hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Ingatlanok áfája: három kérdés, három válasz

  • adozona.hu
1

Nyaraló, garázs és telek áfájával kapcsolatban tettek fel kérdéseket olvasóink. Kelemen László adószakértő, jogász válaszolt.

KÉRDÉS: Abban az esetben, ha üdülőövezetben épül egy nyaraló, erre alkalmazható-e az 5 százalékos áfa? Az ingatlant generálkivitelező építi.

SZAKÉRTŐNK VÁLASZA:

Nem, az áfatörvény a lakóingatlanok értékesítésére határoz meg kedvezményes adókulcsot, ha a törvényben meghatározott feltételek teljesülnek. A lakóingatlan fogalmát pedig így határozza meg:

"lakóingatlan: lakás céljára létesített és az ingatlan-nyilvántartásban lakóház vagy lakás megnevezéssel nyilvántartott vagy ilyenként feltüntetésre váró ingatlan. Nem minősül lakóingatlannak a lakás rendeltetésszerű használatához nem szükséges helyiség még akkor sem, ha az a lakóépülettel egybeépült, így különösen: a garázs, a műhely, az üzlet, a gazdasági épület"

Ennek a definíciónak a nyaraló nem felel meg, így arra nem alkalmazható a kedvezményes adókulcs.

KÉRDÉS: Kft. lakóingatlant vásárol, amelynek része egy garázs. Csak saját célú használatra, irodának veszik. A garázs áfája levonható? Amennyiben nincs megbontva a számlán külön, hogyan határozzuk meg a levonható adót, ha levonható?

SZAKÉRTŐNK VÁLASZA:

A lakóingatlan értékesítése során, mivel a garázs jogszabály szerint nem lehet része a lakóingatlannak, így ezt külön szükséges számlázni:

(A lakóingatlan fogalmát lásd fentebb.)

A garázs áfája nem esik levonási tiltás alá, de azt igazolni kell, hogy az a vállalkozás adóköteles gazdasági tevékenységének célját szolgálja.

KÉRDÉS: Egy kft.-ben van egy épitési telek, és nem szeretnének az értékesítésére áfát fizetni. Üzletrészt adnának el, aminek része a telek. Ez az értékesítés működhet áfa nélkül?

SZAKÉRTŐNK VÁLASZA:

Az üzletrésznek nem lehet része a telek, az üzletrész egy adott vállalkozásban meghatározott tulajdonrész, pontosabban tagsági jog.

Az építési telek értékesítése adóköteles, az adókötelezettség nem választás kérdése. Az adóhatóság emellett jogosult az ügylet valódi gazdasági tartalmának megfelelően minősíteni az egyes szerződéseket, és annak megfelelően megállapítani a felek adójogi kötelezettségét. Ezen túl, amennyiben szándékos adóelkerülés történik az akár büntetőjogi következményeket is felvet.

Segítségre lenne szüksége az áfatörvény gyakorlati alkalmazásával kapcsolatban?
Kiadványunk praktikus útmutató azoknak a területeknek az áttekintéséhez, amelyek gyakori problémát okoznak.
Rendelje meg most 10% kiadói kedvezménnyel az "ÁFA –Speciális problémák" című kiadványt!
Részletek >>
Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (1)
vitya1120

https://adozona.hu/afa/Ingatlanok_afaja_harom_kerdes_harom_valasz_WLLEQY

Tisztelt Adózóna!

Egy cég ingatlant értékesít magánszemélynek. Az eladási ár könyv szerinti érték felett van, de jelentősen piaci érték alatt.
Mire számíthat a NAV részéről?

Előre is köszönöm a választ,

Lenner Viktor

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Iparterület-vásárlás

Pölöskei Pálné

adószakértő

Ez engem is érdekel Ez engem is érdekel

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close