hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Július elsején innen és túl

  • BrandContent

Hogyan készüljünk rá és mi lesz utána? Egy csokorba szedtük és megválaszoltuk a NAV-bekötéssel kapcsolatos legfontosabb kérdéseket

Lehet-e a NAV-hoz be nem kötött számlázóprogramot használni?

Vannak vállalkozások, amelyek a jellegükből fakadóan soha nem bocsátanak ki 100 ezer forint áfa-tartalmú számlát. Például azért, mert alanyi adómentesek, vagy azért, mert mondjuk cipőboltot működtetnek, ahol nem életszerű az ilyen nagy összegű értékesítés. Kérdés, hogy e vállalkozásoknak is be kell-e szerezniük a NAV rendszerével összekötött számlázószoftvert? Az adóhatóság állásfoglalása szerint az adóalany mindaddig használhatja az adatszolgáltatásra nem alkalmas számlázóprogramját, amíg nem kell adatszolgáltatást teljesítenie. Vagyis nem állít ki a számlázóprogrammal egy másik belföldi adóalany részére olyan számlát, amiben legalább 100 ezer forint összegű áfa van. Az ilyen program használatát a NAV nem szankcionálja. Ám nem érdemes kockáztatni, hogy ha a vállalkozás egyszer mégis elad valamit 100 ezer forint áfa-tartalommal, s nem tudja teljesíteni törvényi kötelezettségét, mert nincs NAV-álló számlázóprogramja. Az adóhatóság állásfoglalása szerint ugyanis nem az a probléma, ha a számlázószoftver nem képes adatokat küldeni a NAV felé, hanem az, ha a vállalkozó kibocsát olyan számlát, amelyet köteles beküldeni az adóhatóságnak, de annak adatai – bármilyen ok miatt – nem jutnak el a NAV szervereire.

Milyen számlázószoftverek léteznek?

Magyarországon kétféle számlázószoftver használható: a saját számítógépre telepített és a felhőalapú (ezeket időnként online számlázóként is említik). A lényeg, hogy amikor a NAV kijelenti, a számlázószoftvereket úgymond „online-osítani” kell, tehát be kell kötni közvetlenül az adóhatósághoz, az minden számlázószoftvert érint – legyen az akár felhőalapú, online, akár a vállalkozó vagy könyvelője saját gépére telepített. Utóbbinál érdemes figyelni arra, hogy mindig fel kell telepíteni az aktuális jogszabályoknak megfelelő verziót. Azért is előnyösek a böngészőből használt online számlázók, mert ezeket egyáltalán nem kell telepítgetni, folyamatosan követik a jogszabályokat és automatikusan frissülnek, magyarul folyamatosan NAV-állók. Tévhit egyébként, hogy a jogszabály tiltja azon számlázó szoftverek használatát, amelyek nem NAV online-kompatibilisek, tehát amelyek nem képesek az adatszolgáltatás végrehajtására. E szoftverekkel azonban csak 100 ezer forint áfa-tartalomnál kisebb számla bocsátható ki. 

A számlák automatikusan továbbítódnak a NAV felé?

Rendkívül fontos mindig meggyőződni arról, hogy a használt számlázóprogram kompatibilis-e a NAV követelményeivel, követi-e az aktuális jogszabályokat. A számlák NAV felé történő küldése teljesen automatikus lesz, ezzel a NAV követelményeinek megfelelővé fejlesztett számlázóprogramot használónak semmilyen teendője nem marad Egyszerűen kibocsátja a vevő felé a megfelelő számlákat, és ha az adott számlára vonatkozik a jogszabály, tehát kötelező elküldeni a számla adatait a NAV rendszere felé, ezt a számlázóprogram önállóan, automatikusan, a vállalkozó számára észrevétlenül végre fogja hajtani. Az adatszolgáltatást minden esetben a számlázószoftvernek kell elvégeznie (ez vonatkozik a technikai műveletekre, a kommunikációra stb.). Arra azonban figyelni kell, hogy a hibás, hiányos vagy meg nem történt adatszolgáltatásból fakadó jogi és anyagi retorziók minden esetben a vállalkozót/számlakibocsátót terhelik.

Ha a vevő felé kibocsátott átutalásos számlát a vevő készpénzzel egyenlíti ki, akkor ezt a számlát sztornózni kell? S mi fog történni e számlával egy esetleges adóellenőrzés során?

