hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Számlázott a katás autószerelő, de sem alkatrésze, sem embere nem volt a munkához

  • adozona.hu

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) egy kisadózó autószerelő és egy fuvarozó üzleti kapcsolatát, a két vállalkozó közötti gazdasági ügyleteket vizsgálta. Mint kiderült, volt is miért, olvasható a NAV honlapján.

Az autószerelő egyéni vállalkozó a nemzetközi áruszállítással foglalkozó fuvarozó társaságnak 17 hónap alatt majdnem hétszáz, összesen nettó 184 millió forint értékű készpénzfizetési számlát állított ki gépjárműjavításról, alkatrész-értékesítésről és egyéb, gépjármű-karbantartásról. Csakhogy a fuvarozó új, illetve újszerű gépjárműveinek garanciális szervizelését túlnyomórészt márkakereskedések végezték, az autószerelőnek pedig sem a „beszerelt” alkatrészekkel azonos készlete, sem a számlázott munkát elvégző alkalmazottai nem voltak.

Az autószerelő számláin nem szerepeltek a javított tehergépkocsik azonosítási adatai, és a felhasznált, pontosan megnevezett alkatrésztípusok sem. A szerelő, elmondása szerint, felújított alkatrészeket épített be az új modellekbe. A fuvarozó soha nem ellenőrizte a javítások munkadíját és az alkatrészlistákat, minőségi kifogása sem volt, vakon megbízott az autószerelőben. A vizsgálat ideje alatt ugyanakkor töröltette a gépjárművek flottakövető adatait a rendszer üzemeltetőjével. Ugyancsak érdekes, hogy a fiktív számlák szerint egy új tehergépkocsi beszerzési árának többszörösét fizette ki.

A NAV megállapította, hogy az autószerelő számláin szereplő adatokkal ellentétben a borsos árú termékértékesítések és szolgáltatásnyújtások valójában soha nem történtek meg. A fiktív és túlárazott számlázás célja kizárólag az áfalevonás volt.

A fuvarozó a megállapított kötelezettségeket megfizette, az autószerelő viszont fellebbezett a NAV döntése ellen.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
Az Adózóna moderálási alapelveit ITT találja.
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

SZÉP-kártya 2024.01.01-től

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Ez engem is érdekel Ez engem is érdekel

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink