Útnyilvántartás cégautó magáncélú használata esetén

  • adozona.hu

„A cég egy 9 személyes autót vásárolt. Valószínűsítjük, hogy magáncélra is használják az autót. Mivel cégautóadó fizetésére nem, így útnyilvántartás vezetésére kötelezett. Abban szeretném a segítségét kérni, hogy hogyan kell nyilvántartani a magáncélú használatot és a magánszemélynek kell-e ezután adót fizetnie? Ha igen, kérem írja meg a jogszabályhelyet is, ami alapján fizetnie kell!” – írta olvasónk. Kérdésére Surányi Imréné okleveles közgazda válaszolt.

SZAKÉRTŐNK VÁLASZA:

Az szja-törvény 7. § (1) bekezdés b) pontja értelmében, ha valamely vagyoni érték (jelen esetben a jármű ingyenes használata) szokásos piaci értékét a magánszemély nem köteles megfizetni, akkor a szokásos piaci érték – hacsak e törvény egyéb rendelkezéséből más nem következik – a magánszemély olyan bevétele, amelyet a jövedelem meghatározásánál figyelembe kell venni.
Továbbá az szja-törvény 4. § (2a) bekezdése szerint

„valamely személy által a tevékenységében közreműködő magánszemély részére biztosított olyan dolog (eszköz, berendezés, jármű, munkaruházat stb.) használatára, szolgáltatás (világítás, fűtés stb.) igénybevételére tekintettel, amelynek használata, igénybevétele a munkavégzés, a tevékenység ellátásának hatókörében, a tevékenység ellátásának feltételeként történik (ideértve azt is, ha ez iskolarendszeren kívüli képzés, betanítás, valamint a biztonságos és egészséget nem veszélyeztető munkavégzés feltételeinek a munkavédelemről szóló törvény előírásai szerint a munkáltató felelősségi körébe tartozó biztosítása), abban az esetben sem, ha a dolog, a szolgáltatás személyes szükséglet kielégítésére is alkalmas, és a tevékenység hatókörében történő hasznosítás, használat, igénybevétel mellett egyébként az igénybevétel során nem zárható ki a magáncélú hasznosítás, használat, igénybevétel, kivéve, ha e törvény a hasznosítást, használatot, igénybevételt vagy annak lehetőségét adóztatható körülményként határozza meg”.

Véleményem szerint, a hivatkozott/idézett rendelkezéseket figyelembe véve, a feltett kérdésre a cégvezetés tud választ adni.

Amennyiben a céges jármű használata elsősorban a cég tevékenységében közreműködő magánszemély feladatainak ellátása érdekében szükséges (például anyagbeszerzés, munkásszállítás, ügyfelek felkeresése), a használat közben előforduló magáncélú igénybevétel (például útközben bevásárlás, ügyintézés), elfogadható az szja-törvény 4. § (2a) bekezdésének alkalmazása. Ha azonban a járművet a magánszemély a cég költségére ezen túlmenően (munkaidón túl, hétvégén stb.) is használhatja és annak ellenértéket nem fizeti meg, azt a céggel fennálló jogviszonyából származó adóköteles jövedelmeként kell figyelembe venni.

A magánhasználat nyilvántartására az szja-törvényben nincs konkrét előírás, ezért az Art. 77. § (1) bekezdése irányadó, amelynek értelmében a jogszabályban előírt bizonylatot, könyvet, nyilvántartást úgy kell kiállítani, illetve vezetni, hogy az az adó alapjának, az adó összegének, megfizetésének megállapítására, ellenőrzésére alkalmas legyen.

Ez azt jelenti, hogy ha a cég engedélyezi a céges jármű magáncélú használatát, a juttatás értékének kimutatására, ellenőrzésére alkalmas módszert (például a magáncélú utak nyilvántartása, ennek arányában szokásos használati díj, a cég terhére elszámolt üzemanyagköltség kimutatása) a cégnek kell kialakítania, szabályoznia.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Csed

Czeglédi Bernadett

munkajogi és társadalombiztosítási szakértő

Talent4U Consulting Bt.

Kockázatviselés

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 február
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close