hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Alanyi mentes vállalkozás közösségen belüli beszerzésének áfája

  • adozona.hu

Közösségi adószámmal rendelkező ügyfelének közösségi beszerzéseinél nincs feltüntetve az áfa, ami kissé összezavarta kérdezőnket, mert ügyfele a 10 ezer euró alatti beszerzés szerinti elszámolást alkalmazza. Hogyan lehetne az ügyfél státusát tisztázni? Bunna Erika adótanácsadó válaszolt.

A kérdés részletesen így szólt: Hozzám került egy alanyi mentes katás egyéni vállalkozó, aki közösségen belül szerez be gépkocsialkatrészeket. Az éves beszerzéseinek összértéke a 10 ezer eurót nem haladja meg. Közösségi adószámmal rendelkezik, viszont ezt a bejövő külföldi számlákon nem látom feltüntetve, az adott ország adójának a mértékét sem, tehát úgy tűnik, hogy nettó számlát kap. Jó ez így? Nekem úgy lenne logikus, hogy kintről bruttó számlát kap, amennyiben az éves határt, a 10 ezer eurót nem haladja meg, és áfabevallás, illetve a 60-as nem kell neki. Bár abban is elbizonytalanodtam, hogy mivel van közösségi adószáma, ezt nem kellene valahol bejelenteni, hogy ő 10 ezer euró alatti elszámolást alkalmaz? Mi a helyes eljárás ilyen esetben?

Valóban nem egyértelmű az Ön ügyfelének közösségi beszerzések tekintetében alkalmazott státusza. Közösségi adószámmal rendelkezik, így valamikor valószínűsíthetően kérelmezte az adóhatóságnál, azonban érdekes, hogy az a bejövő külföldi számláin nem jelenik meg, egyúttal pedig külföldi áfa sem kerül részére felszámításra.

Az alanyi mentességet alkalmazó adóalanyokra a közösségen belüli beszerzései tekintetében speciális szabályokat ír elő az áfatörvény.

20. § (1) A 19. § a) pontjától eltérően nem kell adót fizetni:

d) olyan termék Közösségen belüli beszerzése esetében – ide nem értve az a)–c) pontokban említett eseteket, valamint a 19. § b) és c) pontjában említett termékek Közösségen belüli beszerzését –, amelynek beszerzője
da) ilyen minőségében mezőgazdasági tevékenységet folytató adóalanyként [197. § (1) bekezdése] jár el; vagy
db) olyan adóalany, aki (amely) kizárólag olyan termékértékesítést és szolgáltatásnyújtást teljesít, amelyhez kapcsolódóan adólevonási jog nem illeti meg, ideértve azt is, aki (amely) alanyi adómentességben részesül.
(2) Az (1) bekezdés d) pontja abban az esetben alkalmazható, ha
a) az adott naptári évben a d) pontban említett termékek Közösségen belüli beszerzése ellenértékének – adó nélkül számított és éves szinten göngyölített – összege nem haladja meg a 10 000 eurónak megfelelő pénzösszeget, és
b) az a) pontban említett feltétel az adott naptári évet megelőző naptári évre is teljesült, feltéve, hogy ilyen beszerzések ténylegesen történtek.
(3) A (2) bekezdés a) pontjában említett felső értékhatárba a Közösség azon tagállamaiban megtérített vagy megtérítendő ellenérték számít, amelyekben a termék a küldeménykénti feladásakor vagy a fuvarozás megkezdésekor volt.
(4) Az (1) bekezdés d) pontjának alkalmazhatósága megszűnik, és nem alkalmazható az olyan termék Közösségen belüli beszerzésére sem, amelynek – adó nélkül számított – ellenértékével a beszerző először meghaladja a (2) bekezdés a) pontjában említett felső értékhatárt.
(5) Az (1) bekezdés d) pontjában említett beszerző az állami adóhatóságnak tett előzetes bejelentése alapján dönthet úgy is, hogy nem az (1) bekezdést, hanem a 19. § a) pontját – az ott meghatározottak szerint – alkalmazza.
(6) Az a beszerző, aki (amely) élt az (5) bekezdésben említett választási jogával, attól a választása évét követő második naptári év végéig nem térhet el.
(7) Azt a közösségi adószámmal egyébként rendelkező beszerzőt, aki (amely) nem élt ugyan az (5) bekezdésben említett választási jogával, de a termék Közösségen belüli beszerzése kapcsán közösségi adószámát megadta a termék értékesítőjének, és az annak figyelembevételével járt el, úgy kell tekinteni, mint aki (amely) erre az ügyletre, valamint az ezt követő összes olyan termék Közösségen belüli beszerzésére, amelyet részére az előzőekben említett ügylet teljesítésének évét követő második naptári év végéig teljesítenek, nem az (1) bekezdést, hanem a 19. § a) pontját – az ott meghatározottak szerint – alkalmazza.

A végéről kezdve a kérdés megválaszolását: a jogszabályhely alapján annak az adóalanynak, aki nem kíván 10.000 euró alatt az általános szabályok szerint adót fizetni, nem kell bejelentést tennie, hiszen az áfa rendszerében ők alapvetően nem kötelesek közösségi beszerzés címén adót fizetni. Bejelentést tenni ettől eltérő választásuk esetében szükséges.

A közösségi adószám megléte inkább azt feltételezi, hogy az ügyfele valamikor kifejezetten adózást választott ezen beszerzései tekintetében. Ha mégsem kíván ilyetén módon eljárni, a választása évét követő második naptári év végét kivárva bejelentését módosíthatja. Első körben ezt kellene ügyfelével vagy az adóhatósággal tisztázni, véleményem szerint a törzsadat vagy valamilyen lekérdezés a választást tartalmazza.

A külföldi partnerek közösségi adószám megadása hiányában valóban bruttó módon kellene számlázzanak. Az adókockázat elkerülése érdekében tisztázni kellene mind az Ön ügyfele bejelentésének meglétét, mind a felek számlázási gyakorlatát, és amennyiben helyes a nettó számla, az áfát belföldön meg kell fizetni mihamarabb.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Magánvállalkozói tevékenység megszüntetésekor számlázás 2.

dr. Juhász Péter

jogász-adószakértő

HÍD Adószakértő és Pénzügyi Tanácsadó Zrt.

Cégkapuletöltés-igazolás

dr. Juhász Péter

jogász-adószakértő

HÍD Adószakértő és Pénzügyi Tanácsadó Zrt.

Tbj. szerinti külföldiség igazolása

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 október
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetÉs