hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Online számlaadat-szolgáltatás: mit kell tenni, ha valaki számlázó programot és számlatömböt is használ?

  • adozona.hu

Az online számlaadat-szolgáltatás következő, július elsején életbe lépő szakasza előtt is sok a tisztázatlan kérdés az érintetteknél. Ha számlázó programot és kézi számlatömböt is használok, és a kézi számlatömbben kiállított számlák adatait utólag rögzítem a számlázó programomban, akkor elég, ha a számlázó program szolgáltat adatot a NAV-nak? A Nemzeti Adó- és Vámhivatal honlapján válaszolt a kérdésre.

Nem, figyelemmel a következőkre.

Ha a termékértékesítésről, szolgáltatásnyújtásról számlatömbben kiállított számlát bocsát ki (ad át, juttat el) a termékbeszerzőnek, szolgáltatást igénybevevőnek, akkor a számlaadat-szolgáltatási kötelezettségét a nyomdai úton előállított nyomtatvány használatával kiállított számlára vonatkozó szabályok szerint kell teljesítenie. Vagyis a számla adatait manuálisan kell rögzítenie az adatszolgáltatási felületen. Mivel ilyen esetben az általános forgalmi adóról szóló 2007. évi CXXVII. törvényben (áfatörvény) meghatározott számlaadási kötelezettség teljesítése nyomdai úton előállított nyomtatvány használatával történik, az áfatörvény alkalmazásában a nyomdai úton előállított nyomtatvány használatával kibocsátott bizonylat minősül számlának. A nyomdai úton előállított nyomtatvány használatával kibocsátott számla adatainak a számlázó programban való utólagos rögzítése révén nem jön létre az áfatörvény szerinti számla. Az így rögzített bizonylatadatokat indokolt elkülöníteni a számlázó programmal kiállított számlák adataitól, azokról nem szabad adatot szolgáltatni.

Az online számlaadat-szolgáltatással összefüggő Adózóna írásokat ITT olvashatja el.

Online adatszolgáltatás szabályai 2020. július 1-jétől – videó!
Megjelent az Adózóna az online számlaadat-szolgáltatásban július 1-jétől hatályba lépő változásokról szóló webinárium teljes anyagának videófelvétele! A webinárium résztvevőinek lehetősége volt kérdéseket intézni előadónkhoz, melyeket szakértőnk az előadást követően válaszolt meg. A videó a résztvevők által feltett kérdéseket és szakértői válaszokat is tartalmazza.
Most 10% kedvezménnyel, 4941 Ft + áfa áron vásárolhatja meg az előadást.
Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Pénztárgép használata

Antretter Erzsébet

adószakértő, igazgató

Niveus Consulting Group Kft.

Katából társasági adózásra visszatérő bt. osztalékfizetése 2023-ban

Antretter Erzsébet

adószakértő, igazgató

Niveus Consulting Group Kft.

Áfa – teljesítési idő

Nagy Norbert

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 október
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetÉs