hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Mellényúlt az adóhatóság – mondta ki a Kúria

  • adozona.hu

Az adóhatóság a kiegészítő ellenőrzést elrendelő végzése tartalmi kereteihez kötve van. Jogellenesen elrendelt kiegészítő ellenőrzés során végzett eljárási cselekmény nem eredményezi a határidő nyugvását. A határidőn túl foganatosított cselekmény, az annak nyomán beszerzett bizonyíték a döntéshez nem használható fel – rögzítette ma közzétett határozatában a Kúria.

Felperesnél az adóhatóság 2008-2010. évekre több adónemben ellenőrzést végzett, és  határozatával az adózó terhére adóhiányt, adóbírságot és késedelmi pótlékot állapított meg. Az eljárás során a vizsgálati jegyzőkönyvre a felperes a hatósághoz 2013. március 1-jén érkezett észrevételt tett. Az elsőfokú hatóság 2013. március 12-én elrendelte az ellenőrzés további folytatását. Végzésében jogalapként az Art. 104. § (4) bekezdését jelölte meg és rögzítette, hogy a kiegészítő ellenőrzésre az adózó észrevételében foglaltak miatt és a vizsgálat nemzetközi megkereséssel érintett részére vonatkozóan van szükség. Ezt követően azonban, még a törvényes 15 napon belül, március 14-én olyan kapcsolódó vizsgálatot rendelt el, mely tárgyánál fogva a végzésben foglaltaknak nem felelt meg. Az adóhatóság álláspontja szerint ugyanakkor ez az eljárási cselekmény a határidő nyugvását eredményezte, miáltal a 15 napon túl elküldött nemzetközi megkeresés sem késett el.

Az eljárás szabályszerűségét a felperes vitatta. Álláspontja szerint a kiegészítő ellenőrzés kereteit az észrevétel meghatározta, és ezt a végzés is tartalmazza. Nincs az eljárás tovább folytatására vonatkozó általános és korlátlan lehetőség. Azokban a kérdésekben, amelyekre nem került elrendelésre a kiegészítő ellenőrzés, megállapítást sem lehet tenni. Jelen ügyben a végzésben meghatározott cél az Art. 104. § (4) bekezdés első mondatának felel meg, kizárja a második mondatban foglalt hivatalbóli ellenőrzés lehetőségét.

Felperes álláspontját sem az adóhatóság, sem az elsőfokú bíróság nem osztotta, a bíróság szerint nincs jogszabályi korlát a kiegészítő ellenőrzés folytatására, arra hivatalból is sor kerülhet. A beszerzett bizonyítékok törvényesek.

A Kúria megállapította, hogy az ügyben az Art. 104. § (4) bekezdése szorult értelmezésre, azon tényre tekintettel, hogy az adóhatóság a végzésében maga határozta meg a kiegészítő ellenőrzés tartalmi keretét, azaz az ügyfél észrevétele nyomán és a nemzetközi megkeresés tárgyában rendelte el a kiegészítő ellenőrzést.

A Kúria álláspontja szerint ha a hatóság a vizsgálódást más területekre is folytatni kívánta, akkor a hivatalból történő kiegészítő ellenőrzés elrendeléséről külön, vagy ezt is tartalmazó végzést kellett volna hoznia. Nem elég az Art. 104. § (4) bekezdésére generálisan hivatkozni, mert e bekezdés első két mondata két eltérő okból történő ellenőrzést nevesít, és a jogszabályi hivatkozásnak a végzés rendelkező részével összhangban kell lennie.

Mivel az adóhatóság a kiegészítő ellenőrzésre nyitva álló határidőn belül olyan eljárási cselekményt foganatosított, melyre az általa hozott végzés tartalmi keretei nem terjedtek ki, így a határidő lejárt, miáltal a határidőn túl foganatosított, bár a végzésnek megfelelő eljárási cselekmény elkésett.

A Kúria ennél fogva a jogerős elsőfokú ítéletet és mindkét fokú közigazgatási határozatot hatályon kívül helyezte, és az elsőfokú hatóságot új eljárás lefolytatására kötelezte. Rögzítette, hogy a jogszerűen lefolytatott ellenőrzés során beszerzett, felhasználható bizonyítékok, adatok körét először a hatóságnak kell meghatároznia. A Kúria a tényállásban rögzített további felperesi eljárási és anyagi jogi kérelmet a tényállás tartalmát meghatározó bizonyítékok ismerete hiányában nem vizsgálhatta. Ezért a számos egyéb eljárási és anyagi jogi jogkérdésben érdemben nem foglalhatott állást.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Gyermek mellett vállalkozói tevékenység

Czeglédi Bernadett

munkajogi és társadalombiztosítási szakértő

Talent4U Consulting Bt.

Egyéni vállalkozás szüneteltetése

Széles Imre

tb-szakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 március
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close