hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

A nap kérdése: hogyan lehet értékesíteni alanyi adómentesként a még áfásként beszerzett termékeket?

  • adozona.hu
2

Kiskereskedelmi üzlet következő évtől ki szeretne lépni az áfakörből. Az árubeszerzés során az áfát levonásba helyezte. Milyen áfaszabályok figyelembe vételével értékesíthetők az alanyi adómentes időszakban a korábban még áfásként beszerzett termékek? – kérdezte olvasónk. Bunna Erika adótanácsadó válaszolt.

Olvasónk kérdései:

"1.) Jól gondolom, hogy azokat az árukat, amelyeket idén nem értékesít az üzlet (és az áfát levonta utánuk), azokat még jövőre áfásan kell beütni a pénztárgépbe? A maradékot, ami 2021. év utáni beszerzés, azt pedig áfamentesen? Mi ennek a gyakorlati menete?

2.) Ha számlázna a cég, akkor a számlán a tételek egy része mentes lenne, a másik része szintén áfakulcsos? Fel kell tüntetni egyéb információt? Nem okoz gondot, ha a cég akkor már az áfamentességre utaló adószámát használja?

3.) Év közben is kiléphet a cég az áfakörből, vagy csak év végén dönthet így?

Szakértőnk válasza:

Az áfatörvény lehetővé teszi, hogy a vállalkozások alanyi adómentesség alkalmazásával tegyenek eleget adókötelezettségeiknek, amennyiben az erre irányuló választásukat december 31. napjáig bejelentik az adóhatóság felé. A választás a vállalkozást két évig köti. Alanyi adómentesség választására év közben – a tevékenységüket év közben kezdő vállalkozásokat leszámítva – nincs lehetőség.

Áfás időszak alatt beszerzett, az alanyi adómentesség időszakában felhasznált termék adózása vonatkozásában az áfatörvény nem tartalmaz olyan rendelkezést, amely szerint az alanyi adómentességre való áttérés miatt adófizetési kötelezettség keletkezne. Azonban előállhat az a helyzet, hogy az adózó az alanyi adómentesség időszaka alatt értékesíti, illetve használja fel az alanyi adómentességre történő áttérést megelőzően beszerzett árut és/vagy anyagot, illetve annak egy részét.

Amennyiben az áru és/vagy anyag beszerzése az áfakörbe való tartozás időszakában áfásan történt, akkor a beszerzést terhelő áfa teljes mértékben, vagy részben levonásra került (feltételezve azt, hogy az adózó arra jogosult volt). Önmagában az árukészlet értékesítését nem terheli áfa, mivel arra az alanyi adómentesség szabályai vonatkoznak.

Ettől függetlenül az adózó terhére fizetendő adót eredményez az értékesítés ténye, de az adófizetés nem közvetlenül az értékesítést terheli. Ugyanis az áfatörvény 11. paragrafus (2) bekezdésének c) pontja értelmében termékértékesítésnek kell tekinteni a tárgyi eszköznek nem minősülő termék felhasználását adólevonásra nem jogosító tevékenység folytatásához, feltéve, hogy a termék beszerzéséhez kapcsolódóan az adóalanyt egészben vagy részben adólevonási jog illette meg. E szabály alapján azon okból kell az adózónak adót fizetnie, mert a termék értékesítése után nem köteles áfát fizetni, de a termék beszerzéséhez kapcsolódóan részben, vagy egészben adólevonási jog illette meg.

Az adót az értékesítés áfatörvény szerinti teljesítésének időpontját magában foglaló bevallási időszakban kell elszámolni. Az adó alapja az értékesített árukészletnek az értékesítés időpontjában fennálló piaci értéke, az adó mértéke a termékre irányadó adókulccsal egyezik meg.

Számlázási kötelezettség nem keletkezik, hiszen az adóköteles tényállás a terméknek a vállalkozáson belüli felhasználásának mikéntjéhez kötődik, amelyben más személy nem érintett. Az adófizetés nem kerülhető el oly módon, hogy az adózó a beszerzést terhelő adó vonatkozásában az őt megillető – teljes, vagy részbeni – adólevonási jogot nem gyakorolta, mivel a releváns körülmény az adólevonási jog teljes, vagy részbeni fennállása.

Fentiek alapján az áfásan beszerzett termékek értékesítése során valóban áfa fizetési kötelezettséget keletkeztet, azonban azt nem kell beütni a pénztárgépbe, hiszen az adófizetés a 11. paragrafus alapján áll fenn (bevallási kötelezettség is fennáll). Értékesítéseinél alanyi mentesként kell eljárnia, az alanyi mentes adószámát használva.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (2)
Bunna Erika

Kedves Hozzászóló! Az idézett jogszabályhely alapján ellenérték fejében teljesített termékértékesítés a tárgyi eszköznek nem minősülő termék felhasználása adólevonásra nem jogosító tevékenység folytatásához, feltéve, hogy a termék beszerzéséhez vagy b) pont szerinti felhasználásához kapcsolódóan az adóalanyt egészben vagy részben adólevonási jog illette meg. Véleményem szerint mivel az alanyi mentesség tekinthető egyfajta adólevonásra nem jogosító tevékenységnek, mivel alkalmazása alatt általánosságban nem lehet adólevonási jogot érvényesíteni. Az Adóhatóság szóbeli véleménye nem biztos, hogy érvényes egy esetleges adóellenőrzés során.

Üdvözlettel:
Bunna Erika

nika.szalay

Néhány évvel ezelőtt hasonló kérdést tettem fel a NAV-nak. Azt a választ kaptam (szóban), hogy az Áfa tv. 11.§ (2) c) pontja az egymás mellett, párhuzamosan végzett áfa-köteles és áfa-mentes tevékenységre vonatkozik, nem pedig az áfás időszakot követő alanyi mentes időszakra.

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Átalányadós jövedelem után fizetendő szocho

Lepsényi Mária

adószakértő

Kedvezményszabály

Czeglédi Bernadett

munkajogi és társadalombiztosítási szakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1