hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Áfalevonás: hogyan viszonyul a Kúria az Európai Bíróság ítéleteihez?

  • Marosi Andrea (ügyvéd, bejegyzett okleveles könyvvizsgáló, adószakértő)

Az Európai Unió Bírósága mint az már a sajtóban is megjelent, több ítéletében is az ÁFA levonási jog körében a jelenlegi magyar adóhatósági és bírósági joggyakorlattal ellentétes álláspontra helyezkedett. A megjelent EU Bírósági döntések egyértelműen leszögezték azt, hogy az adózó áfalevonási joga nem sérülhet és csak abban az esetben támadható meg, ha csalárd módon járt el, avagy arról tudomása volt, hogy a másik fél csalárd módon járt el (ezt nevezhetjük joggal való visszaélésnek).

A vállalkozók körében elterjedt az az információ, miszerint megváltozik a magyarországi joggyakorlat az áfa levonhatósága körében. Felmerült az is, hogy perújítás körében az eddig született elmarasztaló ítéletek újratárgyalását kezdeményezzék az Európai Bíróság ítéleteire figyelemmel. Mi a gyakorlat? A perújítás ezekben az esetekben nem kezdeményezhető, amennyiben csak az EU Bíróság ítélkezési gyakorlatára kívánunk hivatkozni, mivel ez egy jogkérdés és a perújítás nem jogkérdésre, hanem új tényre, bizonyítékra való hivatkozással indítható.

 

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Földmunkák számlázása

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

485/2020. kormányrendelet

Széles Imre

tb-szakértő

EU-n kívüli eszközbeszerzések

Tüske Zsuzsanna

vámszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 április
H K Sze Cs P Sz V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close