adozona.hu
Lángossütő – milyen áfakulcsot kell használni?
//adozona.hu/afa/Langosozo_NKQA8R
Lángossütő – milyen áfakulcsot kell használni?
Milyen áfakulccsal kell számolni a lángos helyben fogyasztásakor, illetve milyennel elvitelkor? Számít-e, milyen feltét van a lángoson? – kérdezte az Adózóna olvasója. Dr. Kelemen László adószakértő, jogász válaszolt.
SZAKÉRTŐNK VÁLASZA:
A lángosozót a NAV téjékoztatója kifejezetten említi, mint amely nem étkezőhelyi vendéglátási szolgáltatást, hanem termékértékesítést valósít meg. Idézem a NAV tájékoztató vonatkozó részét:
A fentiek értelmében nem szolgáltatásnyújtás, hanem termékértékesítés valósul meg például a következő esetekben:
– az étel, helyben készített alkoholmentes ital elvitelre történő értékesítésekor,
– az étel, helyben készített alkoholmentes ital olyan értékesítésekor, amely a házhoz szállítást is magában foglalja,
– az étel, helyben készített alkoholmentes ital olyan körülmények között történő értékesítésekor, amikor a helyben fogyasztáshoz legfeljebb pult vagy „körbefutó deszka” biztosított (jellemzően ide tartoznak pl. a lángossütők, pecsenyesütők piaci, illetve büfé kocsiból történő értékesítései). Ez esetben ugyanis nem tekinthető úgy, hogy az azonnali fogyasztást lehetővé tevő megfelelő kiegészítő szolgáltatások vannak túlsúlyban az ügyletben.
Ugyanakkor a szolgáltatásnyújtásnak történő minősítéshez nem feltétlenül szükséges, hogy az ételt, italt felszolgálják, tehát az önkiszolgáló étkezőhelyeken is megvalósulhat szolgáltatásnyújtás.
Így abban az esetben, ha az étel, helyben készített alkoholmentes ital helyben fogyasztásra történő értékesítése úgy valósul meg, hogy a helyben fogyasztáshoz megfelelő környezet eszközök (pl. asztal, ülőalkalmatosság, evőeszközök, szalvéta stb.), és azok tisztántartása biztosított (szemetes, takarítás, leszedés), szolgáltatásnyújtás valósul meg attól függetlenül, hogy azokat (részben vagy egészben) közvetlenül az étel, helyben készített ital értékesítője vagy más személy biztosítja.
Ennek megfelelően szolgáltatásnyújtás történik pl. a plázák éttermi részén megvalósuló, helyben történő fogyasztásra való értékesítés esetén akkor is, ha az étel elfogyasztásához használt asztalt, széket vagy pl. a fogyasztáshoz kapcsolódó mosdó használatot, illetve előzőek tisztán tartását részben vagy egészben nem (illetve nem közvetlenül) az étel, helyben készített alkoholmentes ital értékesítője biztosítja.”
Mivel termékértékesítésről beszélünk, így a termék áfabesorolását kell vizsgálni. Értelmezésem szerint a lángos a 3/A. számú melléklet “Gabona, liszt, keményítő vagy tej felhasználásával készült termék” besorolása alá tartozik, így 18%-os adókulcs vonatkozik rá.
Hozzászólások (0)