hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Július elsején innen és túl

  • BrandContent

Hogyan készüljünk rá és mi lesz utána? Egy csokorba szedtük és megválaszoltuk a NAV-bekötéssel kapcsolatos legfontosabb kérdéseket

Lehet-e a NAV-hoz be nem kötött számlázóprogramot használni?

Vannak vállalkozások, amelyek a jellegükből fakadóan soha nem bocsátanak ki 100 ezer forint áfa-tartalmú számlát. Például azért, mert alanyi adómentesek, vagy azért, mert mondjuk cipőboltot működtetnek, ahol nem életszerű az ilyen nagy összegű értékesítés. Kérdés, hogy e vállalkozásoknak is be kell-e szerezniük a NAV rendszerével összekötött számlázószoftvert? Az adóhatóság állásfoglalása szerint az adóalany mindaddig használhatja az adatszolgáltatásra nem alkalmas számlázóprogramját, amíg nem kell adatszolgáltatást teljesítenie. Vagyis nem állít ki a számlázóprogrammal egy másik belföldi adóalany részére olyan számlát, amiben legalább 100 ezer forint összegű áfa van. Az ilyen program használatát a NAV nem szankcionálja. Ám nem érdemes kockáztatni, hogy ha a vállalkozás egyszer mégis elad valamit 100 ezer forint áfa-tartalommal, s nem tudja teljesíteni törvényi kötelezettségét, mert nincs NAV-álló számlázóprogramja. Az adóhatóság állásfoglalása szerint ugyanis nem az a probléma, ha a számlázószoftver nem képes adatokat küldeni a NAV felé, hanem az, ha a vállalkozó kibocsát olyan számlát, amelyet köteles beküldeni az adóhatóságnak, de annak adatai – bármilyen ok miatt – nem jutnak el a NAV szervereire.

Milyen számlázószoftverek léteznek?

Magyarországon kétféle számlázószoftver használható: a saját számítógépre telepített és a felhőalapú (ezeket időnként online számlázóként is említik). A lényeg, hogy amikor a NAV kijelenti, a számlázószoftvereket úgymond „online-osítani” kell, tehát be kell kötni közvetlenül az adóhatósághoz, az minden számlázószoftvert érint – legyen az akár felhőalapú, online, akár a vállalkozó vagy könyvelője saját gépére telepített. Utóbbinál érdemes figyelni arra, hogy mindig fel kell telepíteni az aktuális jogszabályoknak megfelelő verziót. Azért is előnyösek a böngészőből használt online számlázók, mert ezeket egyáltalán nem kell telepítgetni, folyamatosan követik a jogszabályokat és automatikusan frissülnek, magyarul folyamatosan NAV-állók. Tévhit egyébként, hogy a jogszabály tiltja azon számlázó szoftverek használatát, amelyek nem NAV online-kompatibilisek, tehát amelyek nem képesek az adatszolgáltatás végrehajtására. E szoftverekkel azonban csak 100 ezer forint áfa-tartalomnál kisebb számla bocsátható ki. 

A számlák automatikusan továbbítódnak a NAV felé?

Rendkívül fontos mindig meggyőződni arról, hogy a használt számlázóprogram kompatibilis-e a NAV követelményeivel, követi-e az aktuális jogszabályokat. A számlák NAV felé történő küldése teljesen automatikus lesz, ezzel a NAV követelményeinek megfelelővé fejlesztett számlázóprogramot használónak semmilyen teendője nem marad Egyszerűen kibocsátja a vevő felé a megfelelő számlákat, és ha az adott számlára vonatkozik a jogszabály, tehát kötelező elküldeni a számla adatait a NAV rendszere felé, ezt a számlázóprogram önállóan, automatikusan, a vállalkozó számára észrevétlenül végre fogja hajtani. Az adatszolgáltatást minden esetben a számlázószoftvernek kell elvégeznie (ez vonatkozik a technikai műveletekre, a kommunikációra stb.). Arra azonban figyelni kell, hogy a hibás, hiányos vagy meg nem történt adatszolgáltatásból fakadó jogi és anyagi retorziók minden esetben a vállalkozót/számlakibocsátót terhelik.

Ha a vevő felé kibocsátott átutalásos számlát a vevő készpénzzel egyenlíti ki, akkor ezt a számlát sztornózni kell? S mi fog történni e számlával egy esetleges adóellenőrzés során?

