hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Számla? Nyugta? A NAV megmagyarázza

  • adozona.hu
10

Lehet-e ugyanazon ügyletről számlát és nyugtát is kiállítani? A NAV értelmezést adott ki az áfatörvény szabályairól.

Az általános forgalmi adóról szóló 2007. évi CXXVII. törvény 159. §-ának, 165. § (1) bekezdés b) pontjának és 166. §-ának együttes olvasata alapján egy adott ügylet tekintetében az adóalany vagy számlaadási, vagy nyugtaadási kötelezettséget teljesít, e kettő sosem történhet párhuzamosan - olvasható a NAV honlapján.

Abban az esetben, ha az adóalany az adott ügyletről – nem az online pénztárgéppel előállított – számlát bocsát ki, az ügylet adatait nem kell beütnie az online pénztárgépbe. Amennyiben pedig az online pénztárgépből történő nyugtakibocsátást követően kerül sor számlakibocsátásra (például azért, mert a vevő olyan időpontban jelzi, hogy számlát kér, amikor a nyugta kibocsátására vonatkozó parancs már nem vonható vissza), akkor a nyugta sztornírozandó.

Amennyiben az ügylet adatainak az online pénztárgépben történő rögzítése valamilyen okból (például az ellenértéknek a pénztárgépben való rögzítése céljából) mégis szükségessé válik, arra csak „nem adóügyi bizonylat” kiállításával kerülhet sor.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (10) , melyek közül a legfrissebbek:
Rien

Kedves Viewer !
Az adatszolgáltatás már első bejegyzésemkor eszembe jutott, de nem akartam ötleteket adni, bár ezek maguktól is mindenre képesek.
Tegnap az egyik NAV ügyflszolgálat azt mondta, hogy kormányrendelet készül, azt
előzte meg a 1-i tájékoztatás. Javaslom, válasszuk meg Bendegúzt a bakterházból,az majd ír rendeletet, és elmondja: nem arra van a magas kormány, hogy minden marhasságot előre tudjon, kipróbáljuk a rendletet, aztán meglátjuk, hogy mi lesz ! /Ez mondjuk a 24 órás szolgálatot adó bakterok koldulási engedélyéról szóló rendelkezés volt, egy szemmel nem rosszabb szerintem az online-saga viccgyűjteménynél/

viewer

Az a gyanúm, hogy lassan már az agyukra megy a fontoskodás. Április tréfának kiváló, úgyis bolondnak nézik már az ország lakosságát, kit így-kit úgy. "Vállalkozás barát" környezet...aha...ez a csinovnyikok hatalma már. Ez az on-line pénztárgép bevezetés levezénylése is milyen frappáns...erre büszkék lehetnek az okosok...és így teljesen értelmetlenné is válik, vagy!!!! isten ne adja!!!-) kitalálják, hogy a kiállított számlákról meg hetente adatot kelljen szolgáltatni, mint a pénztárgépet nem használóknál...mindezt persze az egyszerűsítés jegyében...csak értünk..-))

a-adó

Ma telefonon beszéltem a NAV Ügyfélszolgálattal ez ügyben. Hangot adva egyet nem értésemnel, és értetlenségemnel,hasonlóan,mint az előttem író hozzászóló.
Választ nem tudtak adni, hogy mi a tenedő.

Cz.Tünde

"Abban az esetben, ha az adóalany az adott ügyletről – nem az online pénztárgéppel előállított – számlát bocsát ki, az ügylet adatait nem kell beütnie az online pénztárgépbe. " Akkor minek az online pénztárgép? Mi értelme volt-van-lesz? A kis-és középvállalkozások nagy része sok-sok éve alkalmazza azt a napi gyakorlatot, hogy kétpéldányos kézi vagy gépi számla esetén a másod/tőpéldányhoz hozzátűzi a beütött bruttó számlaérték nyugtáját, vagyis beüti a pénztárgépbe a a számlaellenértékét. (A napi bevételnek azért ez jelentős részét kiteszi...ha nem kell beütni ezentúl, akkor napi szinten erről az online kasszákon keresztül semmilyen információja nem lesz a hatóságnak.) A számlák megőrzésre kerülnek-kerültek, a könyvelés a napi pénztárzáróról dolgozik-dolgozott eddig....Most akkor hogy is van ez? Ezentúl minden könyvelő több ezer számlát könyvel...a hatóság nem lát napi szinten információt...ezek ellenértéke ahogy Rien írja nem kerül az online kassza fiókjába - tételezzük fel, hogy van - ...s így tovább. A NAV honlapján már nem olvasható a közlemény....most akkor hogy kell jól csinálni??? Rengeteg vállalkozás várja a választ!

a-adó

IV.03.12,50-kor ismét nincs fenn semmi.

dup

Megint van fent a NAV honlapon,ez ugyanaz ami volt, vagy már módosítva van?

tasikó

Április 1-i tréfa!!!

Sumama

Láttátok? Levették a NAV honlapról a tegnepi közleményt!!!!!!!!!!!!! Vajos ez mit jelent?

tasikó

Csak """gratulálni"" tudok annak aki az íróasztal mellett ülve ezt most kiolvasta a nem változott tv-ből!!! Gyakorlatban biztos nem dolgozott még egy napot sem az ezt érintő dolgokkal kapcsolatban!!!

Rien

Na innentől felesleges az online pénztárgép. Eddig sokkal jobban fogható volt a
bevétel - számlához tűzött nyugta + szalagon napi zárás - innentől különösen kézi
számlázás esetén összesítés nagyforgalmú helyeken lehetetlen. Igen sok cégnél a
nyugtás forgalom elenyésző, a számlás a több. Hogy fog egyezni a készpénz a kiadott bizonylatokkal ? Létesítsen mindenki egy külön "kasszát" a számlás készpénz bevételnek ? Van erre valami összeolvasható paragrafus ?

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Ingatlan-bérbeadás

Szipszer Tamás

adószakértő

Katás egyéni vállalkozó – NAV-ellenőrzés

Szipszer Tamás

adószakértő

Áfabevallás M lap kitöltése jóváíró számlák esetén

Kelemen László

adószakértő, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close