hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Fontos-e a számla kelte a bizonylaton? Tanácsok könyvelőknek

  • Sinka Júlia, adó- és számviteli tanácsadó
1

Befogadható-e a számla – levonható-e az áfa –, ha a bizonylat kiállításának dátuma megelőzi az ügylet teljesítését? Az alábbiakban az áfatörvény vonatkozó szabályait összefoglalva ezt a kérdést vesszük górcső alá.

Az általános forgalmi adóról szóló (áfa) törvény tételesen felsorolja, melyek azok az adatok, amelyeknek szerepelniük kell egy – adójogi szempontból – szabályosan kiállított számlán. Ezek között a számla kelte is szerepel, továbbá elvárja a törvény a teljesítés időpontjának feltűntetését is, de csak akkor, ha az a számla kibocsátásának dátumától eltérő időpont (169. paragrafus a) és g) pontok).

A kialakult gyakorlat szerint a teljesítés időpontját abban az esetben is ráírják a vállalkozások a számlára, ha az a fentiek szerint nem lenne kötelező. Ez nem baj, de fontos tudni, hogy nem kifogásolható, ha a teljesítés időpontja lemarad a bizonylatról, akkor, ha az megegyezik a számla kibocsátásának keltével.

A fentiekből úgy tűnik, hogy a számla kelte nagyon fontos adat. Ugyanakkor a következményeket – így az adófizetési és levonási jogot – a törvény a teljesítés időpontjához kapcsolja, ráadásul ennek meghatározására bizonyos ügyletek esetében speciális előírásokat is rögzít.

A gyakorlatban, a számlabefogadói oldalról nézve, nem is az a kérdés, rá kell-e írni a keltezést a számlára, hanem az, hogy ez az időpont megelőzheti-e az ügylet teljesítési időpontját?

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, amelyből megtudhatja a választ a kérdésre.

A teljes cikkhez előfizetőink férnek hozzá, ha email-címük és jelszavuk megadásával belépnek az oldalra.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (1)
sZs

Kiegészítem annyival a fenti cikket, hogy a számla keltének adójogi relevanciája van, ha az 58. § (1) bekezdése alá tartozó termékértékesítésről, szolgáltatásnyújtásról a szerződő felek devizás számla kibocsátásában állapodnak meg. (további hivatkozások: 80. § (1) bekezdés b) pont; 172. §).

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Láncügylet – áfastátusz

Tüske Zsuzsanna

vámszakértő

Katás bt. eszközbérbeadást végezhet-e

Kocsis Zoltán

közgazdász

Dr. Szeiler & Partners Könyvelő és Adótanácsadó Iroda

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 november
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close