hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Útnyilvántartás cégautó magáncélú használata esetén

  • adozona.hu

„A cég egy 9 személyes autót vásárolt. Valószínűsítjük, hogy magáncélra is használják az autót. Mivel cégautóadó fizetésére nem, így útnyilvántartás vezetésére kötelezett. Abban szeretném a segítségét kérni, hogy hogyan kell nyilvántartani a magáncélú használatot és a magánszemélynek kell-e ezután adót fizetnie? Ha igen, kérem írja meg a jogszabályhelyet is, ami alapján fizetnie kell!” – írta olvasónk. Kérdésére Surányi Imréné okleveles közgazda válaszolt.

SZAKÉRTŐNK VÁLASZA:

Az szja-törvény 7. § (1) bekezdés b) pontja értelmében, ha valamely vagyoni érték (jelen esetben a jármű ingyenes használata) szokásos piaci értékét a magánszemély nem köteles megfizetni, akkor a szokásos piaci érték – hacsak e törvény egyéb rendelkezéséből más nem következik – a magánszemély olyan bevétele, amelyet a jövedelem meghatározásánál figyelembe kell venni.
Továbbá az szja-törvény 4. § (2a) bekezdése szerint

„valamely személy által a tevékenységében közreműködő magánszemély részére biztosított olyan dolog (eszköz, berendezés, jármű, munkaruházat stb.) használatára, szolgáltatás (világítás, fűtés stb.) igénybevételére tekintettel, amelynek használata, igénybevétele a munkavégzés, a tevékenység ellátásának hatókörében, a tevékenység ellátásának feltételeként történik (ideértve azt is, ha ez iskolarendszeren kívüli képzés, betanítás, valamint a biztonságos és egészséget nem veszélyeztető munkavégzés feltételeinek a munkavédelemről szóló törvény előírásai szerint a munkáltató felelősségi körébe tartozó biztosítása), abban az esetben sem, ha a dolog, a szolgáltatás személyes szükséglet kielégítésére is alkalmas, és a tevékenység hatókörében történő hasznosítás, használat, igénybevétel mellett egyébként az igénybevétel során nem zárható ki a magáncélú hasznosítás, használat, igénybevétel, kivéve, ha e törvény a hasznosítást, használatot, igénybevételt vagy annak lehetőségét adóztatható körülményként határozza meg”.

Véleményem szerint, a hivatkozott/idézett rendelkezéseket figyelembe véve, a feltett kérdésre a cégvezetés tud választ adni.

Amennyiben a céges jármű használata elsősorban a cég tevékenységében közreműködő magánszemély feladatainak ellátása érdekében szükséges (például anyagbeszerzés, munkásszállítás, ügyfelek felkeresése), a használat közben előforduló magáncélú igénybevétel (például útközben bevásárlás, ügyintézés), elfogadható az szja-törvény 4. § (2a) bekezdésének alkalmazása. Ha azonban a járművet a magánszemély a cég költségére ezen túlmenően (munkaidón túl, hétvégén stb.) is használhatja és annak ellenértéket nem fizeti meg, azt a céggel fennálló jogviszonyából származó adóköteles jövedelmeként kell figyelembe venni.

A magánhasználat nyilvántartására az szja-törvényben nincs konkrét előírás, ezért az Art. 77. § (1) bekezdése irányadó, amelynek értelmében a jogszabályban előírt bizonylatot, könyvet, nyilvántartást úgy kell kiállítani, illetve vezetni, hogy az az adó alapjának, az adó összegének, megfizetésének megállapítására, ellenőrzésére alkalmas legyen.

Ez azt jelenti, hogy ha a cég engedélyezi a céges jármű magáncélú használatát, a juttatás értékének kimutatására, ellenőrzésére alkalmas módszert (például a magáncélú utak nyilvántartása, ennek arányában szokásos használati díj, a cég terhére elszámolt üzemanyagköltség kimutatása) a cégnek kell kialakítania, szabályoznia.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Behajthatatlan követelés

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Egyéni vállalkozás mint kft. tulajdonosa

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Gamer

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 december
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetÉs