Népszerű az eÁfa bevallás – miért jó az M2M rendszer, hogyan lehet a legjobban kihasználni?

  • adozona.hu

Első alkalommal 2024. február 1-jétől nyílt lehetőségük az adózóknak arra, hogy az eÁfa rendszeren keresztül – a webes felületen, vagy az ún. M2M gép-gép kapcsolattal – nyújtsák be az áfabevallásaikat. A Deloitte szakértői röviden összefoglalták az eddigi tapasztalatokat, tudnivalókat az eÁfa használatáról.

A felmérések alapján egyre többen használják az eÁfa rendszert, annak is elsősorban a webes felületét. A tényleges használatban az M2M egyelőre még nem elterjedt, ami arra utal, hogy azok az adózók, akik komplexebb tranzakciókkal rendelkeznek, még kivárnak az eÁfa használatával, hiszen számukra az M2M jelenthet valódi hatékonyságnövelést a bevalláskészítés terén. Az M2M bevezetése és az arra való áttérés komplex és időigényes feladat, ezért érthető, hogy jelenleg miért képvisel még nagyobb arányt a webes felület a használatban.

Egyre több nagyvállalkozás nyitott az eÁfára, és veszi fontolóra annak bevezetését, ugyanakkor az is látszik, hogy az adózók körében még nagy a bizonytalanság a tekintetben, hogy pontosan milyen előnyöket és lehetőségeket hordoz magában az M2M.

Az M2M előnyei és használatának feltételei

Fontos, hogy az M2M nem értelmezhető önálló szoftverként vagy hasonló informatikai megoldásként, hiszen önmagában csak arra a NAV által biztosított IT kommunikációs csatornára és gép-gép kapcsolaton keresztüli eÁfa bevallási folyamatra utal, amit a NAV biztosít az adózók számára a webes felületen túl. Mindazonáltal, az M2M tényleges használatához – ellentétben a webes felülettel – elengedhetetlen saját vagy harmadik féltől származó fejlesztés, amely alkalmas az eÁfa rendszer által várt data.xml előállítására és a rendszerrel történő kommunikációra.

Azoknak a társaságoknak, amelyek szeretnék az eÁfa bevallásukat M2M kapcsolaton keresztül benyújtani, rendelkezniük kell olyan megoldással, amely képes ezeket a funkciókat ellátni. Ilyen fejlesztés nagy előnye a webes felülethez képest, hogy az nem kizárólag a NAV-adatbázisokban (Online Számla, OPG, CDPS) elérhető tranzakciós adatokra épül, hanem az adózó saját rendszerében rögzített adatokra is. Azaz, ilyen rendszerek esetén garantált a tranzakciók teljeskörűsége.

Az M2M kapcsolatra fejlesztett megoldások esetén – mint amilyen a Deloitte szoftvere is – az adózóknak nagyobb fejlesztői szabadságuk van a rendszer kialakítását és funkcionalitását illetően, hiszen nincsenek egy megadott webes felület által behatárolt beállítási lehetőségekhez kötve, hanem akár saját igényekre szabott funkciók is elérhetők számukra. Azaz, lehetőség van egyedi igényeket is figyelembe venni, és annak megfelelően kialakítani a rendszer működését – ecseteli Suda Richárd, a Deloitte adóosztályának menedzsere.

Az M2M rendszerhez készített külső fejlesztés további előnye, hogy bármilyen struktúrájú forrásadatot képes lehet feldolgozni, és átkonvertálni azt a NAV által elvárt standard XML formátumra, melynek része a NAV által létrehozott adókódstruktúrával történő megfeleltetés is. Azaz, az érintettek számára nem szükséges a már eddig használt áfaanalitika és adókódok módosítása, hiszen a konverzió révén teljeskörűen biztosított a NAV által elvártaknak való megfelelés.

Mivel az ilyen megoldás egyedi igények szerint alakítható, ezért számos többletfunkciót tartalmazhat az eÁfa rendszer alapértelmezett verziójához képest, a NAV által elérhetővé tett adatokban rejlő lehetőségek kiaknázása érdekében. Az adott egyedi rendszer bármely olyan validáció és tartalmi ellenőrzés elvégzésére alkalmassá tehető, amire szabály alkotható, és a szükséges adatok rendelkezésre állnak, akár az érintett adózó rendszerében, akár a nyilvános adatbázisokban, legyen szó például akár áfalevonási tiltásokkal érintett tranzakciók kiszűréséről, speciális teljesítési időpontok validálásáról (például időszakos ügyletek), vagy áfacsoportba tartozó adózók ügyleteinek kezeléséről stb. Ilyen tartalmi ellenőrzések nem érhetők el az eÁfában.

A saját igényekre szabott M2M kapcsolatra képes megoldások alkalmasak lehetnek akár még a bevallás beküldése előtt teljeskörűen elvégezni az említett validációkat, szemben az eÁfa rendszerben elérhető alapértelmezett ellenőrzésekkel, hiszen azok jelentős részéről a NAV csak a bevallás beküldését követően ad tájékoztatás az érintetteknek. Továbbá, lehetőséget biztosíthat a validációk által feltárt módosítási igények automatikus végrehajtására is. Ennek köszönhetően hatékonyan kiszűrhetők és javíthatók a bevallási hibák már a benyújtás előtt, így elkerülhetők az ezekből fakadó önellenőrzések – mondta Fábián Dorottya, a Deloitte adóosztályának partnere.

Nem árt azt is szem előtt tartani, hogy az eÁfa rendszerben jelenleg nem nyújthatók be önellenőrzések, arra várhatóan majd csak 2024. harmadik negyedévtől lesz lehetőségük az adózóknak. Továbbá az eÁfa rendszerben legfeljebb 90 napig érhetők el a beküldött eÁfa bevallások. Mindazonáltal, ha a társaság az egyedi igényei szerint fejleszti le az M2M rendszert, akkor az képes lehet az önellenőrzések kezelésére, illetve arra, is, hogy akár a törvényes megőrzési idő leteltéig is biztosítani tudja a beküldött adatok archiválását.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
Az Adózóna moderálási alapelveit ITT találja.
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Kapcsolt vállalkozás és számviteli, adózási teendők

Kiss Péter

adószakértő

TruTax Kft.

Transzferár

Kiss Péter

adószakértő

TruTax Kft.

Transzferár-kiigazítás egyéb adókban

Kiss Péter

adószakértő

TruTax Kft.

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink