hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Borkóstolóhoz kínált étel áfája

  • adozona.hu
2

Pincészet borkóstolóhoz vásárol péksüteményt, sonkát, sajtot. Kiváltotta a hidegkonyhai engedélyt, és az a kérdése, hogy számlázhatja-e 5 százalékos áfával, helyben fogyasztásként az ételfogyasztást? Olvasónk kérdésére dr. Bartha László adójogi szakjogász válaszolt.

SZAKÉRTŐNK VÁLASZA:

Az általános forgalmi adóról szóló 2007. évi CXXVII. törvény (áfatörvény) 82. § (2) bekezdése alapján az áfatörvémy 3. számú mellékletében felsorolt termékek, szolgáltatások esetében az adó mértéke az adó alapjának 5 százaléka. Az áfatörvény 3. számú mellékletének szolgáltatásokra vonatkozó II. része – s ebből következően az 5 százalékos adómérték alá tartozó szolgáltatások köre – a következőket tartalmazza: Étkezőhelyi vendéglátásban az étel- és a helyben készített, nem alkoholtartalmú italforgalom (SZJ 55.30.1-ből).

Ahhoz, hogy az adott ügylet e pont alapján 5 százalékos adómérték alá tartozzon, a következő feltételeknek kell együttesen fennállnia:

1. az áfatörvény szerinti szolgáltatásnyújtásnak kell megvalósulnia,

2. ennek a szolgáltatásnak a Központi Statisztikai Hivatal Szolgáltatások Jegyzékének 2002. szeptember 30-án érvényes besorolási rendje szerint SZJ 55.30.1 alá kell tartoznia,

3. a szolgáltatásnak étel- és helyben készített, nem alkoholtartalmú italforgalomra kell vonatkoznia.

A feltételek konjuktív feltételek, vagyis ha ezek közül bármelyik nem teljesül, az adott ügyletre a kedvezményes áfakulcs nem alkalmazható.

Esetében a második feltétel vizsgálandó részletesen:

Az SZJ 55.30.1 Éttermi szolgáltatások körébe a következők tartoznak:

55.30.11 Éttermi, cukrászdai szolgáltatás

Idetartozik: az ételek és italok elkészítése és pincér általi felszolgálása olyan éttermek, kávéházak és hasonló étkezőhelyek által, amelyek asztalnál (pultnál, vagy bárpultnál) ülő egyéni vendégek számára történő felszolgálással teljes szolgáltatást nyújtanak szórakoztató műsorral vagy anélkül.

55.30.14. Egyéb étkezőhelyi vendéglátás:

Idetartozik: például a hal- és pecsenyesütő bódék, ülőhely nélküli gyorsétkezdék, elvitelre készítő étkezdék stb. étel- és ital kiszolgálása. Ezek az étkezőhelyek általában nem biztosítanak ülőhelyet vendégeik számára és nem szállítanak házhoz.

Idetartozik: a mozgó fagylalt- és süteményárusítás is.

Nem ide tartozik: az ital étel nélküli felszolgálása (55.40.10).

A „nem ide tartozik az ital étel nélküli felszolgálása” megjegyzés azt jelenti, hogy ha a vendég olyan vendéglátó-ipari egységben fogyaszt, ami nem rendelkezik melegkonyhával, akkor a szolgáltatás az SZJ 55.40.10 tételébe tartozik, így arra a kedvezményes adómérték nem alkalmazható.

Megjegyzendő, hogy nem tartozik a kedvezményes adókulcs alá az 55.40. szerinti szolgáltatás:

- Az SZJ 55.40.10 „Bárok, hasonló vendéglátás” elsősorban azoknak a vendéglátó egységeknek a szolgáltatása, amelyeknek főtevékenysége SZJ 55.40 „Bárok, hasonló vendéglátás”. Például: bár, diszkó, kocsma, italbolt, söröző (nem melegkonyhás), borozó (nem melegkonyhás), teázó, kávézó (nem melegkonyhás). A „nem melegkonyhás” kitétel azt jelenti, hogy nincs helyben ételkészítés, azonban nem a helyszínen készített egyszerű étel (kelt és zsíros tésztából készített finom pékáru, pogácsa, szendvics stb.) értékesíthető. Ha azonban melegkonyhával rendelkező étteremben fogyasztanak étkezés nélkül helyben készített nem alkoholtartalmú italt (például csak kávét vagy helyben, frissen csavart narancslét), az tartozhat a kedvezményes adómérték alá.

A fentiekből adódóan az SZJ szerinti besorolás miatt döntő, hogy vendéglátóegység rendelkezik-e melegkonyhával vagy sem.

