hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

A nap kérdése: lehet-e a TransferWise, illetve a Revolut számlájáról teljesíteni az adófizetési kötelezettséget?

  • adozona.hu
1

Egy belföldi székhelyű kft. rendelkezik TrasferWise és Revolut digitális számlákkal, amelyeket időben bejelentett a NAV-hoz. Az adófizetési kötelezettségét (áfa, járulékok, társasági adó) teljesítheti-e a NAV felé ezekről a számlákról a cég? – kérdezte olvasónk. Kocsis Zoltán, a Dr. Szeiler & Partners Könyvelő és Adótanácsadó Iroda közgazdásza válaszolt.

SZAKÉRTŐNK VÁLASZA

Az adózás rendjéről szóló 2017. évi CL. törvény (Art.) 9. §-a előírja, hogy az adózó az adó és a költségvetési támogatás megállapítása, megfizetése (kiutalása) érdekében köteles a jogszabályban előírt:
a) bejelentkezésre, bejelentésre, nyilatkozattételre;
b) adómegállapításra;
c) adatbejelentésre, bevallásra;
d) adófizetésre;
e) bizonylat kiállítására és megőrzésére;
f) nyilvántartás vezetésére (könyvvezetésre);
g) adatszolgáltatásra;
h) adólevonásra, adóbeszedésre;
i) pénzforgalmi számlanyitásra és adóköteles tevékenységével összefüggő kifizetéseinek e számlán való teljesítésére

[az a)–i) pontban foglaltak a továbbiakban együtt: adókötelezettség]. Az Art. 114. § (1) bekezdése alapján a pénzforgalmi számla belföldi pénzforgalmi számlát jelent.

Arról, hogy ki hogyan fizethet a NAV-nak részletes leírást itt talál. Fontos, hogy a közlemény rovatban annak az adószámát, aki javára teljesíti a befizetést, mindenképpen tüntesse fel.

A belföldi adózónak tehát belföldi pénzforgalmi számláról kell az adókötelezettségeit teljesíteni. A kérdésben szereplő számlák nem tekinthetőek belföldi pénzforgalmi számlának, vagyis nem jogszerű fizetési módok, de a NAV köteles befogadni a külföldi fizetési számláról, a forinttól eltérő devizanemben teljesített átutalást.

A külföldi fizetési számláról teljesített átutalásokra vonatkozó részletes leírás a „NAV adóztatási IBAN számlaszámok és adónemek érvényes jegyzéke” című tájékoztatóban található.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink


Hozzászólások (1)
Ruszin Zsolt

Ha valaki megpiszkálná az Art. 9.§ szerinti kötelező belföldi bankszámla-használatot, kiderülne, hogy az ütközik az EU szolgáltatások szabad áramlásáról szóló elvével.

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST / VIDEÓ

Kérdések és válaszok

Tandíj visszafizetése felmondás után

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Irodai adminisztrátor

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Felmondási idő

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 július
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
hirdetÉs