hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Fontos áfakérdés a teraszok árnyékában: marad-e az 5 százalékos forgalmi adó?

  • dr. Kelemen László és Rácz Gábor (az ATA Solution Kft. adószakértői)

A tavaly év végén bevezetett, a vendéglátóüzleteket is érintő korlátozások gazdasági hatásának enyhítése érdekében hozott szabályozás lehetővé tette, hogy a vendéglátó üzletek a házhozszállítással megvalósuló étel- és italértékesítéseik esetében az 5 százalékos áfakulcsot alkalmazzák (általános esetben az 5 százalékos adókulcs kizárólag a helyben fogyasztásra alkalmazandó). Kérdés: a teraszok megnyitását engedélyező kormányrendelet hatályba lépését követően mely vendéglátóegységeknél maradhat 5 százalékos a kiszállított ételek, italok áfakulcsa?

A rendeleti szabályozás értelmezésére az adóhatóság a honlapján 2020. november 24-ei dátummal tájékoztatót adott ki, mely szerint az 5 százalékos adómértéket akkor lehet alkalmazni, ha

  • az étkezőhelyi vendéglátásban az étel- és a helyben készített, nem alkoholtartalmú italforgalomnak megfelelő szolgáltatásnyújtás csak a veszélyhelyzetben alkalmazandó előírás miatt nem valósulhat meg, vagyis ezen szolgáltatás feltételei a veszélyhelyzeti intézkedést megelőzően fennálltak, illetve annak hiányában fennállnának,
  • az ügylet a helyben fogyasztás esetén a TESZOR’15 56.10 alá tartozna,
  • azonnal fogyasztható étel és helyben készített, alkoholmentes ital elvitelre vagy házhoz szállítással való értékesítése valósul meg.

A hatályos szabályok a vendégek vendéglátóüzletek zárt helyiségeiben történő fogadására továbbra sem adnak lehetőséget, ugyanakkor április 24-étől részlegesen megengedik a nyitást, a kerthelyiség, illetve terasz vonatkozásában. Ugyanakkor, mivel lehetővé vált a vendéglátóüzletek kerthelyiségében vagy teraszán a tartózkodás és a megrendelt étel, illetve ital elfogyasztása, ha a fent ismertetett hármas feltételt megvizsgáljuk, kérdésessé vált az elvitelre, illetve házhoz szállítással értékesített étel-, italforgalom adózása.

Az a feltétel tehát, hogy "az étkezőhelyi vendéglátásban az étel- és a helyben készített, nem alkoholtartalmú italforgalomnak megfelelő szolgáltatásnyújtás csak a veszélyhelyzetben alkalmazandó előírás miatt nem valósulhat meg”, megdőlni látszik, hiszen a kerthelyiségben, teraszokon megvalósulhat az étkezőhelyi vendéglátási szolgáltatás.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, amelyben szakértőink azt feszegetik, hogy ha a jelenlegi szabályok (a NAV-tájékoztató megállapításai) maradnak, hogyan érintheti a teraszok nyitása a vendéglátóegységekre vonatkozó áfakötelezettséget!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Vállalkozás és garancia

dr. Magyar Attila

ügyvéd

Magyar-Hajós-Dobos Ügyvédi Iroda

Tényleges tulajdonos

dr. Magyar Attila

ügyvéd

Magyar-Hajós-Dobos Ügyvédi Iroda

Egyszerűsített foglalkoztatás, munkaidő

dr. Kéri Ádám

ügyvéd, compliance szakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 március
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31