hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Adóvá válik a háztartási alkalmazott utáni regisztrációs díj

  • adozona.hu

Júliustól változik a háztartási alkalmazott bejelentése után fizetendő díj nyilvántartása. A díj – amelynek összege nem változik – adónak minősül majd, , és az adózók közvetlenül is lekérdezhetik az egyenleget – hívja fel a figyelmet közleményében az adóhatóság.

Július elsejétől a háztartási munkavégzés bejelentésekor fizetendő 1000 forintos regisztrációs díjat adóként kezeli a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV). Ezt a díjat eddig a többi adónemtől külön tartotta nyilván a NAV, 2021. július elsejétől azonban a külön nyilvántartás megszűnik, ami hatással lehet az adóügyek intézésére is.

Az adónem száma 302-es, és egyenlege ezentúl – ügyfélkapus bejelentkezés után – elektronikusan lekérdezhető az eBEV-portálon, a https://ebev.nav.gov.hu/ címen. A be nem fizetett díj adótartozásként, a befizetett díjtöbblet pedig túlfizetésként jelentkezik majd.

Mindez hatással lesz azokra az eljárásokra is, amikor a NAV egy döntésnél vagy igazolásnál figyelembe veszi az adótartozásokat. Így például a be nem fizetett díj után késedelmi pótlékot számít fel. A díjhátralék akadálya lesz a nullás adóigazolás kiadásának, köztartozásként csökkenti az esetlegesen kiutalható összeget, és végrehajtás is indítható miatta.

További változás, hogy július 1-jétől ez a 302-es adónem a 2117-es számú Átvezetési és kiutalási kérelem nyomtatványon is szerepel, ezért:

– az adónemen mutatkozó túlfizetés kérelemre kiutalható vagy átvezethető másik adónem javára, illetve

– egy másik adónemen megjelenő túlfizetés is átvezethető erre az adónemre.

A háztartási alkalmazottak foglakoztatásának szabályai nem változnak, tehát két feltétel teljesítésével – a munkavégzés megkezdése előtti bejelentéssel és a regisztrációs díj megfizetésével – továbbra sem terheli egyéb adó- és járulék például a takarítónőnek vagy a házitanítónak fizetett munkabért, csupán a háztartási alkalmazottak és foglalkoztatóik kötelező regisztrációjáért fizetendő ezer forintot kell befizetni.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Magánvállalkozói tevékenység megszüntetésekor számlázás 2.

dr. Juhász Péter

jogász-adószakértő

HÍD Adószakértő és Pénzügyi Tanácsadó Zrt.

Cégkapuletöltés-igazolás

dr. Juhász Péter

jogász-adószakértő

HÍD Adószakértő és Pénzügyi Tanácsadó Zrt.

Tbj. szerinti külföldiség igazolása

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 október
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetÉs