hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Az adó végrehajtásához való jog elévülése

  • dr. Nagy András ügyvéd

Az adójogban az elévülés kapcsán kétféle jog: az adómegállapításhoz való jog, valamint az adó végrehajtásához való jog elévüléséről beszélhetünk.

Írásunk első részében az adómegállapításhoz való jog elévülésére irányadó főbb szabályokat ismertettük, mely körben szót kell még ejteni az adózással kapcsolatos hagyatéki eljárásra és bűncselekményekre vonatkozó rendelkezésekről. 

Hagyatéki eljárás esetében hogyan alakul az elévülési időszak?

Ha hagyatéki eljárás lefolytatására kerül sor, az adó megállapításához és a költségvetési támogatás igényléséhez való jog elévülése az adózó halálának napjától a hagyatéki eljárást lezáró döntés véglegessé válásának időpontjáig nyugszik [Art. 203. § (9)]. Csak az érthetőség kedvéért: az elévülés nyugvása azt jelenti, hogy az az idő nem számít bele az elévülés idejébe, tehát annyi idővel hosszabb lesz az elévülési idő.

Mi a helyzet a bűncselekmények elévülésével?

A bíróság által jogerősen megállapított egyes bűncselekmények, így például csalás (Btk. 373. §), költségvetési csalás (Btk. 396. §), csődbűncselekmény (Btk. 404. §) esetén, ha azt adóra, járulékra vagy költségvetési támogatásra követik el, az adó megállapításához való jog nem évül el mindaddig, amíg a bűncselekmény büntethetősége el nem évül [Art. 203. § (4)].

Az adó végrehajtásához való jog elévülése

Az adó végrehajtásához való jog elévülése azt jelenti, hogy ha van egy bevallott vagy adóellenőrzés során feltárt adófizetési kötelezettségünk, azt mikortól nem hajthatja végre az adóhatóság velünk szemben.

A tartozás és a meghatározott cselekmény végrehajtásához való jog az esedékesség naptári évének utolsó napjától számított 4 év elteltével évül el. Vagyis az adótartozás annak az évnek az utolsó napjától számított 4 évet követően évül el, amikor azt bevallottuk, vagy azt nálunk jogerősen megállapították.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, hogy megtudja, mi történik az adóbevallás késedelmes benyújtása esetén, illetve, ha az adós ellen felszámolási eljárás indul!

A teljes cikkhez előfizetőink, illetve 14 napos próba-előfizetőink férnek hozzá, ha e-mail-címük és jelszavuk megadásával belépnek az oldalra.


A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Ingatlanfelújítás áfája

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Szállás számla utólagos kiállítása

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Ügyvezetés jogviszonya

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 július
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close