hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Adatszolgáltatás őstermelői értékesítésről

  • adozona.hu

Adott két áfás őstermelő, az egyik állattenyésztéssel foglalkozik, a másik növénytermesztéssel. A növénytermesztő lucerna szénát ad el az állattenyésztő részére, amelyről számlát állít ki. Kérdésünk, hogy aki a számlát befogadja (állattenyésztő), annak kell-e jelenteni a 2058-as bevalláson ezt a beszerzést? Olvasói kérdésre Szarvas Imréné könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő válaszolt.

SZAKÉRTŐNK VÁLASZA:

Az őstermelő által kiállított számla alapján, a kifizetés továbbra is magánszemély részére történő kifizetés.

A személyi jövedelemadóról szóló törvény (szja-törvény) 46 § (4) bekezdés a) pontja alapján a kifizető az ilyen kifizetéseket is feltünteti a kötelezettséget eredményező kifizetésekről az adózás rendjéről szóló törvényben meghatározott bevallásában.

A 2008-as adó- és járulékbevallás 07-es M lapjának 401 és 402-es sorában kell az adatokat feltüntetni.

De ez nemcsak az őstermelők vonatkozásában igaz. Ha nem őstermelő kap őstermelőtől számlát, akkor annak is fel kell tüntetni a kifizetéseket a fent említett sorokban. Ha ezek az adatszolgáltatások nem történnek meg, a magánszemélyeknek megajánlott NAV szja-bevallástervezetek is hiányosak lesznek.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Szja-visszatérítés

Surányi Imréné

okleveles közgazda

PhD hallgatónak nyelvvizsgadíj kifizetése

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Járványügyi szűrővizsgálat

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 október
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
hirdetÉs