hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Bevallások a tulajdonos/ügyvezető halála esetén

  • adozona.hu

Egy kft. elhunyt tulajdonosa egy másik társaság ügyvezetőjeként és egy harmadik cég részvényeseként és ügyvezetőjeként is kötődött a kft.-hez. Hogyan adhatók be a bevallások? Olvasói kérdésre Antretter Erzsébet, a Niveus Consulting Group adószakértője válaszolt.

A kérdés részletesen így szólt:

Adott A és B Kft., meghalt az egyik tulajdonos. "A" Kft.-nek: 3 tulajdonosa volt

– az elhunyt magánszemély,
– "B" Kft. (ennek az ügyvezetője a meghalt magánszemély) és
–  egy zrt. (ebben részvényes és ügyvezető is az elhunyt).

Az "A" Kft.-ben ügyvezető külsős vezető volt! A „B” Kft. egyszemélyes tulajdonosa "A" Kft. ügyvezetője a meghalt magánszemély.

Kérdéseim: 1. Meghatalmazott vagyok mindkét cégnél. "A" Kft.-nél, mivel más volt az ügyvezető, és én az ügyvezetőtől kaptam a megbízásomat, gondolom, tovább él az EGYE, tudom továbbra is küldeni a bevallásokat (?), de taggyűlés még nem volt, a 2019. évi beszámoló még nincs elfogadva! Itt a konkrét kérdés: jól gondolom, hogy itt nem tudom beküldeni a 2019. évi beszámolót, mert azt nincs ki elfogadja? 2. "B" Kft.-nél a magánszemély halálával megszűnt a meghatalmazásom (gondolom), és már nem tudok semmilyen bevallást, adatszolgáltatást beadni mindaddig, amíg a hagyatéki eljárás le nem zárul, és az örökös át nem veszi a céget, és új ügyvezetőt nem választanak? Jól gondolom? Utolsó kérdésem: kell-e már most igazolási kérelmet írnom a NAV, az önkormányzat és a cégbíróság felé, hogy a bevallásokat, beszámolót nem fogom tudni beadni?

SZAKÉRTŐNK VÁLASZA: 

A feltett kérdéseivel kapcsolatban véleményem a következő.:

1. meghatalmazott vagyok mindkét cégnél. "A" Kft.-nél, mivel más volt az ügyvezető, és én az ügyvezetőtől kaptam a megbízásomat, gondolom, tovább él az EGYE, tudom továbbra is küldeni a bevallásokat (?), de taggyűlés még nem volt, a 2019. évi beszámoló még nincs elfogadva! Itt a konkrét kérdés: jól gondolom, hogy itt nem tudom beküldeni a 2019. évi beszámolót, mert azt nincs ki elfogadja?

A polgári törvénykönyvről szóló 2013. évi V. törvény (Ptk.) 3:109. § (2) bekezdése alapján a legfőbb szerv hatáskörébe tartozik a számviteli törvény (Szt.) szerinti beszámoló (a továbbiakban: beszámoló) jóváhagyása.

A Ptk. 3:188. § (1) alapján a korlátolt felelősségű társaság legfőbb szerve a taggyűlés.

A számvitelről szóló 2000. évi C. törvény (Szt.) 153. § (1) bekezdése alapján a kettős könyvvitelt vezető, cégjegyzékbe bejegyzett vállalkozó köteles a jóváhagyásra jogosult testület által elfogadott éves beszámolót, egyszerűsített éves beszámolót, kötelező könyvvizsgálat esetén a könyvvizsgálói záradékot vagy a záradék megadásának elutasítását is tartalmazó független könyvvizsgálói jelentéssel együtt, valamint az adózott eredmény felhasználására (az osztalék jóváhagyására) vonatkozó határozatot az adott üzleti év mérlegfordulónapját követő ötödik hónap utolsó napjáig letétbe helyezni.

A fentiek alapján valóban amíg a taggyűlés nem hagyja jóvá a beszámolót, addig az nem nyújtható be.

A meghatalmazás érvényességét nem befolyásolja a tag halála, hiszen az nem tőle származik

2. „B" Kft.-nél a magánszemély halálával megszűnt a meghatalmazásom (gondolom), és már nem tudok semmilyen bevallást, adatszolgáltatást beadni, mindaddig, amíg a hagyatéki eljárás le nem zárul, és az örökös át nem veszi a céget, és új ügyvezetőt nem választanak? Jól gondolom?

Véleményem szerint, ha a meghatalmazást az elhunyt személy adta is, azt a cég képviseletében tette, így ténylegesen nem ő a meghatalmazó, hanem az adott cég. A meghatalmazás a Ptk. 6:15 § (5) bekezdése alapján visszavonásig érvényes, tehát az EGYKE változatlanul érvényes.  

Ettől függetlenül, mindenképpen javasolt az örökösökkel felvenni a kapcsolatot, és érdeklődni, hogy hogyan tervezik a kft. működtetését a jövőben. A kft. törvényes működésének feltétele az ügyvezetői pozíció betöltése, így arra minél előbb sort kell keríteni. 

 3. Utolsó kérdésem: Kell-e már most igazolási kérelmet írnom a NAV, önkormányzat, cégbíróság felé, hogy a bevallásokat, beszámolót nem fogom tudni beadni?

A fentiek alapján, ha a meghatalmazás határozatlan idejű és így visszavonásig érvényes, akkor a bevallások benyújtása megoldható. Ezzel együtt az igazolási kérelemmel kapcsolatban a következőket érdemes tudni:

Az adóigazgatási rendtartásról szóló 2017. évi CLI. törvény (Air.) 53. paragrafus (3) bekezdésének b) pontja alapján, valamint az adózás rendjéről szóló 2017. évi. CL. törvény (Art.) 51. paragrafusa alapján az adózónak lehetősége van arra, hogy a bevallási határidő elmulasztása esetén a mulasztásról való tudomásszerzést vagy az akadály megszűnését követő tizenöt napon belül, a bevallás pótlásával egyidejűleg igazolási kérelmet terjesszen elő.

Bevallási kötelezettség teljesítésére vonatkozó igazolási kérelemnek csak akkor van helye, ha az adózó:

- az adóbevallását az akadályoztatás megszűnését követő 15 napon belül benyújtja,
- a bevallás benyújtásával egy időben terjeszti elő a mulasztás kimentésére vonatkozó kérelmét.

Ha az adóhatóság az igazolási kérelemnek helyt ad, az elmulasztott határnapot vagy határidőt megtartottnak tekinti, ezért ha szükséges, a döntését módosítja vagy visszavonja, illetve egyes eljárási cselekményeket megismétel.

A fentiekből következően a kimentési kérelmet utólag, a bevallás benyújtásával együtt javasolt beadni, a NAV által rendszeresített formanyomtatvány itt található: 
https://www.nav.gov.hu/nav/letoltesek_egyeb/adatlap/Egyes_adokotelezettse20180301.html?query=%22igazol%C3%A1si+k%C3%A9relem 

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
Az Adózóna moderálási alapelveit ITT találja.
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Mezőgadasági őstermelő árbevétel

Lepsényi Mária

adószakértő

90%-os költséghányad

Lepsényi Mária

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 július
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

Együttműködő partnereink