hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Indulhat az értékesítés: 5 százalékos az áfakulcs a rozsdaövezeti lakásokra

  • adozona.hu

Immár a gyakorlatban is alkalmazhatóvá vált az általános kedvezményes lakásáfa mellett létező, az úgynevezett rozsdaövezeti lakások értékesítésére 2020. július 22-től érvényes 5 százalékos áfakulcs, az első rozsdaövezeti terület 2021. november 9-én hatályba lépett kijelölése után – hívja fel a figyelmet a honlapján közzétett tájékoztatójában a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV).

A kedvezményes áfakulcs az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvényben (Étv.) meghatározott rozsdaövezeti akcióterületen található földrészleten létesített többlakásos lakóingatlanban kialakítandó vagy kialakított, 150 négyzetmétert meg nem haladó összes hasznos alapterülettel rendelkező, a 86. § (1) bekezdés j) pont ja) vagy jb) alpontja alá tartozó lakások értékesítésére vonatkozik.

A rozsdaövezeti lakás értékesítésére akkor alkalmazandó az 5 százalékos áfamérték, ha a lakás

– megfelel az Áfa tv. 259. § 12. pontja szerinti lakóingatlan fogalmának,

– új ingatlannak minősül,

– összes hasznos alapterülete a 150 négyzetmétert nem haladja meg,

– az Étv.-ben meghatározott rozsdaövezeti akcióterületen található földrészleten létesített többlakásos lakóingatlanban van,

– értékesítése, illetve az ahhoz fizetett előleg kézhezvétele, jóváírása olyan időpontra esik, amikor az érintett rozsdaövezeti akcióterületet kijelölő kormányrendelet már hatályba lépett.

Az a)-c) pontokban felsorolt kritériumok tekintetében az új lakások, lakóingatlanok értékesítésének adómértéke című 2021/1. Adózási kérdésben foglaltak a rozsdaövezeti lakások kapcsán is irányadók.

A d)-e) pontok tekintetében az alábbiak veendők figyelembe:

 d) Kijelölt rozsdaövezeti akcióterületen található földrészleten létesítettség

A rozsdaövezeti akcióterület az Étv. felhatalmazása alapján kiadott kormányrendeletben kijelölt, közlekedési, közmű- és intézményi infrastruktúrával ellátott vagy fenntartható módon ellátható, lakó- és más rendeltetés kialakítására alkalmas, jellemzően barnamezős területeket is magában foglaló terület, függetlenül attól, hogy a barnamezős területek Étv. 8. § (7) bekezdése szerinti lehatárolása megtörtént-e (Étv. 2. § 45. pont).

A rozsdaövezeti akcióterületek lehatárolását a Kormány – a települési önkormányzat, a fővárosban az illetékes kerületi önkormányzat véleményének kikérésével – rendeletben állapítja meg (Étv. 4. § (5) bekezdés).

A rozsdaövezeti akcióterületek kijelöléséről és egyes akcióterületeken megvalósuló beruházásokra irányadó sajátos követelményekről szóló 619/2021. kormányrendelet 2021. november 8-án került kihirdetésre, és 2021. november 9-én lépett hatályba. Ennek 1. mellékletében lehatárolt ingatlant jelölte ki a Kormány rozsdaövezeti akcióterületté.

Tekintettel arra, hogy jelenleg a többlakásos lakóingatlanban létesített lakásokat illetően ugyanazok a feltételek vonatkoznak a kedvezményes áfakulcs alkalmazása tekintetében a rozsdaövezeti és nem rozsdaövezeti lakásokra, 2022. december 31-éig, illetve bizonyos, az Áfa tv. 2023. január 1-jétől hatályos 348. §-a szerinti feltételek teljesülése esetén 2026. december 31-éig nincs gyakorlati jelentősége annak (az Áfa tv. 3. melléklet I. rész 50-51. pontja alapján), hogy egyébként a feltételeknek megfelelő lakás rozsdaövezeti akcióterületen fekvő épületben [vagyis a 619/2021. (XI. 8.) Korm. rendelet 1. mellékletében szereplő ingatlanon létesített vagy létesítendő épületben] van/kerül kialakításra vagy sem. Az említett feltételekről a már hivatkozott 2021/1. Adózási kérdés ad bővebben tájékoztatást.

Fontos, hogy a rozsdaövezetei kedvezményes lakásáfa-szabály időkorlát nélküli, azaz 2022. december 31-e után is fenn fog maradni.

e) A lakóingatlan értékesítése a rozsdaövezeti akcióterületet kijelölő kormányrendelet hatályba lépését követő időpontra essen

Gyakorlati szempontból fontos, hogy – ugyan az Áfa tv. 3. számú melléklet I. rész 59. pontja 2020. július 22-e óta hatályos, ám az alapján – a kedvezményes adómérték ténylegesen az érintett rozsdaövezeti akcióterület kijelöléséről szóló kormányrendelet hatályba lépésétől kezdve alkalmazható. Eddig az időpontig ugyanis az az Áfa tv.-beli feltétel, hogy a lakás az Étv.-ben meghatározott rozsdaövezeti akcióterületen található földrészleten létesített többlakásos lakóingatlanban kialakítandó vagy kialakított legyen, nem teljesült.

A rozsdaövezeti lakásáfás előírások alapján tehát azokra az a)-c) pontokban foglaltaknak megfelelő lakásértékesítésekre, és az azokhoz nyújtott előlegekre vonatkozik az 5 százalékos adómérték, melyek teljesítése, illetve jóváírása, kézhezvétele az érintett rozsdaövezeti akcióterület kijelölő kormányrendelet hatályba lépésének napjára vagy azt követő időpontra esik.

Mindazonáltal, ismét felhívjuk a figyelmet arra, hogy amennyiben az értékesítés, illetve az előleg átvétele, jóváírása ezt az időpontot megelőzi, az 5 százalékos adómérték az Áfa tv. 3. számú melléklet I. rész 50. pontja alapján lehet alkalmazható, melynek feltételeiről bővebben a 2021/1. Adózási kérdés ad tájékoztatást.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Felmondási időtől való eltekintés

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Munkavállaló szállásköltsége

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Mennyi lehet a legrövidebb napi munkaidő?

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 október
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetÉs