy az adóhatóság azt alkalmazza. Tartani kell azonban attól, hogy az EUB ítélet ellenére az adóhatóság igyekszik fenntartani a hibás gyakorlatot és csak a törölt adószám visszaállítását követő időszakban lesz hajlandó az eredeti időponttal elfogadni a levonható adót.

Az EUB egyébként azt is megállapította egy másik ítéletében, hogy a törölt adószámú vállalkozás által kibocsátott számlák áfája levonásba helyezhető a számla befogadójának, amennyiben az forgalmi adóköteles tevékenységhez lett felhasználva és egyébként nem csalárd célból történt a számlabefogadás, attól függetlenül, hogy a forgalmi adót megfizették-e vagy sem.

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Tőkekivonás számvitele

Pölöskei Pálné

adószakértő

Kötelezettség és nyilvántartásban szereplő követelés összevezetése 3.

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Rokkantsági ellátás

Széles Imre

tb-szakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 június
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close