hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Vállalkozók százezrei kerülhetnek bajba: itt a Kúria ítélete

  • adozona.hu
3

Nem elég egy papírlapon kifüggeszteni a vállalkozás nevét a cégbírósághoz székhelyként megjelölt címen, az adózónak rendelkezésre is kell állnia arra az esetre, ha az adóhatóság meg kívánja vizsgálni a székhely valódiságát – derül ki a Kúria nemrégiben hozott ítéletéből.

Az elsőfokú adóhatóság vizsgálta a felperes székhelyének valódiságát.  Megállapította, hogy a székhelyet cégtábla nem jelzi, a helyszínen a felperest nem lehet fellelni, az ingatlan kezelője nem ismeri a felperest. Erre tekintettel első fokon jogerős határozattal – az adózás rendjéről szóló 2003. évi XCII. törvény (a továbbiakban: Art.) 24/A § (1) bekezdés b) pontja alapján – elrendelte a felperes adószámának felfüggesztését.

A felperes 2011. augusztus 31-én terjesztett elő az adószáma alkalmazása felfüggesztésének megszüntetése iránti kérelmet. A felfüggesztés okát elismerte, és előadta, hogy a törvényes működést a székhely más címre történő áthelyezésével helyre kívánja állítani. A későbbiekben viszont visszavonta a vállalkozás visszavonta a cégnyilvántartás-változás bejegyzésére irányuló kérelmét.

Az elsőfokú adóhatóság újabb székhelyvizsgálatot tartott az eredeti címen. Ekkor egy A4-es papíron ki volt függesztve, hogy a felperes az adott helyen működik, de az elhanyagolt állapotú épületben senkit nem találtak az ellenőrök. Ezért az elsőfokú hatóság, az alperes által helybenhagyott határozatával elutasította a kérelmet.

OLVASSA TOVÁBB CIKKÜNKET, amelyből kiderül, a Kúria ítélete szerint miért nem elég csak egy postaládára kiragasztani a cég nevét.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (3)
Zsolt Ruszin

Székhelyelhagyási tilalom nincs! Akkor jogos az együttműködési kötelem, ha székhelyen nincs cégtábla. Tessék a postaládára kirakni a cégnevet! Ja, hogy a többi lakó megszól ezért és esetleg építményadót fog követelni az önkormányzat? Ez van. A cégtábla viszont kell! Ez egy apró táblácska, ami 10 perc alatt gravírozható. Megteszi a gondosan kitett és pl celluxszal megvédett papír is. A cötlikézéssel azonban nem "oldható meg" a cégtábla. A százezer vállalkozás aggódása azonban ettől még csak tipikus sajtó által gerjesztett pánikkeltés. Tudom én, ez tesz jót az olvasottságnak.

m.nagy

Azért aggódjon a vállalkozás, hogy ha nem tünteti fel jól láthatóan s egyértelműen, hogy ez itt waze a telephelyem, akkor a NAV jóhiszeműen szinleltnek tekinti s felfüggeszti a Zadószámot. (pl: egy takatító cég, akinek van 2 alkalmazottja , s mindkettő állandóan vidéken takarít. BP-i telephely, nyócker, 6. emelt 2. -> na itt lakik az ügyvezető&tulaj ide van bejegyezve a telephely. Feltüntetve nincs jól láthatóan. Na nekik gáz a szitu. // már ha tényleg van ilyenből százezer az országban.

Zsolt Ruszin

Ki kerül bajba? Miért is? Egy cég, amely a székhelyét nem jelölte cégtáblával? Aki aztán bejelentett egy székhelyet, de aztán visszavonta a cégbíróságnak benyújtott kérelmet? Aztán amikor tudta, hogy keresni fogja a hivatal, akkor egy papírlappal "üdvözölte" őket, ahelyett, hogy valódi székhelyet jelentett volna be. Ő miatta aggódjanak vállalkozás százezrei? Miért is?

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Könyvviteli szoftverváltás

Nagy Norbert

adószakértő

Nem egyezményes ország külföldi munkavállalója

Horváthné Szabó Beáta

adószakértő

Kettős könyvvezetésből vissza egyszeresbe

Pölöskei Pálné

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 november
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close