hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Étkezés rendezvényen – a továbbszámlázás áfája

  • adozona.hu

Milyen áfatartalommal számlázható tovább a rendezvényi étkezés? – kérdezte az Adózóna olvasója. Dr. Kelemen László adószakértő, jogász válaszolt.

A kérdés konkrétan így szólt: "Ha egy kft. rendezvényszervezéssel foglalkozik (TEÁOR 8230), főleg (orvosi) konferenciákat szervez, akkor milyen áfatartalommal számlázza tovább a regisztrációs díj mellett (ami 27 százalék) az étkezést, amelyről a cég maga 5 és 27 százalékos áfatartalmú számlát kap?"

SZAKÉRTŐNK VÁLASZA:

Három elvi lehetőséget lehet megemlíteni:

1. Abban az esetben ha az étkezési szolgáltatás nyújtására a rendezvényszervezési csomag részeként kerül sor, akkor az nem önálló szolgáltatásként kezelendő, így 27 százalékos áfával terhelendő tovább [áfatövény 70. § (1) b)].

2. Abban az esetben, ha a rendezvényszervezés és az étkezés elkülöníthető, akkor az étkezési szolgáltatás közvetítése megtartja saját adóügyi minősítését.

Hogy mit is jelent az elkülöníthetőség, azt számos közösségi bírósági ítélet boncolgatja, a minimum feltétel, hogy (i) a résztvevő dönthessen az étkezésről (azaz nem egy csomag a rendezvény és az étkezés), (ii) a rendezvényszervező a pontos összeget számlázza át az étkezés vonatkozásában (nem lehetséges árrést érvényesíteni), (iii) lehetőség szerint külön számlában történjen az étkezési szolgáltatás továbszámlázása (ez csak ajánlás és a bírósági esetjog tükrében nem szigorú feltétel).

3. Elképzelhető az is, hogy a rendezvényszervező az étkezési szolgáltatás ellenértékét más nevében és javára szedi be: ilyen esetekben az étkezési szolgáltatást nyújtó közvetlenül a vendégnek nyújtja a szolgáltatást (neki bocsátja ki a megfelelő bizonylatot), a rendezvényszervező csak az ő nevében és javára szedi be az adott összeget – ez esetben áfa hatályán kívüli elszámolásról beszélünk [áfatörvény 71. § (1) c)].
Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Őstermelő – méhészet

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Egyéni vállalkozó költség – áfa

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 március
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close