hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

NAV-ellenőrzés: akikért a revizorok az ország másik végébe is elmennek

  • dr. Szeiler Nikolett ügyvéd, adótanácsadó

Sok vidéki nagyváros adóhivatalában szokásos eljárás, hogy mindíg ugyanazokat a cégeket és magánszemélyeket vizsgálják újból és újból. A leggyakrabban Nógrád és Hajdú-Bihar megyében találkozhattunk véget nem érő adóvizsgálatokkal. Van olyan magánszemély, akit 2006 óta folyamatosan vizsgálnak, és létezik olyan cég, akinek évente 20-30 adóvizsgálatban is van része.

A sorozatos adóellenőrzések miatt több magánszemély és cég is úgy döntött, hogy megváltoztatja a lakóhelyét, székhelyét, hogy megpróbálja elkerülni a NAV újabb vizsgálatát. Az adóhatóság azonban furmányos volt, és előállt egy új intézkedéssel, amellyel költözések ellenére a jövőben is az érintett adózók előéletét jól ismerő adóhatóságok tudják vizsgálni az ellenőrzésekbe már megfáradt cégeket és magánszemélyeket.

Ehhez mindössze az adóhatóság vezetője által kiállított engedélyre van szükség. És itt nem kell valami különleges megbízásra gondolni, a kiállított dokumentumon csupán egy mondat olvasható, mégpedig az, hogy az adóhatóság vezetője (korábban az elnök vagy az elnökhelyettes) engedélyezi, hogy például egy pesti székhelyű cég adóvizsgálatára Debrecenben kerüljön sor. Így hiába költözteti át egy debreceni társaság a székhelyét Budapestre, az említett engedéllyel az ellenőrzés visszakerül ahhoz az igazgatósághoz, amely évente akár húsz alkalommal is ellenőrizte az adott vállalkozást.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, amelyben részletezzük a tavaly december végén kihirdetett kormányrendeleten alapuló tudnivalókat az adóigazgatóságok illetőségének áthelyezéséről.

A teljes cikkhez előfizetőink és az oldalunkon próbaregisztrálók (korlátozott ideig) férnek hozzá, ha email-címük és jelszavuk megadásával belépnek az oldalra.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Társasház tárgyieszköz-értékesítése

Nagy Norbert

adószakértő

Kiküldetés munkaszüneti napon

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Munkaszüneti nap és pihenőnap

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 augusztus
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close