hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Áfás vagy áfamentes számla? Ezt is érdemes tudni a teljesítés helyéről

  • adozona.hu

Áfás vagy áfamentes számlát kell-e kiállítania egy másik uniós tagországban bejegyzett cégnek, ha Magyarországon hirdetési felületet bérel? – kérdezte olvasónk. dr. Csobánczy Péter szakértőnk válaszolt.

„Egy olasz cég (van közösségi adószáma) Magyarországon egy bevásárló központban hirdetési felületet bérel. A magyar cégnek áfával vagy mentesen kell kiszámláznia a hirdetés díját?” – kérdezte olvasónk.

A kérdésre kétféle válasz adható attól függően, hogy az adott ügyletnek mi a jellegadó tartalma – hívta fel a figyelmet szakértőnk.

Amennyiben az igénybevevő azért fizet, hogy az adott hirdetés megjelenjen, akkor a szolgáltatásnyújtás teljesítési helyét az áfatörvény 37. § (1) bekezdése szerint kell megállapítani. Ennek megfelelően, ha az igénybevevőnek ezzel összefüggésben nincs belföldön gazdasági célú letelepedettsége (például telephelye), akkor az ügylet az áfatörvény területi hatályán kívül esik, ezért a számlában magyar áfa nem jelenik meg. Ellenben a számlában utalni kell a fordított adózásra (Áfa tv. 169. § n) pontja), továbbá az áfabevallás mellett összesítő nyilatkozatot is be kell nyújtani.

Ha viszont arról lenne szó, hogy az igénybevevő az ingatlan egy meghatározott részének kizárólagos használatáért fizet, s mondjuk ezen a felületen ő helyezi, helyezteti el saját hirdetését, akkor ingatlan-bérbeadásról van szó, amelynél a teljesítés helyét az Áfa tv. 39. § (1) bekezdése szerint kell megállapítani.

Az említett passzus kimondja, hogy ingatlanhoz közvetlenül kapcsolódó szolgáltatások nyújtása esetében a teljesítés helye az a hely, ahol az ingatlan van. Minthogy az ingatlan belföldön van, ezért – az igénybevevő státuszától függetlenül – a belföldi teljesítettség okán mindenkor az áfatörvény rendelkezéseinek megfelelően kell eljárni.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Céltartalékképzés társasági adó vonzata

Pölöskei Pálné

adószakértő

Katás bt. után átalányadózó egyéni vállalkozó

Pölöskei Pálné

adószakértő

Árfolyamnyereség és tao

Pölöskei Pálné

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 január
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close