hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Étkezés rendezvényen – a továbbszámlázás áfája

  • adozona.hu

Milyen áfatartalommal számlázható tovább a rendezvényi étkezés? – kérdezte az Adózóna olvasója. Dr. Kelemen László adószakértő, jogász válaszolt.

A kérdés konkrétan így szólt: "Ha egy kft. rendezvényszervezéssel foglalkozik (TEÁOR 8230), főleg (orvosi) konferenciákat szervez, akkor milyen áfatartalommal számlázza tovább a regisztrációs díj mellett (ami 27 százalék) az étkezést, amelyről a cég maga 5 és 27 százalékos áfatartalmú számlát kap?"

SZAKÉRTŐNK VÁLASZA:

Három elvi lehetőséget lehet megemlíteni:

1. Abban az esetben ha az étkezési szolgáltatás nyújtására a rendezvényszervezési csomag részeként kerül sor, akkor az nem önálló szolgáltatásként kezelendő, így 27 százalékos áfával terhelendő tovább [áfatövény 70. § (1) b)].

2. Abban az esetben, ha a rendezvényszervezés és az étkezés elkülöníthető, akkor az étkezési szolgáltatás közvetítése megtartja saját adóügyi minősítését.

Hogy mit is jelent az elkülöníthetőség, azt számos közösségi bírósági ítélet boncolgatja, a minimum feltétel, hogy (i) a résztvevő dönthessen az étkezésről (azaz nem egy csomag a rendezvény és az étkezés), (ii) a rendezvényszervező a pontos összeget számlázza át az étkezés vonatkozásában (nem lehetséges árrést érvényesíteni), (iii) lehetőség szerint külön számlában történjen az étkezési szolgáltatás továbszámlázása (ez csak ajánlás és a bírósági esetjog tükrében nem szigorú feltétel).

3. Elképzelhető az is, hogy a rendezvényszervező az étkezési szolgáltatás ellenértékét más nevében és javára szedi be: ilyen esetekben az étkezési szolgáltatást nyújtó közvetlenül a vendégnek nyújtja a szolgáltatást (neki bocsátja ki a megfelelő bizonylatot), a rendezvényszervező csak az ő nevében és javára szedi be az adott összeget – ez esetben áfa hatályán kívüli elszámolásról beszélünk [áfatörvény 71. § (1) c)].
Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Gyesről visszatérő munkavállaló szabadsága részmunkaidőnél

Czeglédi Bernadett

munkajogi és társadalombiztosítási szakértő

Talent4U Consulting Bt.

Csedre jogosultság

Czeglédi Bernadett

munkajogi és társadalombiztosítási szakértő

Talent4U Consulting Bt.

Lejáró gyed veszélyhelyzetben

Czeglédi Bernadett

munkajogi és társadalombiztosítási szakértő

Talent4U Consulting Bt.

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 december
H K Sze Cs P Sz V
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close