hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Megosztott áfafizetés: jövőre kötelező lesz Romániában

  • lapszemle

Rendeletet fogadott el a román kormány augusztus végi ülésén a megosztott áfabefizetés (TVA) 2018. január 1-jei bevezetéséről – adta hírül a Transindex az Agerpres hírügynökségre hivatkozva.

A rendelet szerint jövő év első napjától kezdődően az áfaköteles tevékenységet végző cégeknek és személyeknek külön áfafolyószámlát kell fenntartaniuk, ahová adásvételkor vagy szolgáltatások értékének kiegyenlítésekor az áfa összege kerül.

A kötelező, január elsejei terminust megelőzően, október 1-jétől a cégek már bevezethetik az új áfafizetési módszert. Cserébe különböző kedvezményekben részesülnek, például eltekint az adóhatóság a szeptember 30-áig összegyűlt, esetleg be nem fizetett áfa utáni büntetőkamattól, és bizonyos körülmények között 5 százalékos profitadótól, illetve mikrovállalkozói adókedvezményt kaphatnak.

A román kormány szerint a módosításra az áfacsalások csökkentése érdekében van szükség, és a becsületes adófizetőknek kedvez, mert szűkíti a tisztességtelen verseny lehetőségét azon cégek számára, amelyek nem tettek eleget adózási kötelezettségeiknek, és az áfából nyert összegeket más célokra fordították. Becslések szerint az új módszer bevezetésével 2020-ig mintegy hatmilliárd lejjel nő az államkassza bevétele – olvasható a közleményben.

A rendelet szerint abban az esetben, hogy ha egy áfafizető cégnek készpénzzel, vagy bankkártyával fizetnek, hét munkanap áll a rendelkezésére, hogy a befizetésből származó áfát saját áfaszámlájára átutalja.

A vállalkozások az áfaszámlájukról kifizethetik a saját szolgáltatójuk/beszállítójuk áfáját, illetve befizethetik az államnak az áfát. Az áfaszámláról a cég saját folyószámlájára pénzt átutalni csak az Országos Adóhatóság (ANAF) külön engedélyével lehet. Az ANAF-nak három munkanapon belül kell elbírálnia a vonatkozó kéréseket. Az áfaszámláról semmilyen körülmények között nem lehet készpénzt kivenni – szögezi le a közlemény.

További részleteket ITT olvashat.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Közvetített szolgáltatás/alvállalkozói teljesítés

Antretter Erzsébet

adószakértő, igazgató

Niveus Consulting Group Kft.

Szeszes ital dekorációként

dr. Juhász Péter

jogász-adószakértő

HÍD Adószakértő és Pénzügyi Tanácsadó Zrt.

Rejtett munkaviszony egyéni vállalkozó esetén?

dr. Juhász Péter

jogász-adószakértő

HÍD Adószakértő és Pénzügyi Tanácsadó Zrt.

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 augusztus
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
hirdetÉs