hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Civil szervezet esete az áfával

  • Magos Zoltánné, Advitax Consulting Kft.

Mi az? Áfaalany is meg nem is; van is adókötelezettsége, meg nem is; kell is számlát kibocsátani, meg nem is. Mi sem egyszerűbb: ez a civil szervezet. Nem tudja, mi a teendője, ha értékesít, ha szolgáltat, ha beszerez, ha adományt kap? Bizonytalan? Olvasson.

Civil szférában gyakran hallani a következő mondatokat: „civil szervezetként minden tevékenység mentes az áfa alól”, vagy „alapítvány, egyesület csak közérdekű tevékenységet folytathat, így áfafizetési kötelezettség fel sem merülhet működése során”. Ezek a kijelentések nem egyeznek a valósággal, a következőkben az erre vonatkozó szabályokat tekintjük át.

A civil szervezetek bejelentkezésükkel egyidejűleg választhatják, hogy áfaalanyiságot vagy áfamentességet állapítanak meg szervezetükre vonatkozólag, és azt mely okból teszik.

Az általános forgalmi adóról szóló 2007.évi CXXVII.törvény 5.§ (1) bekezdése szerint „Adóalany: az a jogképes személy vagy szervezet, aki (amely) saját neve alatt gazdasági tevékenységet folytat, tekintet nélkül annak helyére, céljára és eredményére.” A gazdasági tevékenység fogalmát a 6.§ (1) bekezdése határozza meg, mely szerint „ Gazdasági tevékenység: valamely tevékenység üzletszerű, illetőleg tartós vagy rendszeres jelleggel történő folytatása, amennyiben az ellenérték elérésére irányul, vagy azt eredményezi, és annak végzése független formában történik.”

OLVASSA TOVÁBB CIKKÜNKET, hogy megtudja, mikor áfaköteles, mikor adómenetes, mikor közérdekű a tevékenyságe, és mi a számviteli teendője az adománnyal!

A teljes cikkhez előfizetőink és az oldalunkon próbaregisztrálók (korlátozott ideig) férnek hozzá, ha email-címük és jelszavuk megadásával belépnek az oldalra.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Pontgyűjtési kérdés

Nagy Norbert

adószakértő

Csed – átalányadózó vállalkozás alkalmazottal

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1