hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

A nap kérdése: hogyan számoljuk és valljuk be a környezetvédelmi termékdíj és az EPR különbségét?

  • adozona.hu

Külföldről behozott áru esetén lebontott csomagolóanyagra korábban 57 forint/kg termékdíjat fizettünk, és az új szabályozás szerint 219 forint/kg EPR-díj-fizetési kötelezettség keletkezik ezen anyagféleségre. Kell-e külön termékdíjat fizetni (57 forint/kg) és EPR-t (219 – 57 = 162 forint/kg EPR), vagy csak az új EPR-díjat, a 219 forint/kilogrammot kell bevallani és megfizetni? – kérdezte olvasónk. Tüske Zsuzsanna szakértő válaszolt az Adózóna oldalán érkezett kérdésre.

SZAKÉRTŐNK VÁLASZA

A környezetvédelmi termékdíjról szóló 2011. évi LXXXV. törvény 2. melléklete értelmében a környezetvédelmi termékdíj díjtételeiből levonható az adott termék- vagy anyagáramra vonatkozó, a termékdíj megállapítási időszak első napján hatályos, Ht. szerinti kiterjesztett gyártói felelősségi díj kollektív teljesítés esetére díjmoduláció nélkül miniszteri rendeletben megállapított összege (forint/kg).

Megjelent! Az „EPR-kötelezettség: közeledik az első bevallás” című webinárium videófelvétele

Csomagolószer esetén az abból előállításra kerülő csomagolás után fizetendő Ht. szerinti kiterjesztett gyártói felelősségi díj kollektív teljesítés esetére díjmoduláció nélkül miniszteri rendeletben megállapított összegét kell figyelembe venni a levonáshoz.

Ez a külföldről behozott áruk lebontott műanyag csomagolásánál a gyakorlatban a jelenlegi díjtételeket figyelembe véve a következőképp alakul.

Lebontott műanyag csomagolószer környezetvédelmi termékdíja (57 forint) – lebontott műanyag csomagolószer kiterjesztett gyártói felelősségi díja (219 forint) = fizetendő termékdíj (0 forint).

Tehát a kérdezőnek 0 forint termékdíjat és 219 forint EPR-díjat szükséges fizetnie a lebontott műanyag csomagolások után. A környezetvédelmi termékdíj bevallásban ezt a 0 forintos sort szükséges kiválasztani. Azonban szeretnénk felhívni a figyelmét, hogy a környezetvédelmitermékdíj-nyilvántartási és -bevallási kötelezettsége továbbra is fennáll.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Szállásszolgáltatás továbbszámlázása

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Áfa-csoport tagjának pénztárgépe

Bunna Erika

adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 december
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31