hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Céges ajándéknak nézd az áfáját!

  • dr. Juhász Péter, HÍD Adószakértő és Pénzügyi Tanácsadó Zrt.

Az év végi ünnepek közeledtével sok vállalkozás igyekszik a partnereivel, munkavállalóival kialakult gazdasági, munkakapcsolat fontosságát hangsúlyozni kisebb-nagyobb értékű ajándékkal, ingyenesen nyújtott szolgáltatással. Ezek a figyelmességek áfakötelezettséggel járhatnak.

Cikkünkben az ingyenes termékátadások és szolgáltatásnyújtások – így az ajándékozás – áfarendszerbeli kezeléséről adunk rövid áttekintést, az idén kiadott adóhatósági jogértelmezés tükrében. (A 2014/57. számú adózási kérdés [Nemzetgazdasági Minisztérium NGM/14284-3/2014. Fogyasztási és Forgalmi Adók Főosztály, Nemzeti Adó- és Vámhivatal 3156685077 Ügyfélkapcsolati és Tájékoztatási Főosztály] foglalkozik részletesen a témakörrel.)

Elöljáróban fontos leszögezni, hogy bár főszabály szerint az áfatörvény az ellenértékes ügyleteket adóztatja, a jogalkotó ellenérték fejében teljesített termékértékesítésként, illetve szolgáltatásnyújtásként kezel olyan ügyleteket is, melyekhez ellenérték nem kapcsolódóik. Mind az ingyenes termékátadások, mind a térítésmentes szolgáltatások esetében az első eldöntendő kérdés, hogy az említett gazdasági események teljesítése érdekében tett beszerzések során áthárított adó levonásba helyezhető-e.

A kérdésre a választ az áfatörvény 120. §-a adja meg, mely szerint az adóalany abban a mértékben gyakorolhatja adólevonási jogát, amilyen mértékben – ilyen minőségében – a terméket adóköteles termékértékesítése, szolgáltatásnyújtása érdekében használja, egyéb módon hasznosítja. Ha tehát az adóalany a beszerzéskor még nem tudja, hogy a kérdéses terméket később ingyenesen fogja átadni, hanem azt eredetileg az adóköteles tevékenysége érdekében szerzi be, akkor megilleti az adólevonási jog. Ezzel szemben ha az adóalany a termékeket eleve ajándékozás céljából szerezte be, nem élhet az adólevonási joggal. Példának okáért, ha egy cég gumiabroncsok kereskedelmével foglalkozik, a készletre vett abroncsokat terhelő előzetesen felszámított adót levonásba helyezheti, még akkor is, ha utóbb azokból egy-egy garnitúrát a dolgozóknak ajándékoz év végén a cég érdekében kifejtett munkavégzésük elismeréseként. Más a helyzet, ha ugyanezen vállalkozás kifejezetten azért vásárolja meg a kérdéses termékeket, hogy azokat a munkavállalóknak ajándékozza, ebben az esetben ugyanis nem áll fenn az adólevonás lehetősége.

Az előbbi gondolatmenetet folytatva, ha az adóalany eredeti szándéka szerint adófizetési kötelezettséggel járó ügyletek realizálásához beszerzett terméket utóbb mégis elajándékozza, vagy azok ideiglenes átadásával ingyenesen szolgáltatást nyújt, adófizetési kötelezettsége keletkezik. Ebben az esetben tehát nem kell (nem lehet) a kérdéses termék beszerzésének, igénybe vett szolgáltatás teljesítési időpontja szerinti adómegállapítási időszakra benyújtott bevallást önellenőrzéssel módosítani, és ezen ügylet során az adóalanyra áthárított forgalmi adóval a levonható adó összegét csökkenteni.

OLVASSA TOVÁBB CIKKÜNKET, hogy megtudja: mi minősül ellenérték fejében teljesített ügyletnek!
A teljes cikkhez előfizetőink férnek hozzá, ha e-mail címük és jelszavuk megadásával belépnek az oldalra.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Egyéni vállalkozó megszüntetés utáni kata

Szipszer Tamás

adószakértő

Alanyi áfamentesség és tagi kivét

Szipszer Tamás

adószakértő

Kivás társaság hipabevallása

Szipszer Tamás

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 augusztus
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close