hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Sírkövet, napszemüveget és esküvői ruhát is lefoglalt a NAV

  • lapszemle

Az idén is számos eljárást indított az adóhatóság a köztartozások beszedésére, így pénzt vont el, vagyontárgyakat foglalt le - köztük sírkövet és esküvői ruhát - vagy ingatlanokat árverezett el - számol be róla a Magyar Nemzet.

A lap csütörtöki cikkében ismerteti: a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) emberei az idén szeptember végéig az elmaradt közterhek behajtása érdekében nagyjából 240 ezer esetben kerestek meg magánszemélyeket, a kiegyenlítetlen tételek meghaladták a 100 milliárd forintot. A vállalkozóktól a NAV összesen 788 milliárd forint közterhet igyekezett beszedni a mintegy 400 ezer eljárás során. 

A kilenc hónap alatt ez egyes eljárásokban 1,1 millió különféle intézkedést rendeltek el. Az inkasszók száma megközelítette a 800 ezret. A NAV 107 ezer alkalommal munkabérletiltáshoz folyamodott, ám tíz esetből négyben nem volt az érintett személynek olyan legális jövedelme, amelynek egy részét az államkasszába irányíthatták volna.
A hatóság számos alkalommal az adósok ingóságainak lefoglalását is elrendelte, így került például a hivatalhoz gránit síremlék, esküvői ruha, zenegép, kovácsoltvas kapu vagy éppen nagy mennyiségű napszemüveg. Nagyjából 20 ezer esetben különféle ingatlanokat is lefoglaltak.

A hatóságoknak várhatóan a jövőben is munkát ad majd a hátralékok beszedése. Szeptember végén ugyanis 1 171 000 magánszemély tartozott kisebb-nagyobb összeggel az államnak, a működő társaságok közül pedig 350 ezernek volt elmaradása. Az érintett polgárok összesen 178 milliárd forint befizetését mulasztották el, a vállalkozói szféra tagjaitól pedig együttesen 321 milliárd forintot várt a múlt hónap végén - ismerteti az újság.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST / VIDEÓ

Kérdések és válaszok

Tőkekivonás kivás adózónál

Dr. Császár Zoltán

adótanácsadó, jogász

Fel nem lelt tárgyi eszköz számviteli elszámolása

Dr. Császár Zoltán

adótanácsadó, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 július
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
hirdetÉs