Az adóellenőrök a megtörtént gazdasági eseményt összességében, a többi bizonylattal együtt vizsgálják. Ilyen esetben tehát, amikor egy átutalásos számlát a vevő mégis készpénzzel fizet ki (és e tény a házipénztár bizonylatolásában látszik), nincs szükség a számla további korrekciójára. Ahhoz, hogy egy vállalkozó nyugodtan hátradőljön egy NAV-ellenőrzés során, három dologra van szüksége. Egyrészt egy NAV-álló, megbízható számlázóra, amely folyamatosan követi a jogszabályokat (például nem enged kibocsátani egy számlát addig, amíg a számla kötelező tartalmi elemei hiánytalanul nem szerepelnek a számlán). Másrészt arra, hogy a számla, illetve a bizonylat pontosan fedje le a megtörtént gazdasági eseményt, vagyis a vásárlást. Harmadrészt be kell fizetni a számlán megjelenő adót az adóhatóságnak.

Mi lesz az online számla beküldésére nem felkészített vagy rossz minőségű számlázószoftvert használó vállalkozásokkal?

Nekik sok gondjuk lesz. Aki a kibocsátott számlát technikai okok miatt nem küldi be a NAV-hoz, az a technikai hiba elhárítására 48 órát kap. Ha ez alatt nem sikerül kijavítani a gikszert, akkor a számlakibocsátónak be kell jelentenie a NAV-nak, hogy a számlaadat-szolgáltatásuk technikai problémák miatt szünetel, a 49. órától pedig az adatszolgáltatásnak kézi úton kell eleget tenniük. Ez azt jelenti, hogy a kibocsátott számlák adatait kézi adatrögzítéssel kell bevinni a NAV rendszerébe. Ráadásul a 3. naptól a technikai hiba miatti üzemszünetet 24 óránként manuálisan újra és újra be kell jelenteni a NAV-hoz (a számlákat pedig továbbra is kézzel kell rögzíteni). Nem kicsi a tét, a NAV számlánként akár 500 ezer forintos bírságot is kiszabhat.

Mi lesz a kézi számlatömbbel számlázókkal?

A jogszabály a kézi számlatömbbel kibocsátott számlákra is vonatkozik. A kézi számlatömbbel kibocsátott számla adatait 5 napon belül kell begépelni a NAV rendszerébe egy erre kialakított külön felületen. Kivéve, ha a számla áfa-tartalma eléri a félmillió forintot. Ilyenkor ugyanis a kézzel (gépeléssel) történő adatszolgáltatás határideje 5 nap helyett mindössze 24 óra. Más kérdés, hogy eddig sem volt túl sok értelme kézi számlatömbbel számlázni, hiszen annak beszerzése macerás és drága, a 8 éves megőrzési idő alatt történő megsemmisülés esetén a bírság számlalaponként 500 ezer forint is lehet. Jó megoldás lehet a számlázóprogramok szolgáltatáscsomagja, amely bármennyi és bármekkora összegű papírszámla bármennyi ideig való megőrzését ingyenesen biztosítja.

Tudta, hogy:

… a Számlázz.hu használójaként a NAV-adatszolgáltatás miatt nem kell bajlódnia semmilyen papírmunkával?

… ha a Számlázz.hu-t használja, az adózási szabályok változásával semmilyen pluszfeladata nem keletkezik?

… az e-számla 2010-es bevezetésekor az adóhatóság szakemberei a Számlázz.hu rendszerét tanulmányozták a pontos munkafolyamat megismerése céljából?

… nem minden 100 ezer forint feletti áfa-tartalmú számla kibocsátása esetén kell adatot szolgáltatni a NAV felé?

… a 100 ezer forint feletti áfa-tartalmú Számlázz.hu-s számlák automatikusan továbbítódnak a NAV felé?

… előfordulhat, egy 100 ezer forint alatti áfa-tartalmú számla esetében is kötelező lesz adatot szolgáltatni a NAV felé?

… vállalkozóként akár 500 ezer forintra is büntethetik, ha nem teljesíti a NAV adatszolgáltatási kötelezettségét?

 

Az oldalon elhelyezett tartalom a Számlázz.hu közreműködésével jött létre, amelynek előállításában és szerkesztésében az Adózóna.hu szerkesztősége nem vett részt.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Gyermek után járó pótszabadság

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Munkabérutalás rossz bankszámlaszámra

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Térítésmentes átadás áfabevallása

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 május
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close