A Nemzetgazdasági Minisztériumnak és a Központi Statisztikai Hivatalnak az állami adóhatósággal is egyeztetett közös álláspontja alapján a melegkonyha arra szolgál, hogy az ételek helyben elkészíthetőek legyenek. A melegkonyha fogalmának értelmezése szempontjából nem az ételek elkészítésének "hőfoka" a mérvadó, hanem az, hogy legyen az étel helyben történő elkészítéséhez megfelelő helyszín, eszközök és megfelelő képesítéssel rendelkező alkalmazottak. Melegkonyha alatt a főzőkonyhát kell érteni, tehát nem elegendő, hogy melegítik, melegen tartják az ételt, az is szükséges, hogy az ételt ott helyben készítsék el. Főzőkonyha alatt nem azt kell érteni, hogy az ételt főzni, sütni kell, hanem hogy rendelkezésre álljanak azok a konyhai felszerelési eszközök, amelyekkel az ételek elkészíthetők. Így a sütést-főzést nem igénylő ételek is melegkonyhán készülhetnek és az olyan éttermek is megvalósíthatnak SZJ 55.30.11 alá tartozó éttermi szolgáltatásokat, ahol az ételeket sütés, illetve főzés nélkül készítik el.

Megjegyzendő, az SZJ’03 55.30.1-be tartozó tevékenységnek minősül az olyan eset, amely során az adóalany a főzőkonyhával rendelkező éttermében készített ételt nem kizárólag ebben az éttermében, hanem más, szintén általa üzemeltett helyen is felszolgálja, feltéve, hogy ténylegesen egy adóalanyról van szó és a fenti helyiségek valóban az adóalany tulajdonában vagy bérletében vannak. Ebben az esetben nem bír relevanciával az a tény, hogy felszolgálás helyén lévő konyhát, illetve melegkonyhát csak melegítésre vagy melegen tartásra használják.

Ha azonban eltérő adóalanyoké a telephely, ahol az étel, helyben készített nem alkoholos ital elkészítése történik, valamint az a telephely, ahol a felszolgálás történik, úgy a vendégeknek nyújtott szolgáltatás nem tartozik SZJ’03 55.30.1 alá.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (2)
adózóna.hu

Kedves Hozzászóló! Kommentjére szakértőnk a következőkben reagált:
Válaszomat a 2016/88. Adózási kérdés alapján írtam, amelyet a 2018/2. Adózási kérdés változatlan formában érvényesnek tekintett. Ezt követően történt a kommentelő által említett változás, és lépett az SZJ helyébe a TESZOR 15. A két adózási kérdés ezt követően is elérhető maradt.
A 2021/5. Adózási kérdés a korábbi SZJ számokat megfelelteti a jelenlegi TESZOR számoknak:
"- ez a szolgáltatás a Központi Statisztikai Hivatal (a továbbiakban: KSH) besorolási rendje szerint a TESZOR’15 56.10 alá tartozik, mely lehet
= TESZOR’15 56.10.11 Ételszolgáltatás teljes kiszolgálással (a 2019. június 30-áig alkalmazandó besorolás szerint SZJ 55.30.11 Éttermi, cukrászdai szolgáltatás)
= TESZOR’15 56.10.12 Ételszolgáltatás vasúti étkezőkocsiban, hajón (a 2019. június 30-áig alkalmazandó besorolás szerint SZJ 55.30.12 Étkeztetés járművön)
= TESZOR’15 56.10.13 Önkiszolgáló ételszolgáltatás (a 2019. június 30-áig alkalmazandó besorolás szerint SZJ 55.30.13 Önkiszolgáló étkeztetés)
= TESZOR’15 56.10.19 Egyéb ételszolgáltatás (a 2019. június 30-áig alkalmazandó besorolás szerint SZJ 55.30.14 Egyéb étkezőhelyi szolgáltatás)
- a szolgáltatás étel- és/vagy helyben készített, nem alkoholtartalmú italforgalomra vonatkozik."

Ugyanakkor bár az SZJ és a TESZOR egymásnak megfeleltethetők, a TESZOR 56.10 jelenlegi magyarázata eltér a korábbi SZJ számokhoz fűzött magyarázattól:
"561011 Ételszolgáltatás teljes kiszolgálással
Idetartozik:
- az ételkészítés és az ehhez kapcsolódó italszolgáltatás éttermekben, kávéházakban és hasonló étkezőhelyeken teljes kiszolgálással az asztalnál (beleértve: pult, box) ülő vendégek számára egyedi pincéri felszolgálással, szórakoztató műsor mellett vagy a nélkül
- az ételkészítés és az ehhez kapcsolódóan italszolgáltatás szállodákban vagy más szálláshelyeken
Rendes körülmények között teljes a kiszolgálás, pincér szolgál fel az asztalnál (ideértve a pultot és bárt is) az ülő vendégeknek.
561012 Ételszolgáltatás vasúti étkezőkocsiban, hajón Idetartozik: - az ételkészítés és az ehhez kapcsolódóan italszolgáltatás közlekedési eszközökön, pl. vonaton vagy hajón Rendes körülmények között teljes a kiszolgálás, pincér szolgál fel az asztalnál (ideértve a pultot és boxot is) ülő vendégeknek. - az étkezőkocsi szolgáltatás

