hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Be nem adott beszámolók: tömegesen érkeznek a felszólítások

  • Kocsis Zoltán közgazdász, Dr. Szeiler & Partners Könyvelő és Adótanácsadó Iroda

A NAV felszólítást küld minden olyan vállalkozásnak, amely még mindig nem adta be 2018-as éves beszámolóját. Tapasztalataink szerint szeptemberben rengeteg cégnek küldte meg az első felszólítást az adóhatóság a beszámolók pótlására. Ezen cégek az értesítés átvételétől számított 30 napon belül szankciómentesen beadhatják a beszámolót.

Ha nem vesszük át a levelet, nem ismerjük meg a problémát

Az át nem vett értesítés nem mentesít a következmények alól, ugyanis a második kézbesítéstől számított 5. munkanapon kézbesítettnek minősül! Tehát, ha nem vettük át, akkor az 5. naphoz képest számított 30 napunk van beadni a beszámolót. 

Az előzőek miatt is javasoljuk, hogy a társaság ne folytasson struccpolitikát és vegye át az érkező küldeményeket. A cégkapuról 30 nap után törlődnek a levelek, amelyeket azonban (NAV-os elektronikus küldés esetén) az ügyfélkapun visszamenőleg is letölthetünk – tehát 30 napon túl is. Azaz 30 napig a cégkapun, ezek után pedig ügyfélkapun vehetők át.

Ha kifutottunk a 30 napos határidőből, úgy tudjuk lekérdezni a küldeményt, hogy bejelentkezünk a magyarorszag.hu-ra, megkeressük az „EBEV szolgáltatásokat”, utána a „lekérdezés” menüpont „üzenetek lekérdezése” pontját választjuk. Indítunk egy „Új lekérdezést” és odafigyelve, hogy kiválasszuk a társaságunkat, legalább 2-3 hónapra visszamenőleg kérdezzük le az üzeneteket.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, hogy megtudja, milyen következményekkel számolhat a beszámoló benyújtásának elmulasztása esetén!

A teljes cikkhez előfizetőink, illetve 14 napos próba-előfizetőink férnek hozzá, ha e-mail-címük és jelszavuk megadásával belépnek az oldalra.

Ha gondot okoz a cégkapu kezelése, itt tájékozódhat bővebben.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Átalányadó

Adózóna szakértő

kérdések és válaszok

Munkaköri leírás aláírása

dr. Kéri Ádám

ügyvéd, compliance szakértő

Közszolgálati tisztségviselő / közigazgatási alapvizsga

dr. Kéri Ádám

ügyvéd, compliance szakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 május
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
hirdetÉs