hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Oktatás áfa- és egyéb adóvonzata

  • adozona.hu

Olvasónk az általa szervezett háromnapos vezetői tréningek kapcsán felmerülő áfa- és egyéb adózási kérdésekkel fordult az Adózónához. Nagy Norbert adószakértő válaszolt.

A kérdések konkrétan ezek voltak: "Cégünk vezetői tréninget tart. Nem akkreditált a képzés. A tréning 3 napos, szállással, étkezéssel jár együtt, a résztvevők kapnak még ajándéktárgyakat (toll, jegyzetfüzet, hímzett póló logózva). Helyes-e az alábbi eljárásunk: 1.) A képzést, a szállást, az étkezést a résztvevő felé külön, tételesen – a számlán feltüntetve soronként – kiszámlázzuk. Így szerintünk a közvetített szolgáltatás (étkezés, szállás) áfaértéke levonható, a résztvevőt küldő cég fizeti meg az étkezés után az adókat. 2.) Ha az összes szolgáltatást csak egyösszegben, "vezetői tréning"-ként számlázzuk ki, nem részletezve külön a szállást, étkezést, akkor véleményünk szerint nekünk, a szervezőknek kell megfizetni az étkezés és szállás utáni adókat a természetbeni juttatás szabályai szerint. 3.) Mivel az étkezés és szállás díja változó, elfogadható-e, ha egy kalkulált átalány étkezés- és szállásköltséget tüntetünk fel külön-külön a résztvevő felé? (Például: egyik étkezés 20 egység, a másik 35, de étkezés címén mi 30 egységet számlázunk mindenkinek egységesen. 4.) Az ajándéktárgyak és a képzés ideje alatt egy esti szórakoztató előadás áfaösszege levonható-e, illetve a képzést szervezőnél keletkezik-e egyéb adókötelezettség? 5.) Az oktatók és saját dolgozók szállásköltsége véleményünk szerint elszámolható és áfaösszege levonható. Az étkezési költségük adóköteles ilyen esetben? Munkavégzés miatt tartózkodnak a résztvevőkkel, a tréningek egésznaposak."

SZAKÉRTŐNK VÁLASZA:

Az Áfa tv. 85. § (1) bekezdés i) és j) pontja alapján mentes az adó alól az a szolgáltatásnyújtás és az ahhoz szorosan kapcsolódó termékértékesítés, amelyet a 85. § (2) bekezdésben meghatározott egyéb oktatás keretében a közszolgáltató, közoktatási intézmény, felsőoktatási intézmény, egyéb felnőttképzést folytató intézmény teljesít, ideértve az előzőekben felsoroltakhoz kapcsolódó magánóraadást is.

Az Áfa tv. 85. § (2) bekezdése értelmében az egyéb oktatás körébe tartoznak:

a) a felnőttképzésből az Országos Képzési Jegyzékben meghatározott szakképesítést adó oktatás, képzés, továbbképzés, vizsgára való felkészítés és vizsgáztatás,

b) a felnőttképzésről szóló törvény alapján engedélyezett és szervezett, illetőleg egyéb jogszabály alapján szervezett oktatás, képzés, továbbképzés, vizsgára való felkészítés és vizsgáztatás,

c) az államilag, illetőleg nemzetközileg elismert nyelvvizsga-bizonyítvány kiadásának alapjául szolgáló vizsgáztatás,

d) a tanulmányi és tehetséggondozó verseny szervezése, lebonyolítása.

Az oktatási tevékenység a fenti feltételek mellett – figyelemmel a 85. § (3) bekezdésben foglaltakra is – lehet csak áfamentes szolgáltatás. A kérdéses esetben így a vezetői tréning oktatás adóköteles tevékenység lesz.

Válaszok a kérdésekre:

1). Tekintettel arra, hogy az oktatási tevékenységük adóköteles és az egyéb járulékos költségeket mint közvetített szolgáltatást továbbhárítják, így az étkezés- és szállásszolgáltatás áfatartalmát levonásba helyezhetik.

2.) Igen, ebben az esetben az oktatásszervezőnek kell a természetbeni juttatások utáni kötelezettséget teljesíteni.

3). Amennyiben a továbbhárított átalánydíjak lefedik az szervező felé számlázott díjakat, úgy véleményem szerint elfogadható a megoldás.

4.) Mivel az ajándéktárgyakat és a szórakoztató programot ingyenesen biztosítják, így ezek után áfalevonás nem illeti meg a szervezőt, illetve a felmerülő adó- és járulékkötelezettség is őt terheli.

5.) Amennyiben az oktatók szállásköltsége egyértelműen és bizonyíthatóan az adott oktatási tevékenység érdekében merült fel, úgy a szállásdíj utáni áfa levonásba helyezhető. Az oktatóknak biztosított étkezések után adó- és járulékkötelezettség merül fel.

Segítségre lenne szüksége az áfatörvény gyakorlati alkalmazásával kapcsolatban?
Kiadványunk praktikus útmutató azoknak a területeknek az áttekintéséhez, amelyek gyakori problémát okoznak.
Rendelje meg most 10% kiadói kedvezménnyel az "ÁFA –Speciális problémák" című kiadványt!
Részletek >>
Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Járulékalap külföldi kiküldetés esetén

Horváthné Szabó Beáta

adószakértő

Ausztriai magánszemély megbízási jogviszonyban

Horváthné Szabó Beáta

adószakértő

Osztalékelőleg osztalékká válásakor bejelentés

Horváthné Szabó Beáta

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 július
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close