561013 Önkiszolgáló ételszolgáltatás
Idetartozik: - az ételszolgáltatás korlátozott vagy önkiszolgálással, az ülve fogyasztás biztosított, de nincs pincéri felszolgálás; idetartozik tehát: - gyorséttermi vendéglátás ülve fogyasztási lehetőséggel - kantin Nem tartozik ide: - az ételszolgáltatás felszolgálás és ülőhely biztosítása nélkül, lásd 56.10.19 - az üzemi, munkahelyi, iskolai koncessziós étkeztetés, lásd 56.29.20

561019 Egyéb ételszolgáltatás Idetartozik: - az egyéb ételkészítés elvitelre és ehhez kapcsolódóan italszolgáltatás italárusító, halsütő standokon, ülőhely-biztosítás nélküli gyorséttermekben stb. - a fagylaltozó és süteményárusító hely - a helyszínen készített ételek, szendvicsek értékesítése automatán keresztül - a mozgó ételszolgáltatás, azonnali közvetlen fogyasztásra alkalmas ételek és italok készítése és szolgáltatása mozgó (motorizált vagy nem motoros) járműről Ezen szolgáltatások mellett nem biztosítanak ülőhelyet és nincs pincéri felszolgálás. Nem tartozik ide: - a nem előre elkészített ételek, szendvicsek automatán keresztüli értékesítése, lásd 47.00.1; 47.00.2

Ehhez képest megkülönböztethető az "Italszolgáltatás", amely a korábbi 55.40-es bárok és hasonló vendéglátás SZJ szám helyébe lépett.
"563010 Italszolgáltatás
Idetartozik: - az italszolgáltatás, többnyire szeszes italok szolgáltatása, amelyeket bárokban, sörözőkben, éjszakai klubokban, diszkókban és hasonló létesítményekben mérnek és szolgálnak fel, szórakoztató műsor mellett vagy a nélkül - a szállodákban és más szálláshelyeken, vagy közlekedési eszközökön, pl. vonaton vagy hajón működő bárok szolgáltatása Idetartozik még: - az italkészítés és felszolgálás mozgó vendéglátás keretében - a gyümölcslevek készítése és felszolgálása bárokban - az italkészítés és felszolgálás kávézókban Idetartozik - magyar kiegészítés: - a pálinka kimérése helyben fogyasztásra, kóstoltatása fesztiválon Nem tartozik ide: - az előre csomagolt/elkészített italok viszonteladása, lásd 47 - az előre gyártott készételek, szendvicsek, italok automatán keresztüli kiskereskedelmi értékesítése, lásd 47.00.1, 47.00.2 - az italok kiskereskedelmi eladása automatákon keresztül, lásd 47.00.26 - az ételkészítés és ehhez kapcsolódó italszolgáltatás, lásd 56.10.1 - a diszkó és táncterem működtetése italszolgáltatás nélkül, lásd 93.29.19"

Szintén nem tartozik ide az üzemi étkeztetés (a korábbiakhoz hasonlóan):
"562920 Üzemi étkeztetés
Idetartozik:
- a szerződéses étkeztetés, olyan étkezőhelyiségekben, mint az üzemi éttermek, büfék működtetése
Az ételek és italok biztosítása többnyire kedvezményes áron, egyértelműen meghatározott személyek, csoportok számára, akik többségében egy szakmai csoport kötelékéhez tartoznak. Ilyen például a sport, üzemi, irodai étkezdék, iskolai menzák és konyhák, egyetemi éttermek, a fegyveres erők tagjainak rendelkezésére álló katonai étkezdék és menzák, stb. szolgáltatásai.
Tehát összességében, bár a 2021/5. Adózási kérdés megfelelteti a TESZOR számokat a korábbi SZJ számokkal, amiből adódna a korábbival azonos értelmezés, a TESZOR kódokhoz fűzött magyarázat a korábbitól eltér. Például a melegkonyhára való hivatkozás a teszor magyarázatából kimaradt, és ez alapján úgy is értelmezhető akár úgy is, hogy az "ételkészítés" a közös feltétele az 56.10 TESZOR kód alkalmazásának, ugyanakkor az 56.30 magyarázata alapján felmerülhet az is, hogy a söröző, kávézó 2019. július 1-től függetlenül attól, hogy rendelkeznek-e melegkonyhával kikerültek a kedvezményes körből. E tekintetben azt gondolom, érdemes lenne a KSH vagy NAV állásfoglalást kérni.

Tgarai

Tisztelt Szakértő!

Az ÁFA Tv. 3. melléklet II. 3. pontja már nem SZJ számot tartalmaz, hanem TESZOR'15 56.10-ből-t.

Szerintem a kettő nem ugyanaz, és már a NAV állásfoglalások is másról szólnak mint az SZJ idejében.

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
Az Adózóna moderálási alapelveit ITT találja.




További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

USA adószám alatt utólagos engedmény

Bunna Erika

adótanácsadó

Társasház

Pölöskei Pálné

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 november
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1

Együttműködő partnereink