hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Áfás vagy áfamentes számla? Ezt is érdemes tudni a teljesítés helyéről

  • adozona.hu

Áfás vagy áfamentes számlát kell-e kiállítania egy másik uniós tagországban bejegyzett cégnek, ha Magyarországon hirdetési felületet bérel? – kérdezte olvasónk. dr. Csobánczy Péter szakértőnk válaszolt.

„Egy olasz cég (van közösségi adószáma) Magyarországon egy bevásárló központban hirdetési felületet bérel. A magyar cégnek áfával vagy mentesen kell kiszámláznia a hirdetés díját?” – kérdezte olvasónk.

A kérdésre kétféle válasz adható attól függően, hogy az adott ügyletnek mi a jellegadó tartalma – hívta fel a figyelmet szakértőnk.

Amennyiben az igénybevevő azért fizet, hogy az adott hirdetés megjelenjen, akkor a szolgáltatásnyújtás teljesítési helyét az áfatörvény 37. § (1) bekezdése szerint kell megállapítani. Ennek megfelelően, ha az igénybevevőnek ezzel összefüggésben nincs belföldön gazdasági célú letelepedettsége (például telephelye), akkor az ügylet az áfatörvény területi hatályán kívül esik, ezért a számlában magyar áfa nem jelenik meg. Ellenben a számlában utalni kell a fordított adózásra (Áfa tv. 169. § n) pontja), továbbá az áfabevallás mellett összesítő nyilatkozatot is be kell nyújtani.

Ha viszont arról lenne szó, hogy az igénybevevő az ingatlan egy meghatározott részének kizárólagos használatáért fizet, s mondjuk ezen a felületen ő helyezi, helyezteti el saját hirdetését, akkor ingatlan-bérbeadásról van szó, amelynél a teljesítés helyét az Áfa tv. 39. § (1) bekezdése szerint kell megállapítani.

Az említett passzus kimondja, hogy ingatlanhoz közvetlenül kapcsolódó szolgáltatások nyújtása esetében a teljesítés helye az a hely, ahol az ingatlan van. Minthogy az ingatlan belföldön van, ezért – az igénybevevő státuszától függetlenül – a belföldi teljesítettség okán mindenkor az áfatörvény rendelkezéseinek megfelelően kell eljárni.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Új munkaviszony – belépő iratai

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Munkaidőkeretes bér munkaszüneti napon

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Nyugdíjas munkavállaló tovább foglalkoztatás

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 június
H K Sze Cs P Sz V
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close