hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Szemüveg a cég kontójára

  • adozona.hu

A cég szeretne a munkavállalójának szemüveget vásárolni úgy, hogy a teljes összeget a cég fizesse. A munkavállaló napi 4 óránál több időt tölt számítógép előtt, de bifokális szemüvege van, és nem csak munkavégzéshez használja, illetve a drágább lencse kerülne a szemüvegbe (mindenféle plusz réteggel), ami nem csak a minimális munkavégzési feltételeknek felelne meg. Ekkor a cég hogyan könyvelheti le a szemüveg számláját, áfa ebben az esetben levonható, milyen plusz adókat kell ebben az esetben a cégnek fizetnie? Olvasónk kérdéseire Greff Magdolna okleveles adószakértő válaszolt.

SZAKÉRTŐNK VÁLASZA:

Korábbi szakértői válaszunk alapján a képernyő előtti legalább napi 4 órán át munkát végzők esetében az 50/1999. EüM rendelet 5. § (1) bekezdése értelmében a munkáltató köteles biztosítani a foglalkozás-egészségügyi orvosnál a munkavállaló szem- és látásvizsgálatának elvégzését, továbbá kimondja, hogy ha a szemészeti szakvizsgálat eredményeként indokolt, illetve a munkavállaló által használt szemüveg vagy kontaktlencse a képernyő előtti munkavégzéshez nem megfelelő, a munkáltatónak a munkavállalót el kell látnia a képernyő előtti munkavégzéshez éleslátást biztosító minimálisan szükséges szemüveggel.

Mivel a személyi jövedelemadóról szóló 1995 évi CXVII. törvény (szja-törvény) 1. sz. mellékletének 8.8. pontja szerint a jogszabály által előírt használatra tekintettel juttatott védőeszköz adómentes, a szemüveg juttatása akkor adómentes, ha azt a foglalkozás-egészségügyi orvos javaslatára a szemészeti szakvizsgálat eredménye indokolja, és megfelel a rendelet szerinti éleslátást biztosító minimálisan szükséges szemüveg fogalmának.A képernyő előtti munkavégzéshez éleslátást biztosító szemüveg: a szemészeti szakvizsgálat eredményeként meghatározott, a képernyő előtti munkavégzéshez szükséges szemüveglencse, és ennek a lencsének a rendeltetésszerű használatához szükséges keret, ide nem értve a munkavállaló által a képernyő előtti munkavégzéstől függetlenül egyébként is használt szemüveget vagy kontaktlencsét.Mindezt figyelembe véve, véleményünk szerint a számlázott összegnek az a része, amely a minimálisan szükséges szemüveglencse és keret költségét meghaladja, a dolgozó nem önálló tevékenységből származó adóköteles jövedelme, kivéve, ha azt a cégnek befizeti (ehhez célszerű részletezett számlát kérni).

Az áfa tekintetében, ha igazolható, hogy az adott termék beszerzése a cég adóköteles tevékenységéhez használható (tehát például számítógép előtti munkavégzéshez használható védőszemüveg) akkor az áfa levonható. A jogszabály nem tesz különbséget a levonható adó számításakor a szemüveg árára tekintettel. Ha viszont nem védőszemüvegről van szó, akkor a beszerzéshez kapcsolódó forgalmi adó nem helyezhető levonásba.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Sportlövészet oktatás áfa

Bunna Erika

adótanácsadó

Őcsg

Lepsényi Mária

adószakértő

Őstermelő

Lepsényi Mária

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 március
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31