hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Tesztelni lehet a NAV oldalán az online pénztárgépekhez kapcsolódó jövőbeli szolgáltatást

  • adozona.hu

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) rövidesen új, online szolgáltatást indít: gép–gép kapcsolaton keresztül teszi elérhetővé az online pénztárgépekből érkező adatokat, olvasható a NAV honlapján.

Az online pénztárgépek a rendszer indulása óta egységes szerkezetben, gépileg feldolgozhatóan küldik el a NAV-nak értékesítési és technikai adataikat. A gépek az adatokat bármikor lekérdezhetően tárolják is, de a lekérdezést és a feldolgozást a vállalkozások jelentős része nem tudja megoldani. Ezért, a tapasztalatok szerint saját üzleti folyamataikban nem használják a gépi feldolgozást.

A NAV az új szolgáltatással online, gép–gép kapcsolattal elérhetővé teszi a pénztárgépről érkezett naplóállományokat az adózói szoftverek számára is. Az adózó könyvelőprogramja vagy más ügyviteli alkalmazása is hozzáférhet a naplóállományokhoz, ha a programban a szoftver gyártója kialakítja a megfelelő funkciót. Az adatbevitel könnyítésével lehetővé válik a pénztárgépi bevételek gépi vagy gépileg támogatott könyvelése, a pénztárgéppel kiállított nyugták és más bizonylatok részletes elemzése, értékesítési statisztikák és más kimutatások készítése is.

A NAV a GitHub-on tette közzé a webszolgáltatás specifikációját, és várja a fejlesztői véleményeket, észrevételeket, javaslatokat. A specifikáció aktuális verziója az alábbi linken érhető el:

https://github.com/nav-gov-hu/Online-Cash-Register-Logfile

A szolgáltatás felhasználó- és jogosultságkezelése a NAV online számla teszt rendszerébe integrálva valósult meg. A naplóállományokat lekérdező interfész használatához a pénztárgépet üzemeltető adózónak regisztrálnia kell az online számla teszt rendszerében, és technikai felhasználót kell létrehoznia a megfelelő jogosultsággal. Amennyiben a regisztráció már megtörtént, egy már létező technikai felhasználónak is kiosztható a jogosultság.

A szolgáltatás tesztkörnyezetben 2022. október 11-től tesztelhető. A tesztelés részleteiről a GitHub-on érhető el további információ. Éles környezetben a tesztelési időszak után, várhatóan 2022. IV. negyedévének végétől használható.

A készülő szolgáltatás használata nem kötelező, de segítségével csökkenthető az adminisztrációra fordított idő, ami hosszútávon versenyképesebbé teheti a vállalkozásokat.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Üzletrész-értékesítés

Kiss Péter

adószakértő

TruTax Kft.

Kft. ingatlanvásárlása

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Kártalanítás – kártérítés áfa

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 december
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
hirdetÉs