hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Hasznos részletek a 2014-es áfa-módosításokról

  • Dr. Csobánczy Péter

Milyen időponthoz kötődik az áfa-fizetési kötelezettség? Milyen esetekben csökkenthető utólag az áfa-alap kötelező korrekció nélkül? Mi szükséges az adómentes termékexporthoz? Összefoglaltuk a 2014-es adócsomag általános forgalmi adóra vonatkozó legfontosabb módosításait.

Tán mégsem annyira meglepő, hogy a szokásos őszi ajándék adócsomagban tervezett jövő évi változások között nem szerepel áfa-terhet érdemben enyhítő elképzelés. Nincs se húsáfa- mérséklés, se a fordított áfa további szélesítése, mely utóbbi az adózók számára likviditást javító, a költségvetés számára viszont ezzel ellentétes hatású lett volna. (Lehetséges magyarázó ok: az ambiciózusnak tűnő 2013-as tervszámhoz képest az áfa-bevétel elmaradása időarányosan, az I-IX. havi tényadatok alapján már most mintegy 200 milliárd forintos nagyságrendre tehető, s akkor még nem beszéltünk a jövő évi, mostaninál még ambiciózusabb követelmények teljesíthetőségéről olyan körülmények között, amikor például a novemberi második rezsicsökkentés áfa-bevételt mérséklő hatása jórészt 2014-ben érvényesül.) Mindez persze nem jelenti azt, hogy egyáltalán ne kellene az általános forgalmi adóról szóló 2007. évi CXXVII. törvényt (Áfa tv.) érintő változtatásokkal számolni. A következőkben ezekről lesz szó.
OLVASSA TOVÁBB cikkünket, hogy megismerje az áfatörvény változtatásának részleteit!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Rokkantsági ellátás újraszámolása

Széles Imre

tb-szakértő

Táppénz

Széles Imre

tb-szakértő

Jogutódlás

Széles Imre

tb-szakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close