hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Háromszögügylet kapcsolt vállalkozásnál

  • adozona.hu

Háromszögügyletnek minősül-e az Adózóna olvasója által vázolt ügylet? Osztja-e a szállítási díj áfa szempontjából a termék sorsát? – kérdezte az Adózóna olvasója. Kelemen László adószakértő, jogász válaszolt.

A kérdés konkrétan így szólt: "Magyarországi cégünk holland kapcsolt vállalkozásunktól vásárol biztonságtechnikai termékeket, amelyeket továbbszámláz ausztriai vevőnknek. A terméket közvetlenül a vevőnek Ausztriába szállítják el Hollandiából. Az a kérdésem, hogy ez az ügylet háromszögügyletnek minősül-e? Ha a holland kapcsolt vállalkozás nem írja rá a számlára, hogy háromszögügylet, 0 százalékos áfával számláz felénk, akkor azt hogyan/hol kell az áfabevallásban megjelenítenem? És az általam az ausztriai vevő kiállított számláján milyen áfakódot/megnevezést tüntessek fel? Ha a holland szállító szállítási díjat is feltüntet a számlán (a termék szállításának díját), akkor a szállítási díj áfaügyileg osztja-e a termék sorsát? Azaz ugyanúgy jelentsem az áfabevallásban?"

SZAKÉRTŐNK VÁLASZA:

Vegyük sorra a kérdéseket!

Az ügylet háromszögügyletnek minősül-e?

Az ügylet megfelel a háromszögügylet-egyszerűsítésnek, de az osztrák szabályokat  kell alkalmazni az egyszerűsítés során.

Ha a holland kapcsolt vállalkozás nem írja rá a számlára, hogy háromszögügylet, 0 százalékos áfával számláz felénk, akkor azt hogyan/hol kell az áfabevallásban megjelenítenem?

A NAV-tájékoztató szerint az ügyletet az áfabevallásban csak a részletező adatok között kell szerepeltetni: egyrészről fel kell tüntetni egyik sorban azt az ellenértéket beszerzésként, amelyen "A"-tól megvásárolta a terméket, másrészt azt az ellenértéket a másik sorban, amelyen továbbadta "C"-nek. Ezen kívül mind a Közösségen belüli beszerzésekről szóló összesítő nyilatkozatot (azon "A"-t tüntetve fel eladóként, ellenértékként pedig az "A"-val bonyolított ügylet ellenértékét) mint a Közösségen belüli termékértékesítéseket részletező összesítő nyilatkozatot (amelyen "C"-t kell szerepeltetnie partnerként, ezért a "C"-vel zajlott értékesítés ellenértékét kell jelentenie) be kell nyújtania.

Az általam az ausztriai vevő kiállított számláján milyen áfakódot/megnevezést tüntessek fel? 

Az ügylet a magyar áfatörvény hatályán kívüli, célszerű a háromszögügylet hivatkozást feltüntetni.

Ha a holland szállító szállítási díjat is feltüntet a számlán (a termék szállításának díját), akkor a szállítási díj áfaügyileg osztja-e a termék sorsát? Azaz ugyanúgy jelentsem az áfabevallásban a szolgáltatást mint a terméket, és ugyanolyan áfakóddal számlázzam tovább?

Igen, a fuvarozási költség a termékértékesítés ellenértékét képezi.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Egyéni vállalkozó megszüntetés utáni kata

Szipszer Tamás

adószakértő

Alanyi áfamentesség és tagi kivét

Szipszer Tamás

adószakértő

Kivás társaság hipabevallása

Szipszer Tamás

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 augusztus
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close