Az adóellenőrök a megtörtént gazdasági eseményt összességében, a többi bizonylattal együtt vizsgálják. Ilyen esetben tehát, amikor egy átutalásos számlát a vevő mégis készpénzzel fizet ki (és e tény a házipénztár bizonylatolásában látszik), nincs szükség a számla további korrekciójára. Ahhoz, hogy egy vállalkozó nyugodtan hátradőljön egy NAV-ellenőrzés során, három dologra van szüksége. Egyrészt egy NAV-álló, megbízható számlázóra, amely folyamatosan követi a jogszabályokat (például nem enged kibocsátani egy számlát addig, amíg a számla kötelező tartalmi elemei hiánytalanul nem szerepelnek a számlán). Másrészt arra, hogy a számla, illetve a bizonylat pontosan fedje le a megtörtént gazdasági eseményt, vagyis a vásárlást. Harmadrészt be kell fizetni a számlán megjelenő adót az adóhatóságnak.

Mi lesz az online számla beküldésére nem felkészített vagy rossz minőségű számlázószoftvert használó vállalkozásokkal?

Nekik sok gondjuk lesz. Aki a kibocsátott számlát technikai okok miatt nem küldi be a NAV-hoz, az a technikai hiba elhárítására 48 órát kap. Ha ez alatt nem sikerül kijavítani a gikszert, akkor a számlakibocsátónak be kell jelentenie a NAV-nak, hogy a számlaadat-szolgáltatásuk technikai problémák miatt szünetel, a 49. órától pedig az adatszolgáltatásnak kézi úton kell eleget tenniük. Ez azt jelenti, hogy a kibocsátott számlák adatait kézi adatrögzítéssel kell bevinni a NAV rendszerébe. Ráadásul a 3. naptól a technikai hiba miatti üzemszünetet 24 óránként manuálisan újra és újra be kell jelenteni a NAV-hoz (a számlákat pedig továbbra is kézzel kell rögzíteni). Nem kicsi a tét, a NAV számlánként akár 500 ezer forintos bírságot is kiszabhat.

Mi lesz a kézi számlatömbbel számlázókkal?

A jogszabály a kézi számlatömbbel kibocsátott számlákra is vonatkozik. A kézi számlatömbbel kibocsátott számla adatait 5 napon belül kell begépelni a NAV rendszerébe egy erre kialakított külön felületen. Kivéve, ha a számla áfa-tartalma eléri a félmillió forintot. Ilyenkor ugyanis a kézzel (gépeléssel) történő adatszolgáltatás határideje 5 nap helyett mindössze 24 óra. Más kérdés, hogy eddig sem volt túl sok értelme kézi számlatömbbel számlázni, hiszen annak beszerzése macerás és drága, a 8 éves megőrzési idő alatt történő megsemmisülés esetén a bírság számlalaponként 500 ezer forint is lehet. Jó megoldás lehet a számlázóprogramok szolgáltatáscsomagja, amely bármennyi és bármekkora összegű papírszámla bármennyi ideig való megőrzését ingyenesen biztosítja.

Tudta, hogy:

… a Számlázz.hu használójaként a NAV-adatszolgáltatás miatt nem kell bajlódnia semmilyen papírmunkával?

… ha a Számlázz.hu-t használja, az adózási szabályok változásával semmilyen pluszfeladata nem keletkezik?

… az e-számla 2010-es bevezetésekor az adóhatóság szakemberei a Számlázz.hu rendszerét tanulmányozták a pontos munkafolyamat megismerése céljából?

… nem minden 100 ezer forint feletti áfa-tartalmú számla kibocsátása esetén kell adatot szolgáltatni a NAV felé?

… a 100 ezer forint feletti áfa-tartalmú Számlázz.hu-s számlák automatikusan továbbítódnak a NAV felé?

… előfordulhat, egy 100 ezer forint alatti áfa-tartalmú számla esetében is kötelező lesz adatot szolgáltatni a NAV felé?

… vállalkozóként akár 500 ezer forintra is büntethetik, ha nem teljesíti a NAV adatszolgáltatási kötelezettségét?

 

Az oldalon elhelyezett tartalom a Számlázz.hu közreműködésével jött létre, amelynek előállításában és szerkesztésében az Adózóna.hu szerkesztősége nem vett részt.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Számla adattartalma, a gépkocsi rendszáma

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Katás bevételi határ év közbeni átlépése

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Pénzforgalmi áfa

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 július
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close