hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Négylábú haszonállatok és a belőlük készített hústermékek adókulcsa

  • dr. Bartha László adójogi szakjogász

Az általános forgalmi adó rendszerében igen komplex annak szabályozása, hogy mely állatok, illetve hústermékek értékesítésére vonatkozik kedvezményes adókulcs. Cikkünkben rendszerbe foglalva összegeztük a négylábú haszonállatokra érvényes előírásokat.

Ha az adott ügyletre nem alkalmazandó a kompenzációs rendszer, úgy vizsgálandó az adott tranzakcióra érvényesítendő adókulcs, tekintettel arra, hogy számos állat és a belőlük készült húsárura kedvezményes, 5 százalékos tarifa vonatkozik. Cikkünkben ennek eseteit foglaljuk össze.   A termékeknek a besorolásakor a 2002. év július 31-én érvényes Kereskedelmi Vámtarifa szerinti besorolásra kell figyelemmel lenni.

5% -os adókulcs alá tartozik az alábbi tenyészállatok és élő háziasított állatok értékesítése:

19.

 Fajtiszta tenyészsertés

1 031 000

 20.

 Háziasított sertés, 50 kg-nál kisebb tömegű

1 039 110

 21.

 Élő, háziasított koca, legalább egyszer ellett, legalább 160 kg tömegű

1 039 211

 22.

 Élő, háziasított sertés, legalább 50 kg tömegű

1 039 219

 25.

 Fajtatiszta tenyész szarvasmarha

 0102 21 10

0102 21 30

0102 21 90

 26.[1]

 Más, élő háziasított szarvasmarha

 0102 29 05-ből

0102 29 10-ből

0102 29 21-ből

0102 29 29-ből

0102 29 41-ből

0102 29 49-ből

0102 29 51-ből

0102 29 59-ből

0102 29 61-ből

0102 29 69-ből

0102 29 91-ből

0102 29 99-ből

 27.

 Fajtatiszta tenyészjuh

 0104 10 10

 28.

 Más, élő háziasított juh

 0104 10 30-ból

0104 10 80-ból

 29.

 Fajtatiszta tenyészkecske

 0104 20 10

 30.

 Más, élő háziasított kecske

 0104 20 90-ből

 A sertés húsa az alábbi esetekben esik a kedvezményes adókulcs alá:

23.

 Házi sertés egészben vagy félben, frissen vagy hűtve

2 031 110

 24.

 Házi sertés egészben vagy félben, fagyasztva

2 032 110

 49.

 Házi sertéshús frissen, hűtve vagy fagyasztva

 0203-ból

(kivéve: 0203 1110,

0203 2110)

 58.

 Házi sertés élelmezési célra alkalmas vágási mellékterméke és belsősége, frissen, hűtve vagy fagyasztva

 0206 30-ból 0206 41-ből

0206 49-ből

 A 23. és 24. pont alá két vámtarifaszám tartozik:

♦ 0203 11 10 vámtarifaszám: friss vagy hűtött, egész vagy fél házi sertés

♦ 0203 21 10 vámtarifaszám: fagyasztott, egész vagy fél házi sertés

A meghatározott vámtarifaszámok alá tehát a friss, hűtött vagy fagyasztott, egész vagy fél házi sertés osztályozandó.

OLVASSA TOVÁBB CIKKÜNKET, amelyből megtudja, milyen húsok és hústermékek sorolhatók még a kedvezményes adókulcs alá, és melyek nem!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
Az Adózóna moderálási alapelveit ITT találja.




További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Időszakos orvosi vizsgálatok

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Egyéni vállalkozásból kivonás

Lepsényi Mária

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 november
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1

Együttműködő partnereink