Adatszolgáltatás őstermelői értékesítésről

  • adozona.hu

Adott két áfás őstermelő, az egyik állattenyésztéssel foglalkozik, a másik növénytermesztéssel. A növénytermesztő lucerna szénát ad el az állattenyésztő részére, amelyről számlát állít ki. Kérdésünk, hogy aki a számlát befogadja (állattenyésztő), annak kell-e jelenteni a 2058-as bevalláson ezt a beszerzést? Olvasói kérdésre Szarvas Imréné könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő válaszolt.

SZAKÉRTŐNK VÁLASZA:

Az őstermelő által kiállított számla alapján, a kifizetés továbbra is magánszemély részére történő kifizetés.

A személyi jövedelemadóról szóló törvény (szja-törvény) 46 § (4) bekezdés a) pontja alapján a kifizető az ilyen kifizetéseket is feltünteti a kötelezettséget eredményező kifizetésekről az adózás rendjéről szóló törvényben meghatározott bevallásában.

A 2008-as adó- és járulékbevallás 07-es M lapjának 401 és 402-es sorában kell az adatokat feltüntetni.

De ez nemcsak az őstermelők vonatkozásában igaz. Ha nem őstermelő kap őstermelőtől számlát, akkor annak is fel kell tüntetni a kifizetéseket a fent említett sorokban. Ha ezek az adatszolgáltatások nem történnek meg, a magánszemélyeknek megajánlott NAV szja-bevallástervezetek is hiányosak lesznek.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

EU állampolgár kirendelése

Juhász Tibor

okleveles nemzetközi és ellenőrzési adószakértő

Megváltott fizetett szabadság

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Műszakpótlék

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 augusztus
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close