hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Ingyenes út-, illetve közműátadások áfája építőipari beruházásoknál

  • dr. Juhász Péter jogász, adószakértő, HÍD Adószakértő és Pénzügyi Tanácsadó Zrt.

Az építőipari beruházások – legyen szó akár lakó-, akár ipari parkok létesítéséről vagy akár úgynevezett zöldmezős beruházásokról – jellemzően komplex engedélyezési környezetnek való megfelelést feltételeznek. Ezek részeként a beruházóknak gyakran településrendezési szerződést (Étv. 30/A §) kell kötniük a területileg illetékes helyi (települési) önkormányzattal, melyben közterületek (utak), közművek (közvilágítás, csatornázás stb.) saját költségükre történő kialakítását (létesítését), majd azoknak az önkormányzat, valamint az engedélyes közműszolgálató gazdasági társaságok részére való térítésmentes, tehát ingyenes átadását vállalják.

Tekintettel arra, hogy a fentiek szerint ingyenesen teljesített ügyletek kapcsán korábban levonható áfa merült fel a beruházónál, adja magát a kérdés, hogy a térítésmentes átadás adófizetési kötelezettséget eredményez-e annak ellenére, hogy a kérdéses közművek létrehozása a beruházó gazdasági érdekeit is szolgálja. (Bár az adólevonási jog kérdése szervesen kapcsolódik jelen cikk témájához, mivel ebben a kérdésben már korábban kialakult az azóta töretlennek tekinthető joggyakorlat, erre a cikkben külön nem térünk ki.)

1. Az áfatörvény 11., 14. §-ai, illetve az azok értelmezése kapcsán kiadott hatósági állásfoglalások (2014/57. Adózási kérdés) meglehetősen szigorú megközelítést alkalmaznak. Ezek szerint az adófizetési kötelezettségre vonatkozó rendelkezéseket alkalmazni kell olyan ingyenes termékátadás vonatkozásában is, amikor az ingyenes termékátadásra nem vállalkozásidegen célból kerül sor, feltéve, hogy a levonási jogra és a (végleges vagy ideiglenes jellegű) kivonásra vonatkozó törvényi előírás teljesül.

Másként megfogalmazva: az eddigi joggyakorlat szerint nem döntő jelentőségű az adófizetési kötelezettség kapcsán önmagában az, hogy az ingyenes átadás vállalkozásidegen céllal történt-e vagy sem.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, hogy megtudja az Európai Bíróság álláspontját!
A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Alapítvány – vállalkozási bevétel

Pölöskei Pálné

adószakértő

Fejlesztési tartalék

Pölöskei Pálné

adószakértő

Deviza adományozása

Pölöskei Pálné

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 február
H K Sze Cs P Sz V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 1 2 3