Három rendeletet hirdettek ki a legfrissebb Magyar Közlönyben

  • adozona.hu

A Magyar Közlöny 2024. évi 15. számában több határozat mellett két kormányrendeletet és egy BM rendeletet hirdettek ki.

A Magyar Közlöny 2024. évi 15. számában megjelent rendeletek a következők:

  • A Start-számlákra való befizetések veszélyhelyzeti szabályairól szóló 22/2024. kormányrendelet,
  • A kiemelt hulladékjogi szabályszegést elkövetők nyilvántartásának tartalmával és vezetésével kapcsolatos részletes szabályokról, valamint a hulladékgazdálkodási hatóság kijelöléséről szóló 124/2021. kormányrendelet módosításáról szóló 23/2024. kormányrendelet,
  • egyes egészségügyi és egészségbiztosítási tárgyú miniszteri rendeleteknek a gyermeksürgősségi és gyermek-traumatológiai ellátással és az egészségügyi ágazati képzésekkel összefüggő módosításáról szóló 7/2024. BM rendelet.

A Start-számlákra való befizetések veszélyhelyzeti szabályairól szóló 22/2024. kormányrendelet

A veszélyhelyzet ideje alatt a fiatalok életkezdési támogatásáról szóló 2005. évi CLXXIV. 6. § (1) bekezdés a) pontja szerinti befizetések Start-számlánkénti összértéke egy naptári évben nem haladhatja meg az 1 200 000 forintot.

A rendelet a kihirdetését követő február 13-án lép hatályba.

A 2024. évben az e rendelet hatálybalépését követően teljesített befizetésekre kell alkalmazni.

A kiemelt hulladékjogi szabályszegést elkövetők nyilvántartásának tartalmával és vezetésével kapcsolatos részletes szabályokról, valamint a hulladékgazdálkodási hatóság kijelöléséről szóló 124/2021. kormányrendelet módosításáról szóló 23/2024. kormányrendelet

1. (1) A hulladékgazdálkodási hatóság a hulladékról szóló 2012. évi CLXXXV. törvény (Ht.) 2. § (1) bekezdés 36a. pontja szerinti bírságösszeg elérésével megvalósuló kiemelt hulladékjogi szabályszegés tényét a közigazgatási szankciót megállapító döntésével egyidejűleg a Közigazgatási Szankciók Nyilvántartásába bejegyzi.

(2) A  kiemelt hulladékjogi szabályszegés tényének megállapítása során az országos hulladékgazdálkodási hatóság és a területi hulladékgazdálkodási hatóságok (együtt: hulladékgazdálkodási hatóság) által egy költségvetési évben kiszabott hulladékgazdálkodási bírságok együttes összegét kell figyelembe venni.

(3) Az országos hulladékgazdálkodási hatóság a honlapján – bárki számára korlátozásmentes hozzáférést biztosítva – közzéteszi a kiemelt hulladékjogi szabályszegést elkövető jogi személynek és jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetnek az adatait, és a honlapon való közzététel időpontját.

2. (1) Az a területi hulladékgazdálkodási hatóság, amely bejegyzi a jogi személy és a jogi személyiséggel nem rendelkező szervezet elkövető esetében a kiemelt hulladékjogi szabályszegés megvalósulását, ennek tényéről, a hulladékgazdálkodási bírságot kiszabó döntés véglegessé válásának napjáról, valamint a honlapon történő közzététel utolsó napjáról – a közzététel érdekében – 5 napon belül tájékoztatja az országos hulladékgazdálkodási hatóságot.

(2) A közzétételről az országos hulladékgazdálkodási hatóság a területi hulladékgazdálkodási hatóság döntése esetében annak tájékoztatását, az országos hulladékgazdálkodási hatóság döntése esetében a döntés véglegessé válását követő 8 napon belül gondoskodik.

(3) Az országos hulladékgazdálkodási hatóság az adatokat, azoknak a Közigazgatási Szankciók Nyilvántartásába történő bejegyzése időpontjától számított három év elteltéig teszi közzé a honlapján.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Vagyonszerzési illeték megállapítása

dr. Juhász Péter

jogász-adószakértő

HÍD Adószakértő és Pénzügyi Tanácsadó Zrt.

Közvetített szolgáltatások külföldi partnernek

dr. Juhász Péter

jogász-adószakértő

HÍD Adószakértő és Pénzügyi Tanácsadó Zrt.

Ingtlan bevitele egyéni vállalkozásba

Lepsényi Mária

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 február
H K Sze Cs P Sz V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 1 2 3