hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Áfabevallás: teendők évekre visszanyúló számlamódosítások és sztornózás miatt

  • adozona.hu
1

A szolgáltató több évre visszamenőleg sztornózott és helyesbített számlákat. A számlák 2023.09.27-ei keltezéssel készültek, és a teljesítések egészen visszanyúlnak 2021. és 2022. évre. A villanyszámlát részben, alkalmanként továbbszámlázta a vállalkozás. Áfa szempontjából ilyenkor mi a teendő, egyáltalán mit kell tenni, és kell-e valami határidőt betartani? – kérdezte olvasónk. Gyüre Ferenc adótanácsadó válaszolt.

Az áfatörvény 153/B-D paragrafusai tartalmazzák az ide vonatkozó rendelkezéseket. Fontos, hogy a változást vevői oldalon kell figyelni, azaz nincs szükség a bevallások utólagos önellenőrzésére, hanem a módosító számla átvételének hónapjáról szóló bevallásban kell azt korrigálni.

Módosító/helyesbítő számláknál fontos, hogy a módosító számla, az alap számlával együtt érvényes. Az időpont, amelyet be kell tartani az, hogy melyik bevallásban kell szerepeltetni az adatot.

Továbbszámlázás esetén fontos, hogy ez esetben a teljesítési dátum az eredeti teljesítési dátumra mutat (módosító, helyesbítő számla teljesítési dátuma). Ekkor viszont már a vevői oldal helyett eladói oldalon áll a cég, mely esetben ha az adó alapja utólagosan nő, akkor az eredeti (2021-2022. évi) bevallásokat kell önellenőrzés keretében javítani. Ha csökken az adó, akkor azzal a módosító számla kiállításának hónapjáról szóló bevallásban kell számolni.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (1)
Ruszin Zsolt

Hibátlan válasz. Ilyeneket szeretnénk még látni az adózónán.

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Átalányadózó egyéni vállalkozó és gépjárműkereskedelem

Hunyadné Szűts Veronika Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Bankkártyás fizetés

Hunyadné Szűts Veronika Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 február
H K Sze Cs P Sz V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 1 2 3