hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Pénzügyi képviselő fuvarozó cégnél: mutatjuk, mikor kell és mikor nem

  • adozona.hu

Július 1-jétől új szabályok érvényesek azokra a fuvarozó cégekre, amelyek olyan fuvarozási engedélyt használnak, amelyhez gépjárműadó megfizetése társul – derül ki dr. Szeiler Nikolett, ügyvéd, adótanácsadó szakértőnk olvasónk kérdésére adott válaszából.

Kell-e pénzügyi képviselőt megbíznia a harmadik országbeli fuvarozó cégnek (amelynek nincs magyarországi fióktelepe), ha a tevékenysége nem keletkeztet áfaalanyiságot Magyarországon, azonban 2016.  07. 01-től a gépjárműadót csak átutalással teljesítheti az állam felé, adószámot kell kérnie, bankszámlát kell nyitnia? Ezeket a teendőket elláthatja-e egy meghatalmazott vállalkozás révén (EGYKE), amely vállalkozásban adószakértő is dolgozik? – kérdezte olvasónk.

Ha a külföldi fuvarozó olyan fuvarozási engedélyt használ, melyhez gépjárműadó megfizetése társul, úgy a fuvarozásra 2016. július 1-jétől új szabályok érvényesek. A fuvarozást végző külföldi gazdálkodónak vagy annak képviselőjének be kell jelentkeznie az adóhatóságnál a „T201” jelzésű módosított adatlapon a gépjárműadó első alkalommal történő megfizetése előtt legalább 10 nappal.

Az adatlapot személyesen vagy postai úton két példányban, papíralapon kell benyújtani a NAV bármelyik megyei (fővárosi) adó- és vámigazgatósága, vagy a Kiemelt Adó és Vámigazgatósága részére (Budapest, 1077 VII. Dob u. 75-81.)

Postai út esetén a borítékon szerepelnie kell az alábbi szövegnek:

„Gépjárműadóról szóló 1991. évi LXXXII. törvény 15. § (2a) bekezdés szerinti bejelentkezési kötelezettség”.

A postai úton benyújtott adatlapok egyikének visszaküldésével vagy a személyesen átadott adatlap visszaadásával tájékoztatja a NAV az ügyfelet, vagy a képviselőjét a nyilvántartásba vételről és a NAV Kiemelt Adó- és Vámigazgatósága illetékességi körébe tartozó újonnan létrejött szervezet adószámáról.

A továbbiakban a külföldi gazdálkodó, vagy pénzügyi képviselője a gépjárműadót banki átutalással fizeti meg a tehergépjármű Magyarországra történő belépése előtt legalább két munkanappal.  Az átutalást az állami adó- és vámhatóság NAV Külföldi gépjárműadó bevételi számlája javára kell teljesíteni. Számlaszám: 10032000-01037234

Az átutalásnál a közlemény rovatban az alábbi adatokat kell rögzíteni, az alábbi sorendben:

–  a NAV-tól kapott adószámot,

–  a fuvarozási engedély sorszámát az országkóddal együtt,

–  a tehergépjármű rendszámát, valamint loco fuvarozás esetében az „L”, míg tranzit vagy harmadik országos fuvarozás esetében a„T ” betűjelet.

Az adófizetés tényét igazoló iratot a gépjárművezetőnek magánál kell tartania, a magyarországi közlekedése során járműokmányként köteles azt megőrizni és az egyéb járműokmányokkal együtt átadni az ellenőrzést végző hatóság részére.

Bizonyító iratnak minősül különösen: Minden olyan papír vagy elektronikus irat, amelyből hitelt érdemlően megállapítható a banki átutalás összege, annak időpontja, a kedvezményezett és a feladó személye.

Pénzügyi képviselő

A áfatörvény tartalmaz rendelkezést a pénzügyi képviselő kötelező megbízására vonatkozóan arra az esetre, ha az áfa alanya gazdasági céllal harmadik államban telepedett le. Az adózás rendjéről szóló törvény és a gépjárműadóról szóló törvény a pénzügyi képviselő megbízását csak lehetőségként biztosítja, de arra a külföldi vállalkozást nem kötelezi.

Ennek figyelembevételével, ha kizárólag gépjárműadó-fizetési kötelezettsége van a külföldi vállalkozásnak, akkor nem kötelezett pénzügyi képviselő megbízására. A gépjárműadóról szóló törvény szerint az adót az adózó vagy a pénzügyi képviselője fizetheti meg.

Ha azonban a külföldi vállalkozás – választása vagy jogszabályban előírt kötelezettség alapján – pénzügyi képviselőt bíz meg, a pénzügyi képviselőnek kell teljesítenie a bejelentési kötelezettséget is. A pénzügyi képviselő nem lehet bárki, csak az, aki az adózás rendjéről szóló törvényben foglalt feltételeknek megfelel, amely szerint

„pénzügyi képviselő az a korlátolt felelősségű társaság, részvénytársaság lehet, melynek jegyzett tőkéje az 50 millió forintot eléri, vagy ennek megfelelő összegű bankgaranciával rendelkezik, továbbá az adóhatóságnál nyilvántartott adótartozása nincs”.

Fontos felhívni a figyelmet, arra hogy a külföldi vállalkozás adókötelezettségéért a külföldi vállalkozást és a pénzügyi képviselőt egyetemleges felelősség terheli.

Egyéb fontos tudnivalók

Több fuvarfeladatot – az adófizetési kötelezettség teljesítése tekintetében – összevonni nem lehet, az adótétel átutalását minden esetben fuvarozásonként kell teljesíteni. Ha az adózó az adófizetési kötelezettségét részben vagy egészben elmulasztja, az adóhatóság az adóhiányt és annak ötszörösét adóbírság címén állapítja meg. Az adóhatóság az adóhiány és az adóbírság megfizetéséig – egyes kivételekkel (élő állat, gyorsan romló áru) – megakadályozhatja a gépjármű továbbhaladását.

Szakértőnk felhívta olvasónk figyelmét, hogy válasza tájékoztató jellegű; teljes körű válaszadásra konkrét ügyben csak az iratok, dokumentumok áttanulmányozása után tudunk vállalkozni.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

485/2020. kormányrendelet

Széles Imre

tb-szakértő

EU-n kívüli eszközbeszerzések

Tüske Zsuzsanna

vámszakértő

Be kell-e zárni?

Dr. Szeiler Nikolett

ügyvéd, adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 április
H K Sze Cs P Sz V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close