hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Áfateher-csökkentés: amikor ne lépjen be az egyablakos rendszerbe!

  • dr. Csobánczy Péter

Hogyan mentesülhetnek a távolról is nyújtható szolgáltatásokat végző vállalkozások az input forgalmiadó-teher alól? Nem máshogy, mint a minden bejegyzett áfaalanyt megillető adólevonási jog gyakorlása révén. Na, de nézzük, mit is kell erről tudni!

Több cikkünkben is foglalkoztunk azzal a 2015. január 1-jén bekövetkezett az áfatörvénybeli változtatással, amely az úgynevezett távolról is nyújtható szolgáltatásokat (a továbbiakban: tny-szolgáltatások) érinti. Ezek az ismertetések jórészt a tny-szolgáltatások tartalmával, a teljesítés helyének megváltozásával, illetve a kötelezettség teljesítésének egy új lehetőségével, az egyablakos szisztémával foglalkoztak.

Korábbi cikkeink a témáról:
Fontos áfaszabályok változnak januártól
Új! Októbertől lehet jelentkezni az áfában az egyablakos rendszerbe
Áfa: akár az EU összes tagállamában kötelezettsége keletkezhet


Mostani cikkünkben olyan vonatkozásra térünk ki, amely eddig jobbára rejtve maradt, nevezetesen: miként mentesülhetnek az ilyen szolgáltatásokat nyújtók az input forgalmiadó-teher viselése alól.

A válasz kézenfekvőnek tűnik, nem másként, mint a minden bejegyzett áfaalanyt alanyi jogon megillető adólevonási jog gyakorlása révén. Valóban, az esetek többségében ez a jogosultság biztosítja az input forgalmiadó-teher alóli mentesülést. De nem minden esetben, ami épp a már emlegetett egyablakos szisztémával függ össze.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, amelyben bemutatjuk, milyen szempontokat érdemes mérlegelniük az érintett vállalkozásoknak az egyablakos rendszerrel kapcsolatban.

A teljes cikkhez előfizetőink férnek hozzá, ha email-címük és jelszavuk megadásával belépnek az oldalra.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Rendezvényen adott utalvány adózása

Horváthné Szabó Beáta

adószakértő

Amerikából származó osztalékjövedelem bevallása

Horváthné Szabó Beáta

adószakértő

Szolgalmi jog, értékcsökkenés-kifizetés: szja-kötelezettség

Horváthné Szabó Beáta

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 november
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
hirdetÉs