hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

A nap kérdése: javítható-e a számla helyesbítő számlával, ha rossz a kiállító címe?

  • adozona.hu
2

Ha egyéni vállalkozó által kiállított számlán a kiállító címe hiányos, azt helyesbítő számlával javíthatja-e, vagy sztornóznia kell a számlát? – kérdezte olvasónk. Dr. Kelemen László jogász, adószakértő válaszolt.

Helyesbítő számlával is javítható a hiba (alapvetően minden hiba javítható helyesbítő számlával, kivéve az, ha másik adóalanynak bocsátották ki az eredeti számlát). A helyesbítő számlának is meg kell felelnie a számlára vonatkozó előírásoknak (számlázórendszerből kell kibocsátani, és az online adatszolgáltatásban is szerepeltetni kell).
Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (2)
kelemen laszlo

Tisztelt EE!

Az áfa törvény alapján a számla adattartalmát számlával egy tekintet alá eső okirattal lehet javítani. A gyakorlatban (a 2008. előtti áfa törvényből levezethetően is) két módszer terjedt el (1) stornó és új számla, (2) helyesbítő számla kibocsátása. Valóban van olyan hiba, amelyet csak stornó- és új számlával lehet javítani (például iylen az, ha rossz vevő részére bocsátották ki a számlát, mivel itt a számlahelyesbítéssel nem lehet az új vevő részére eljuttatni a számlát), de általában a helyesbítő számla alkalmas arra, hogy az eredeti számlán szereplő hibákat javíthassák vele.

Nincs arra vonatkozó szabály, hogy a helyesbítő számlát csak akkor lehet kibocsátani, ha a számla tételsoraiban lévő hibákat javítják.

A fentiek alapján válaszomat fenntartom.

eco-tax

T. Címzett !

Szerintem a fenti válasz helytelen.
Logikai alapon: a számla fejrészében levő bármely hibát csak storno számla kibocsátásával lehet javítani,hogy az ügylet hibás számlázásának hatása 0 érték legyen s ezt követően kell a helyes számlát kibocsátani.
A számla tételsoraiban levő hibákat pedig helyesbítő számlával lehet javítani.

Üdv.: EE könyvvizsgáló

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
Az Adózóna moderálási alapelveit ITT találja.
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Garantált bérminimum vagy minimálbér

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Ingatlan-bérbeadás adózása

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Mérlegbeszámoló tipusa

Pölöskei Pálné

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink